Uutiset

THL varoittaa hopeaveden käytöstä – markkinoitu terveystuotteena ruotsinkielisellä Pohjanmaalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaa hopeavedessä piilevistä vaaroista. Kuluttajille sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi internetissä myytävä hopeavesi on elimistölle vaarallista ja isoina määrinä myrkyllistä.

THL:n mukaan hopea ei ole elimistön tarvitsema hivenaine, kuten esimerkiksi rauta. Vaikka elimistö sietää pienissä määrin hopeaa, siitä ei ole voitu osittaa mitään terveyshyötyjä.

Itä-Suomen yliopiston toksikologian professori Kirsi Vähäkangas kertoo, että hopeaveden käyttö on yleistynyt erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Hopeavesi nousi keskusteluun, kun Yle Svenska teki aiheesta ohjelman.

-Hopeavesi on Ruotsissa iso ilmiö ja Suomessa Pohjanmaalla esimerkiksi terveys-bloggaajat mainostavat sitä sosiaalisessa mediassa. He antavat ymmärtää, että hopeavettä voisi käyttää sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon, Vähäkangas sanoo.

Terveys-blogisteilla saattaa olla kymmeniätuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa. Vähäkankaan mukaan myös jotkut lääkärit ovat huolestuneet Pohjanmaalla hopeaveden markkinoinnista terveystuotteena. Hopeavedestä ei ole kuitenkaan vielä aiheutunut uusia sairastapauksia Suomessa.

 

Iho muuttuu sinisenharmaaksi

Bakteereita tappavan vaikutuksen takia hopeaa käytetään ulkoisesti veden puhdistukseen ja paikallisvalmisteissa. Vähäkangas kertoo, että esimerkiksi joissakin laastareissa saattaa olla hopeaa. Hopeavettä ei ole kuitenkaan tarkoitettu otettavaksi sisäisesti suun kautta.

-Hopeavettä myydään veden puhdistamiseen, ei suinkaan lääkekäyttöön.

Vähäkankaan mukaan hopeavesi saattaa olla hengenvaarallista, jos sen käyttö on runsasta. THL:n mukaan jo muutaman ruokalusikallisen päivittäinen annos hopeavettä voi johtaa myrkytykseen.

-Jos hopeavettä käyttää säännöllisesti suuria määriä, kaikkein näkyvin seuraus on argyria eli ihon muuttuminen sinisenharmaaksi. Sellaisia tapauksia on havaittu maailmalla.

Muita myrkytysoireita ovat mahakivut, allergia, nenäverenvuoto ja kouristukset. Vähäkangas kertoo, että koe-eläimillä on havaittu myös erilaisia sisäelinvaurioita. Suun kautta hopeaa menee aivoihin, sikiöön, munuaisiin ja maksaan.

-Elimistö ei tarvitse hopeaa. Metallikertymät ovat vaarallisia, jos niitä menee paljon kudoksiin. Me haluamme THL:ssä varoittaa ihmisiä ja tuoda tieteen näkemyksen asiaan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti