Uutiset

THL: Alustava koronaviruksen levinneisyysarvio yläkanttiin

Uudet vasta-ainetutkimukset tarkensivat koronaviruksen leviämistä oireettomien tai vähäoireisten joukossa. Johtopäätöksiä THL:n kuolleisuusarvion nostamisesta ei voida kuitenkaan tehdä ennen lisätutkimuksia.
Vasta-ainetestejä verinäytteistä tehdään ympäri Eurooppaa. Kyseinen kuva on Hollannista huhtikuulta. Kuva: epa08364475
Vasta-ainetestejä verinäytteistä tehdään ympäri Eurooppaa. Kyseinen kuva on Hollannista huhtikuulta. Kuva: epa08364475

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi epidemian alkuvaiheessa, että koronavirukseen sairastuneita voisi olla jopa 20–30 kertaa enemmän kuin testattujen ja varmistettujen tapausten määrä.

Vielä Uudenmaan rajoituksia purettaessa huhtikuun puolivälissä alustavat vasta-ainetestit viittasivat THL:n mukaan siihen, että Uudellamaalla jopa 5–10 prosenttia väestöstä olisi saanut vastustuskyvyn koronavirukselle.

– Ylijäämänäytteistä 3,4 prosenttia oli silloin positiivisia, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu.

Hän muistuttaa heti, että nämä tulokset tiedettiin jo silloin hyvin alustaviksi, eikä niistä voinut vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Lieväoireisia oletettua vähemmän

THL:n kuva melko lievästä taudista koki kolauksen tuoreista vasta-ainetesteistä, joissa positiiviset testitulokset varmistettiin vielä neutralisaatiotestillä: Tuhoavatko verinäytteestä löydetyt vasta-aineet oikeasti koronavirusta?

Verinäytteitä on Uudellamaalla analysoitu 516, josta löytyi 11 vasta-aineita sisältävää näytettä. Näistä yhdeksälle on ehditty tehdä neutralisaatiotesti. Vain yksi näyte sisälsi koronaviruksen oikeasti vasta-aineet eli tuhosi virusta.

– Tämä kuvaa, kuinka koronavirus liikkuu keskimäärin väestössä, myöntää Palmu.

Todellinen luku on siis promilleja Uudenmaan asukkaista, joitakin tuhansia oireettomia jo virustesteillä varmistettujen reilun 3 000:n lisäksi. On huomattava, että vasta-ainetestit kuvaavat tilannetta 2–3 viikkoa menneisyyteen, jolloin myös Uudellamaalla oli paljon vähemmän testatusti todettuja tartuntoja.

Kuolleisuusarviota ei vielä voi muuttaa

Uutinen on ikävä Suomen koronavirustilanteen hallinnan kannalta. Suurin osa väestöstä on edelleen vastustuskyvytöntä, mikä povaa pitkää koronakoettelemusta.

Myös koronavirukseen kuolleisuus vaikuttaa uusien tietojen valossa THL:n arvioimaa 0,2 prosenttia korkeammalta.

– Tietysti kaikki tieto, mitä tulee, auttaa päivittämään (kuolleisuus)arviota. Näistä ei vielä pysty tekemään uutta arviota, Palmu sanoo.

Yksi kuolleisuusvertailun ongelma on, että vasta-ainetestit tehtiin satunnaisille 18–69-vuotiaille uusimaalaisille, joilta on otettu verinäytteet. Koronavirukseen kuolleet puolestaan ovat Suomessa THL:n lukuihin pohjaten 80–90-prosenttisesti yli 70-vuotiaita.

Nyt tehdyt testit on kerätty 9. huhtikuuta alkaen. Palmun mukaan ne kertovat koronavirustilanteesta 2–3 viikkoa menneisyyteen, sillä vasta-aineiden kehittyminen kestää pari viikkoa sairastumisesta. Lisäksi näytteiden analysointi neutralisaatiotesteineen kestää joitakin päiviä.

Vasta-ainetestit jatkuvat ja tarkentuvat

Seuraava askel on laajentaa vasta-ainetestejä kaikkiin sairaanhoitopiireihin ja vähitellen kaikkiin ikäryhmiin. Se auttaa tarkentamaan tilannekuvaa, jonka pohjalta hallitus tekee koronaviruspäätöksiä.

THL:n hallitukselle koulupäätöksen pohjaksi antaman tuoreen arvion mukaan tartuttavuusluku R0 on painunut jo alle yhden Suomessa. Epidemia on siis häviämässä.

Koska vastustuskykyä ei kuitenkaan ole väestölle kertynyt, epidemia voi ilman rajoituksia palata aiempaa pahempana.

THL:lle on tähän mennessä kertynyt yli tuhat verinäytettä, joista loput käydään läpi.

– Teemme vasta-ainetestejä jatkuvasti. Näytteitä tulee sata joka päivä, kertoo Palmu.

Uusimmat

Fingerpori

comic