Uutiset

THL:n pääjohtaja Eskola: Vapaus vai kansanterveys – alkoholilaki omantunnon kysymys eduskunnalle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Juhani Eskolan viesti on selkeää. Kansanterveys kärsii ja alkoholin haitat lisääntyvät mikäli hallituksen esitys uudesta, vapaammasta alkoholilaista saa eduskunnan hyväksynnän. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen laista tänään.

-Tiedonpuutetta kansanedustajilla ei tässä vaiheessa ole. He käyvätkin syksyn ajan keskustelua omantuntonsa kanssa siitä kumpaa painotetaan: mielikuvaa vapaammasta käytöksestä ja kulutuksesta vai vaikutuksia väestön ja etenkin heikompiosaisten terveyteen ja henkeen, Eskola herättelee.

Eskolan mukaan uusi alkoholilaki lisäisi alkoholikuolemien määrää vuosittain noin 150:lla kulutuksenkasvun ja hintojen laskun kautta. Sairaalahoitojaksojen määrä lisääntyisi noin 1500:lla.

THL:n arvio perustuu siihen, että kaupoista, kioskeista ja huoltamoilta myytyjen juomien keskialkoholipitoisuus nousisi nykyisestä 4,4:stä 4,9 prosenttiin ja noin 5 prosentin myynnin lisäykseen.

-Väkevämmät oluet ja siiderit vapautuvat uuden lain mukaan myös markkinoinnille, ja myyntipisteet lisääntyvät 350:stä 5000:een. Se ei voi olla vaikuttamatta myyntiin, Eskola huomauttaa.

Hän on varma, että vahvemmista juomista tulisi kaupalle tuote, jonka vetovoimaa lisättäisiin laskemalla hintaa.

Hallitus aikoo korottaa ensi vuonna alkoholiverotusta 100 miljoonalla eurolla. Korotus valuu tuotteiden hintoihin. Leikkaisiko se alkoholilain vaikutusta?

-Veronkorotus on näpertelyä uuden alkoholilain vaikutusten rinnalla – senttipeliä per tölkki, hän toteaa.

Eskolan mukaan alkoholinkäytön suorat kustannukset terveyteen ja hyvinvointiin ovat vuosittain noin 1,4 miljardia euroa. Summan päälle tulevat epäsuorat kustannukset sekä läheisten kustannukset.

Vuonna 2014 alkoholiperäisiin tauteihin, alkoholimyrkytyksiin, päihtyneiden tapaturmiin tai väkivaltaan kuoli yhteensä 2 410 suomalaista. Samana vuonna 21 800 suomalaisella sairauden päädiagnoosi liittyi alkoholisairauksiin. Sivudiagnoosi alkoholisairaudesta tehtiin 11 000 potilaalle.

Uusi alkoholilaki

Vahvat eli 5,5:n tilavuusprosentin A-olut, vahva siideri ja myös tisleestä valmistetut long drink -juomat tulisivat myyntiin kauppoihin, huoltamoihin ja kioskeihin.
Ravintolojen aukioloajat vapautettaisiin täysin ja ravintolat voisivat myydä juomia mukaan.
Eritellyt anniskeluluvat siirtyisivät historiaan, ja yksi lupa kattaisi kaikki juomat.
Pienpanimot saisivat myydä käsityöläisoluita (enintään 12%) suoraan valmistuspaikalta.
Alkoholijuomaostoksista ei saisi enää kaupan bonuksia tai ostohyvityksiä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic