Uutiset

THL:n Erhola sotesta: Erittäin hyvä, että aikataulua katsotaan kriittisesti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola on tyytyväinen perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon. Hänen mukaansa siinä nousevat esiin kaksi keskeistä asiaa, joista THL on ollut huolissaan: aikataulu ja yhtiöittämisvelvoite.

-Olemme varsin tyytyväisiä, että niitä harkitaan nyt rauhassa.

Perustuslakivaliokunta linjasi torstaina, että se pitää uuden palvelujärjestelmän käyttöönottoaikataulua epärealistisena ja peruspalvelut vaarantavana. Erholan mielestä näkemys on perusteltu.

Hän muistuttaa, että maakuntien perustaminen ja palvelujen pakollinen yhtiöittäminen olisivat vaatineet suurta hallinnollista muutosta lyhyen ajan sisällä. Tavallisen kansalaisen näkökulmasta riskinä olisi ollut, että palveluita ei olisi yksinkertaisesti saatu toimimaan.

-Yhteen maakuntaan mahtuu rajallinen määrä tekemistä. Näytti siltä, että siitä tulee liian vaikea yhtälö.

Erhola arvioi, että perustuslakivaliokunnan esiin nostamat pulmat eivät tulleet asiantuntijoille yllätyksenä. Hänen mukaansa monet heistä ovat pitäneet esillä juuri samoja asioita – esimerkiksi yhtiöittämisvelvoitteen ongelmia.

-Me olemme tuoneet sitä esille omissa lausunnoissamme ihan alusta asti.

Kaiken kaikkiaan Erhola suhtautuu uudistuksen tulevaisuuteen toiveikkaasti. Hän on istunut asian tiimoilta erilaisissa valmisteluryhmissä jo kymmenisen vuotta ja muistuttaa, että paketti ole vielä kertaakaan aikaisemmin ollut niin pitkällä kuin nyt.

-Siellä on tehty todella paljon hyvää työtä. Kokonaisuutta ei ole tarpeen mollata, vaikka nämä kaksi asiaa joudutaankin nyt pohtimaan uudelleen, hän sanoo.

Erholan mielestä jatkossa voisi kuitenkin olla järkevää miettiä, pitäisikö suuria uudistuksia viedä eteenpäin parlamentaarisella valmistelulla. Muuten vaarana on, että isot paketit joudutaan runnomaan läpi kiireellä.

-Yksi vaihtoehto olisi tehdä vähän maltillisemmin ja useamman hallituskauden aikana, Erhola sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic