Uutiset

THL ei ole saanut tietoa hoivakotien koronakuolemista – kehitteillä on sähköinen ilmoitusjärjestelmä, mutta sen tiedot ovat vielä epävarmoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan virhe koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrissä johtuu lähinnä siitä, että Helsingin kaupunki ei ole ilmoittanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS) tietoja tautiin kuolleista.
THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan hoivakodeissa on tärkeää eristää koronaepäilty asukas. Kuva: Kimmo Penttinen
THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan hoivakodeissa on tärkeää eristää koronaepäilty asukas. Kuva: Kimmo Penttinen

Jos hoivakodeissa tapahtuneista koronaviruksen aiheuttamista kuolemista olisi ollut oikea kuva, hoivakoteja olisi voitu suojella paremmin epidemian alkuvaiheessa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta.

– Silloin hygienian ja hoidettavien suojaamisen tarvetta olisi ehkä mietitty vieläkin paremmin, jottei hoidettavat saa tartuntoja, Tervahauta sanoo.

Tervahauta mukaan hoivakodeissa on tärkeää pitää tarkasti huolta siitä, että asukas eristetään, jos hänellä epäillään olevan koronavirustartunta. Virustartunnan saanut on syytä siirtää mahdollisuuksien mukaan erillisiin tiloihin tai toiseen yksikköön asumaan.

Hoivakodin asukkaiden suojelussa kaikkein tärkeintä on kuitenkin Tervahaudan mukaan estää viruksen pääsy hoivakotiin. Myös henkilökunnan hygienia- ja suojaamiskäytännöt on tärkeä asia, jottei virus pääse leviämään hoivakodissa.

– Henkilökunnan, joka hoitaa koronapotilaita hoitokodissa, pitää olla samalla tavalla suojautuneita kuin niiden hoitajien, jotka sairaaloissa hoitavat koronaviruspotilaita.

Viime viikolla selvisi, että THL:n tilastoissa ei ole mukana kymmeniä hoivakodeissa koronavirukseen kuolleita.

Tervahaudan mukaan virhe johtuu lähinnä siitä, että Helsingin kaupunki ei ole ilmoittanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS) tietoja tautiin kuolleista. Näin THL ei ole saanut tietoa asiasta.

Sähköinen järjestelmä vielä epävarma

THL saatietonsa koronvirustartunnoista, sairaalahoidossa olevista ja tautiin kuolleista joka päivä sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksikön järjestämästä kokouksesta, jossa on mukana viiden erityissairaanhoitopiirin johtajaylilääkärit.

Tämän lisäksi THL saa tietoa koronatilannetta varten perustetusta sähköisestä järjestelmästä, johon jokaisen sairaanhoitopiirin, kunnan ja yksityisen hoivakodin tulee päivittäin ilmoittaa tiedot koronavirustartunnoista ja viruksen takia kuolleista. Järjestelmä on ollut käytössä jonkin aikaa ja sitä kehitetään jatkuvasti.

– Toistaiseksi siihen raportoidut tiedot ovat kuolemien osalta olleet vielä niin epävarmoja, että käytössä on varmistuksena nykyinen toimintamalli.

Tiedon kulku

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkistaa päivittäin tiedot koronavirustartunnan määristä, sairaalahoidossa olevista ja viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin kuolleista.

THL saa tiedot tautiin kuolleista sairaanhoitopiireistä, jotka keräävät ne omista sairaaloistaan sekä alueensa kunnista, kaupungeista ja yksityiseltä hoiva-alalta.

Viime viikon lopulla selvisi, että Suomessa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut enemmän ihmisiä kuin tilastoihin on kirjattu. Virhe johtuu siitä, että tieto Helsingin hoivakodeissa koronavirukseen kuolleista ei ole kulkenut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (HUS).

Tilastoista puuttui arviolta 50–60 viruksen takia kuollutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic