Uutiset Helsinki

THL: Suomessa todettu 216 uutta koronavirustartuntaa – seitsemän päivän tartuntamäärä lähes kolminkertainen edellisviikkoon verrattuna

Myös Kanta-Hämeessä tartunnat ovat olleet lievässä nousussa.
Kuva: Vesa Moilanen
Kahden viikon tartunnoista lähes kolme neljäsosaa eli noin 1 300 on raportoitu viimeisen viikon ajalta. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomessa on raportoitu 216 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kanta-Hämeessäkin todettiin torstain aikana kahdeksan uutta tartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 797 tartuntaa, mikä on 616 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tällöin tartuntoja todettiin 1 181 kappaletta.

Kahden viikon tartunnoista lähes kolme neljäsosaa eli noin 1 300 on raportoitu viimeisen viikon ajalta. Jos THL:n päivittäin raportoimia uusia tartuntoja tarkastellaan viikkotasolla, on seitsemän edellispäivän tartuntamäärä lähes kolminkertainen edellisviikkoon verrattuna.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa noin 96 200.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa 40 ihmistä, joista yksitoista on tehohoidossa. Kanta-Hämeessä kaksi koronapotilasta on hoidossa, toinen keskussairaalassa ja toinen perusterveydenhuollon vuodeosastolla.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa yli 3,3 miljoonaa ihmistä eli 59,5 prosenttia väestöstä. Lisäksi toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 19,2 prosenttia, mikä tarkoittaa lähes 1,07 miljoonaa ihmistä.

Jalkapallon EM-kisojen ensimmäiset sekvensoinnit valmistuivat

Alustavat jalkapallon EM-kisojen aikana Venäjän rajalla testatut koronavirusnäytteet on todettu deltamuunnokseksi, kertoo THL.

Pienen otannan sekvensoinnissa on pystytty todentamaan jokaisen näytteen olevan herkemmin tarttuvaa muunnosta.

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut deltamuunnoksen huolestuttavien virusmuunnosten joukkoon, sillä nykyisen tiedon mukaan se on tehokkaasti leviävä.

Muunnos havaittiin ensimmäisen kerran Intiassa.

Suomessa muunnos tavattiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021 matkustamiseen liittyvissä tapauksissa.

Koronarokotus selvästi tehokkaampi toisen annoksen jälkeen ikääntyneillä ja riskiryhmillä

Koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia huomattavasti paremmin toisen rokotekerran jälkeen, selviää THL:n tuoreesta tutkimuksesta. THL kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot lähes 1,7 miljoonasta rokotetusta suomalaisesta.

Ikääntyneillä mrna-rokotteiden suoja vakavaa koronavirustautia vastaan oli ensimmäisen annoksen jälkeen hieman yli 60 prosenttia. Toisen annoksen jälkeen teho nousi yli 90 prosenttiin.

Riskiryhmillä jo ensimmäinen rokoteannos antoi yli 80 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan. Toisella annoksella teho nousi 90 prosenttiin.

Koronavirustartunnalta ensimmäinen annos suojasi ikääntyneitä keskimäärin 45-prosenttisesti. Toisella annoksella teho tartuntaa vastaan oli 75 prosenttia.

Riskiryhmillä suoja tartuntaa vastaan nousi toisen annoksen jälkeen 77 prosenttiin, kun se pelkän ensimmäisen annoksen jälkeen oli 40 prosenttia.

Astra Zenecan toisen annoksen tehoa ei tutkittu

Tutkimuksessa ei voitu tarkastella Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteen toisen annoksen tehoa, koska niitä oli annettu tutkimusaikana vielä vähän.

Iäkkäitä ihmisiä oli ylipäätään rokotettu vähän Astra Zenecalla.

Tiedot kerättiin terveydenhuollon rekistereistä joulu–toukokuussa. Mukana oli runsaan 900  000 ikääntyneen ja lähes 775  000 riskiryhmään kuuluvan tiedot koronarokotuksista, sairastumisista koronavirustautiin ja tautiin liittyvistä sairaalahoidoista.

Tutkimuksen tarkastelujaksolla ikääntyneistä eli 70 vuotta täyttäneistä vähintään ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut liki 90 prosenttia.

Riskiryhmiin kuuluvat olivat 16–69-vuotiaita. Heistä lähes 70 prosenttia oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

THL:n mukaan muista maista saatujen tulosten perusteella koronarokotteiden teho on alle 70-vuotiailla keskimäärin parempi kuin tätä vanhemmilla.

Tutkimuksista saataviin tehotuloksiin vaikuttavat tutkittujen iän ja perussairauksien lisäksi se, mitä viruksia ja niiden muunnoksia väestössä on juuri tutkimuksen aikana liikkeellä, tiedotteessa todetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic