Uutiset

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta lentokiellosta: "Ei ole edellytyksiä antaa muunsisältöistä lausuntoa kuin muutama päivä sitten annoimme"

Matkustalentoliikenteen katkos Suomen ja Britannian välillä jatkuu ainakin toistaiseksi. Ulkoministeriön konsulipäällikkö totesi tiistaina, että Traficomin tekemää lentokieltopäätöstä tulisi tarkastella myös perusoikeusnäkökulmasta, sillä lentokielto vaikeuttaa merkittävästi suomalaisten paluuta kotimaahansa Britanniasta. Traficom pohjaa päätöksensä THL:n lausuntoihin, eikä THL ainakaan toistaiseksi ole muuttamassa arviotaan Britannian epidemiatilanteesta.
Finnair voi yhä lentää Suomesta Britanniaan, mutta koneet joutuvat palaamaan ilman matkustajia. Kuva: Joel Maisalmi
Finnair voi yhä lentää Suomesta Britanniaan, mutta koneet joutuvat palaamaan ilman matkustajia. Kuva: Joel Maisalmi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ainakaan toistaiseksi näe syytä muuttaa arviotaan Britannian koronatilanteesta.

– Britannian epidemiologista tilannetta seurataan koko ajan, mutta tässä vaiheessa siitä ei ole uutta lausuttavaa, kertoo pääjohtaja Markku Tervahauta.

Hänen mukaansa lisätietoa virusmuunnoksen levinneisyydestä ja vaarallisuudesta tarvitaan, ja sitä kertyy koko ajan sekä Suomesta että muualta Euroopasta.

– Tilannepäivitystäkin voidaan harkita, mutta se on kiinni myös siitä, missä vaiheessa muut viranomaiset mahdollisesti meiltä pyytävät uutta lausuntoa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeytti Suomeen tulevan matkustajalentoliikenteen Britanniasta maanantaina THL:n lausunnon perusteella.

Syynä oli Britanniassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana. THL piti lentoliikenteen rajoitusta välttämättömänä ja epidemiauhkaan nähden oikeasuhtaisena. Päätös tehtiin kahdeksi viikoksi.

”Asiaa tulisi tarkastella myös perusoikeusnäkökulmasta”

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä sanoi Lännen Medialle tiistaina, että THL:n esityksestä tehdyn Traficomin päätöksen muuttamista olisi syytä harkita, jotta Suomen kansalaisten paluu kotimaahan mahdollistettaisiin suorilla kaupallisilla yhteyksillä.

– Jokaisen Suomen kansalaisen perusoikeus on palata maahan ja julkisella vallalla on velvoite turvata näiden perusoikeuksien toteutuminen, Tuominen muistutti.

Tuominen sanoi, että monien voi olla vaikea ymmärtää sitä, että Finnair jatkaa lentämistä Isoon-Britanniaan, mutta on pakotettu lentämään koneet tyhjinä takaisin Helsinkiin.

– On kiinnitetty huomiota, että Traficomin tulisi tarkastella asiaa myös perusoikeusnäkökulmasta, Tuominen kertoi.

”Totta kai suomalaisilla on oikeus palata”

Traficom on ylijohtaja Jarkko Saarimäen mukaan valmis muuttamaan päätöstään heti, kun THL muuttaa tilannearviotaan Britannian tilanteesta ja virusmuunnoksen vaarallisuudesta.

– Siitä kertyy päivä päivältä lisää tietoa, mutta tässä vaiheessa meillä ei ole edellytyksiä antaa siitä muunsisältöistä lausuntoa kuin muutama päivä sitten annoimme, Tervahauta sanoi keskiviikkona.

Mennäänkö nyt kaksi viikkoa näin?

– Sitä ei voi sanoa varmaksi, koska tilanne voi muuttua myös toiseen suuntaan. Pandemian kanssa on tapahtunut paljon nopeita käänteitä, ja voihan, että tulee tietoa, joka muuttaa tilanteen.

Tervahaudan mukaan Isosta-Britanniasta tulleiden matkustajien näytteitä analysoidaan parhaillaan suomalaisissa laboratorioissa.

– Yritämme saada selville, onko virusmuunnosta jo liikkeellä Suomessa. Siitäkin on toistaiseksi kovin vähän tietoa. Tiedot täsmentyvät päivä päivältä.

Tervahauta huomauttaa, että suomalaisten perusoikeus palata on eri asia kuin lentokielto.

– Totta kai suomalaisilla on oikeus palata Suomeen, mutta nyt tämä nimenomainen reitti, suora lento Isosta-Britanniasta Suomeen, ei ole sallittu. Tällä hetkellä joutuu hakemaan jonkin muun reitin, kun tuo ei ole käytössä.

Fingerpori

comic