Uutiset

Thomas Cookin konkurssi voi iskeä monille kentille Suomessa

Thomas Cookin rahoitusjärjestelyt epäonnistuivat, ja yhtiö meni maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa konkurssiin. Yhtiön päätoiminta-alue on ollut Britanniassa. Kuva: WILL OLIVER
Thomas Cookin rahoitusjärjestelyt epäonnistuivat, ja yhtiö meni maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa konkurssiin. Yhtiön päätoiminta-alue on ollut Britanniassa. Kuva: WILL OLIVER

Maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa konkurssiin menneen matkanjärjestäjä Thomas Cookin ja sen omistaman Tjäreborgin toiminnan muutokset voivat heijastua Helsinki-Vantaan lisäksi monille muillekin Suomen lentokentille.

Thomas Cook Airlinesin operoimia Tjäreborgin lomalentoja pitäisi lähteä nyt syksyn ja talven aikana moneen eri kohteeseen myös Tampereen, Turun, Oulun, Vaasan ja Kuopion kentiltä. Yhtiön siivillä maakunnista on päässyt matkustamaan useana talvena suoraan muun muassa Kanariansaarille ja Kreikkaan.

Tjäreborgin Suomen yksikön vetäjä Jessica Virtanen kertoi puhelimitse Ylelle maanantaina, ettei Tjäreborg ole mennyt konkurssiin emoyhtiönsä tavoin, mutta että emoyhtiön konkurssilla on vaikutusta myös Tjäreborgin toimintaan.

Suorin vaikutus on se, että koska Tjäreborgin matkat lennetään Thomas Cook Airlinesin koneilla, lennot on nyt peruttu.

Virtanen ei osannut aamulla sanoa, pyrkiikö Tjäreborg vielä jatkamaan toimintaansa.

Tjäreborgin järjestämillä matkoilla maailmalla on tällä hetkellä yhtiön arvion mukaan 3 400 suomalaista.

Yhteensä Thomas Cookin matkoilla on arviolta 600 000 turistia eri puolilla maailmaa.

Tjäreborg kertoo verkkosivuillaan, että sen asiakkaiden matkoja suojelee matkapakettilaki sekä vakuusrekisteri.

Ulkoministeriöstä on kerrottu, että epäselvissä tilanteissa matkalla olevien kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä Tjäreborgin oppaaseen.

Jos opasta ei ole saatavilla tai häneltä ei saa apua, voi olla yhteydessä Suomen konsulaattiin. Jos on maassa, missä Suomella ei ole omaa konsulaattia tai suurlähetystöä, voi olla yhteydessä toisen Pohjoismaan tai toisen EU-maan konsulaattiin.

Yleensä jos matkayhtiö menee konkurssiin, myös tulevat matkat peruuntuvat. Tällöin asiakkaan pitää hakea korvauksia luottokorttiyhtiöltä tai Kilpailu- ja kuluttajavirastolta riippuen siitä, onko matka maksettu luottokortilla vai käteisellä.

– Olipa kyseessä pakettimatka tai lento, se kannattaa aina maksaa luottokortilla. Se oikeasti pelastaa ongelmilta, eivätkä ihmiset sitä aina muista, neuvoo Ylen haastattelema matkailun professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta.

Tjäreborgin lisäksi isoja matkanjärjestäjiä Suomessa ovat Aurinkomatkat ja TUI eli entinen Finnmatkat.

Edit: Klo 9.20 korjattu Tjäreborgin osalta konkurssiin menoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti