Uutiset

THL:n Mika Salminen: On mahdollista, että koronavirusta on ollut Suomessa jo ennen tammikuun loppua – "Emme tiedä oikeasti, miten laajasti virusta Kiinassa esiintyi"

THL:n johtaja Mika Salminen uskoo, ettei mahdollisilla aikaisemmilla koronatartunnoilla olisi juurikaan merkitystä viruksen leviämiseen Suomessa. Hänen mielestään vanhojen koronatapausten etsiminen olisi jälkijättöistä.
THL:n johtaja Mika Salminen osallistui asiantuntijana hallituksen neuvotteluihin koronarajoitusten purkamisesta Helsingin Säätytalolla maanantaina. Kuva: Arttu Laitala
THL:n johtaja Mika Salminen osallistui asiantuntijana hallituksen neuvotteluihin koronarajoitusten purkamisesta Helsingin Säätytalolla maanantaina. Kuva: Arttu Laitala

Ranskassa löytyi koronavirustapaus joulukuulta, kun lääkärit tukivat vanhoja keuhkokuumetapauksia. Asiasta uutisoitiin maanantaina ranskalaismedioissa. Tiistaina Ruotsin valtionepidemologi Anders Tegnell arvioi uutistoimisto TT:lle, että koronavirustapauksia on saattanut olla Ruotsissa jo marras-joulukuussa.

Onko myös Suomessa voinut olla koronavirustartuntoja jo ennen tammikuun loppua, kun ensimmäinen koronavirustartunta varmistettiin kiinalaisturistilla Lapissa?

– On se tietenkin mahdollista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen tekstiviestillä Lännen Medialle.

– Millaisella todennäköisyydellä niin se on sitten puhdasta arvailua, kun emme tiedä oikeasti, miten laajasti virusta ennen tammikuuta Kiinassa esiintyi.

Aiemmilla tapauksilla ei vaikutusta leviämiseen

THL:n Mika Salmisen mukaan mahdollisilla aikaisemmilla tartunnoilla ei olisi todennäköisesti juurikaan merkitystä koronaviruksen leviämiseen, koska varsinainen epidemia alkoi Suomessa vasta paljon myöhemmin.

Ranskassa uusi koronavirustapaus löydettiin, kun kaksi lääkäriä tutki joulu-tammikuun keuhkokuumetapauksia, joiden infektiotestit olivat olleet negatiivisia. Yksi 14 näytteestä osoittautui positiiviseksi koronaviruksen osalta. Tapaus oli joulukuulta, kun aiemmin ensimmäisinä tartunnat oli löydetty tammikuun lopussa Kiinasta palanneilta matkailijoilta.

Salmisen mielestä vanhojen koronatapausten etsimisessä voi olla enemmän akateemista kiinnostusta kuin käytännön hyötyä.

– Korkeintaan voisi ehkä spekuloida, että ”mitä jos olisi huomattu tapauksia aikaisemmin” ja Kiinassa ehditty aiemmin torjuntatoimiin, mutta aika jälkijättöistähän tämä olisi.

Vain harvalla vasta-aineita Uudellamaalla

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta todettiin 29. tammikuuta, mutta enemmän tapauksia alkoi ilmaantua vasta maaliskuun alussa. Epidemiaksi koronavirus äityi Suomessa maaliskuun puolivälissä, jolloin WHO myös julisti sen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Suomessa epidemia alkoi myöhemmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. THL:n mukaan koronavirusepidemia etenee nyt eri tahdissa eri puolilla maata, mutta valtaosa tapauksista edelleen todettu Uudellamaalla.

Koronaviruksen leviämistä väestössä arvioidaan tällä hetkellä THL:n satunnaisotantaan perustuvassa väestötutkimuksessa, jossa selvitetään vasta-aineiden esiintymistä eri ikäryhmissä ja eri alueilla Suomessa. Koronavirustartunnan jälkeen vasta-aineita muodostuu muutaman viikon viiveellä.

Viime viikon loppuun mennessä oli tutkittu yli 500 näytettä. Ensimmäisten tulosten mukaan hyvin harvalla on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Seulontatestillä positiivisiksi todettuja näytteitä oli 11, joista vain yksi yhdeksästä neutralisaatiotestillä tutkitusta näytteestä on ollut positiivinen.

Tiistaihin mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 5 412 varmistettua koronavirustapausta. THL:n mukaan varhaiset rajoitustoimenpiteet ovat tehokkaasti hidastaneet epidemian etenemistä ja havaittuja tautitapauksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic