Uutiset

THL muistuttaa joulunajasta: Vain välttämätöntä matkustamista, vältä ruuhkia, huomioi alueelliset rajoitukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa välttämään vierailua useampien sukulaisten ja ystävien luona.
THL arvioi, että jouluaaton osuminen keskelle viikkoa vähentää jonkin verran ruuhkia. Toivottavaa on, että vielä enemmän niitä vähentää jouluvierailujen välttäminen. Kuva: Eriika Ahopelto
THL arvioi, että jouluaaton osuminen keskelle viikkoa vähentää jonkin verran ruuhkia. Toivottavaa on, että vielä enemmän niitä vähentää jouluvierailujen välttäminen. Kuva: Eriika Ahopelto

Joulun ja uudenvaihteen loma-aikoina tulisi matkustaa vain välttämättömistä syistä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Jos kuitenkin päätyy matkustamaan, olisi muistettava erilainen koronatilanne eri puolilla Suomea. Laitos katsoo, että joulua voi viettää kotona turvallisin mielin ”pienellä porukalla lähipiirin kesken”.

– Monella voi olla perinteenä tavata lapsuudenystäviä perheen kanssa vietetyn joulun jälkeen. Tänä jouluna kannattaa kuitenkin välttää useissa eri porukoissa kokoontumista ja vierailua useiden tuttavien luona, sanoo johtava asiantuntija Jari Jalava.

Hän vinkkaa, että hyvä tapa joulunviettoon on nyt juhlan viettäminen mökillä pienessä porukassa.

– Kannattaa kuitenkin huomioida hyvät hygieniaohjeet kaikissa tilanteissa, joissa on kontakteja toisten kanssa, esimerkiksi kaupassa tai ravintolassa

Vältä tungosta, käytä maskia

Koronaviruksen aiheuttamaa covid-19 -tautia eli THL:n sanoin koronavirustautia esiintyy kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä. Ilmaantuvuudessa on kuitenkin selviä eroja.

– Alueilla voi olla voimassa erilaisia rajoituksia ja suosituksia, joista kannattaa ottaa selvää ennen matkaa, THL huomauttaa tiedotteessaan.

Nämä tiedostamalla voi välttää sekä tartuntoja että muita hankaluuksia.

Jalava muistuttaa, että joululiikenne ruuhkautuu perinteisesti juuri ennen pyhiä ja pian niiden jälkeen. Tämä näkyy sekä joukkoliikenteessä että henkilöautoilijoiden suosimilla taukopaikoilla.

– Ruuhkatilanteita on pyrittävä välttämään joukkoliikenteessä,

Tungosta on THL:n mukaan syytä välttää myös taukopaikoilla. Hygienia ja kasvomaskin käyttö olisi muistettava niin jonottaessa kuin joukkoliikennevälineissäkin.

THL:n viisi valttia jouluun

Jos sinulla tulee koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin ja pysy muuten kotona.

Pidä turvaväli muihin.

Muista käsienpesu ja yski hihaan.

Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.

Lataa Koronavilkku-sovellus

Fingerpori

comic