Uutiset

THL:n johtaja Mika Salminen joutui ryöpytykseen, pääjohtaja puolustaa: "Hänen arvionsa koronakriisistä eivät ole ainoastaan mielipiteitä"

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vastaa blogissaan arvosteluun, jota terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen on saanut osakseen. Tervahaudan mukaan koronakriisistä selviytyminen voi vaikeutua, jos luottamus tutkittuun tietoon heikkenee.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta (vas.) puolustaa johtaja Mika Salmista, jota on arvosteltu julkisuudessa. Arkistokuvassa tiedotustilaisuus koronavirustilanteesta 27. helmikuuta. Kuva: Mauri Ratilainen
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta (vas.) puolustaa johtaja Mika Salmista, jota on arvosteltu julkisuudessa. Arkistokuvassa tiedotustilaisuus koronavirustilanteesta 27. helmikuuta. Kuva: Mauri Ratilainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta puolustaa blogissaan johtaja Mika Salmista, jota on arvosteltu tällä viikolla julkisuudessa.

Tervahauta viittaa Ilta-Sanomien entisen vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan tiistaiseen kommenttiin, jossa hän kritisoi Salmisen roolia koronakriisissä kovin sanoin.

– Häntä ei kansa ole vastuulliseen tehtävään äänestänyt, mutta silti hän ohjaa kansakunnan kohtaloa ja ajaa linjaa, joka herättää kauhunsekaisia tunteita monissa hänen kollegoissaan niin Suomessa kuin maailmallakin, Sadeoja kirjoittaa.

– Salmisen asema on outo: hänen puheensa menevät mediassakin usein läpi faktoina, vaikka kysymys on ainoastaan mielipiteistä, jotka ovat välillä erittäinkin kiistanalaisia.

Tervahauta kirjoittaa tänään julkaistussa THL-blogissa, että Salmisen arviot koronakriisistä eivät ole ”ainoastaan mielipiteitä”, vaan perustuvat tutkittuun tieteelliseen tietoon ja pitkään kokemukseen. Hänen mukaansa Salmisella on THL:n johdon ja henkilöstön täysi tuki.

– Toivomme, että hän saa jatkaa virkatyötään ilman henkilöön käyvää asiatonta arvostelua, Tervahauta kirjoittaa.

– Tutkijamme ja asiantuntijamme eivät tee poliittisia päätöksiä.

”Toivomme, että keskustelu pysyy asiassa”

Tervahauta muistuttaa blogissa, että Salminen on professori, virologian dosentti ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n tieteellisen komitean jäsen. Salminen johtaa THL:n tartuntatautien seurannasta ja torjunnasta vastaavaa osastoa ja on tammikuusta alkaen hoitanut koronavirukseen liittyvää työtä täysipäiväisesti.

Tervahaudan mielestä tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden ”perusteeton julkinen kampittaminen” ja kyseenalaistaminen nakertavat ihmisten luottamusta tutkittuun tietoon ja antavat tilaa huhuille ja väärälle tiedolle.

– Tämä voi oleellisesti vaikeuttaa paitsi selviytymistä koronakriisistä myös muiden yhteiskunnallisten ongelmien ratkomista. Rakentava keskustelu on toimivan yhteiskunnan ja tutkimusyhteisön ydin. Emme tutkimuslaitoksena kaihda argumentointia. Arvostamme sitä, Tervahauta kirjoittaa.

– Koronakriisi herättää runsaasti huolta ja hätää ja siten oikeutettuja kysymyksiä ja intohimoja. Osallistumme mielellämme keskusteluun. Samalla toivomme, että keskustelu pysyy asiassa ja on rakentavaa.

Arviot epidemiasta perustuvat tämänhetkiseen tietoon

Tervahaudan mukaan yksi THL:n tärkeimmistä tehtävistä on tuottaa tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi.

– THL:n asiantuntijat ja tutkijat on valittu tehtäviinsä tieteellisten ansioidensa perusteella. Heidän työnsä perustuu riippumattomuuteen, ja he ovat osa sekä kansallista että kansainvälistä tiedeyhteisöä.

Tervahauta muistuttaa, että päätökset esimerkiksi koronakriisiin liittyvistä toimista Suomessa tekee maan hallitus pääministerin johdolla. Hallitus kuulee eri asiantuntijoita ja osapuolia ja perustaa päätöksensä ministeriöiden valmisteluun, yhteiskunnalliseen kokonaisnäkemykseen ja poliittiseen harkintaan.

– Koronavirukseen liittyy paljon epävarmuutta. Mitä enemmän tutkimustietoa viruksesta kertyy, sitä paremmin kriisiin pystytään vastaamaan. Arviot epidemian kehittymisestä perustuvat aina tämänhetkiseen tietoon. Tilannekuva rakentuu ja täydentyy useiden eri asiantuntijoiden yhteistyönä. Työssä ovat mukana THL:n lisäksi monet yliopistotutkijat ja sairaanhoitopiirien lääkärit.

Tervahauta korostaa, että tieteellinen tieto ei esitä lopullisia totuuksia vaan täydentyy ja korjaantuu sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan. Koronakriisissä päätöksiä pitää tehdä hyvin nopeasti, joten myös tutkijat joutuvat muodostamaan sillä hetkellä parhaaksi arvioimansa kantansa nopeasti kaiken tähän asti kertyneen tiedon ja kokemuksensa pohjalta.

– Tutkimustuloksia saa ja pitää voida arvioida kriittisesti. Rakentava ja perusteltu vasta-argumentointi vie tutkimusta eteenpäin.

Ilta-Sanomien näkökulmakirjoitus on aiheuttanut Salmisen arvostelun lisäksi johtajaa puolustavia kommentteja. Kirjoitusta ovat kritisoineet Twitterissä esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä useat tutkijat.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti