Uutiset Helsinki

THL valmistelee liikennevalomallin eri maista Suomeen tuleville – etätöitä suositellaan kolmeen sairaanhoitopiiriin

Pääministeri Sanna Marin kertoi katsovansa Suomen koronatartuntalukuja huolestuneesti. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos valmistelee liikennevalomallin eri maista tuleville.
Pääministeri Sanna Marin piti Suomen koronavirus tartuntojen kasvua huolestuttava. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin piti Suomen koronavirus tartuntojen kasvua huolestuttava. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus on käynyt keskiviikon ja tiistain aikana koronavirustilanteeseen liittyviä neuvotteluja Säätytalossa. Hallituksen asialistalla olivat terveysturvallisuus rajoilla, kasvomaskisuositus ja etätyösuositus.

– Katson lukuja huolestuneena, elämme globaalissa pandemiassa, riski taudin leviämisestä Suomessa olemassa, pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti.

Hänen mukaansa rajoitusten ylösajostrategiaa myös valmistellaan.

Terveysturvallisuus rajoilla on noussut puheenaiheeksi erityisesti, koska Pohjois-Makedoniasta tulleen Skopjen Turun lennoilla matkustajilla on todettu paljon koronavirustartuntoja.

Maanantaina sosiaali- ja terveysministeriö piti tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi uusista toimenpiteistä koronaviruksen hallitsemisen leviämiseksi. Toimenpiteisiin kuuluivat muun muassa pakollinen karanteeni riskimaihin matkustaneille ja pakollisen karanteenin rikkomisesta seuraavat rangaistukset.

Marin korosti, että karanteenipäätöksen tekeminen tartuntatautilain perusteella on mahdollista.

– Se on virkamiespäätös, ei poliittinen päätös.

Viestinnällisistä syistä hallitus on pyytänyt THL:ää valmistelemaan liikennevalomallin, jossa alueet luokitellaan punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin maihin.

Punaisista maista tulevat testataan todennäköisesti laajasti ja määrätään karanteeniin. Keltaisista maista saapuvien pitää jäädä omaehtoiseen karanteeniin ja vihreistä maista tuleville ei omaehtoinen karanteeni ole välttämätöntä.

Ruotsin väriä Marin piti haastavana Länsi-Pohjan alueella. Marinin mukaan myös Länsi-Pohjan alueella ihminen voidaan määrätä karanteeniin, jos viranomainen katsoo, että altistumisen mahdollisuus on.

Tartuntatautipäivärahaa selvitetään

Korkean tautiriskin maihin matkustaneet saavat palattuaan nauttia karanteenissa ansionmenetyksen korvaavaa Kelan tartuntatautipäivärahaa. Monet ministereistä ovat kertoneet pitävänsä järjestelyä epäoikeudenmukaisena.

Marin muistutti, että ihminen on lain mukaan oikeutettu ansionmenetyksiin, kun kyseessä on pakkotoimi. Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään mahdollisuutta muuttaa lakia.

Etätyö voimaan alueellisesti

Etätyöllä on ollut merkittävä vaikutus koronaviruksen estämisessä. Hallituksen etätyösuositus päättyi elokuun alussa.

Uusi etätyösuositus otetaan nyt käyttöön alueellisesti. Suositus on perusteltu Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueilla.

Hallitus keskusteli neuvotteluissaan myös koronan testaamisesta. Pääministeri Marin muistutti, että valtio kattaa kaikki testaamisen kustannukset ja testimäärät pitää nostaa niin suuriksi kuin mahdollista.

c

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti