Uutiset

THL aloittaa vasta-ainetutkimuksen koronaviruksen leviämisestä, tarkoituksena testata 750 ihmistä joka viikko

Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aloittaa tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää uuden koronaviruksen leviämistä väestössä.

Tutkimuksessa osallistujilta testataan vasta-aineita, joita muodostuu koronavirustartunnan saaneen elimistössä. Testien avulla voidaan kartoittaa epidemian levinneisyyttä eri ikäryhmissä ja alueilla.

Testillä voidaan tunnistaa niin oireettoman kuin oireita aiheuttaneen tartunnan saaneita. Tuoreita tartuntoja sen avulla tosin ei saada tietoon, sillä vasta-aineita syntyy THL:n mukaan vasta joitain viikkoja tartunnan saamisen jälkeen.

Viruksen yleisyyden lisäksi tutkimuksessa mitataan vasta-aineiden määriä ja sitä, miten pitkään ne säilyvät.

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa. Siihen kutsutaan kirjeitse osallistujia, jotka on valittu satunnaisotannalla eli käytännössä arpomalla. Kutsuttu ei voi valtuuttaa ketään muuta osallistumaan puolestaan. Tutkittavalle ilmoitetaan, jos testissä löydetään vasta-aineita.

THL kertoo tutkimuksen kattavan kaikki ikäryhmät. Aluksi otannassa painottuvat työikäiset ja pääkaupunkiseudulla asuvat, mutta kevään mittaan sitä laajennetaan. Kaikkiaan tähtäimessä on noin 750 hengen viikottainen testausmäärä. Näytteet otetaan yliopistosairaaloiden laboratoriokeskuksissa.

Ensimmäisiä tuloksia odotetaan huhtikuun loppuun mennessä. Tutkimus jatkuu kuitenkin loppuvuoden ajan.

Uusimmat

Fingerpori

comic