Uutiset

Tiedonsaanti autoveroa käsitelleessä ryhmässä yhä epäselvää

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) mukaan valtiovarainministeriöstä (VM) oli kaikkiaan kolme virkamiestä mukana siinä liikenneverkkohankkeen työryhmässä, jossa käsiteltiin liikenteen verotusta.

Tämä käy ilmi LVM:n torstai-iltana julkisuuteen toimittamasta hankkeen organisointia koskevasta yhteenvedosta. Sen perusteella jää kuitenkin yhä avoimeksi, millä tarkkuudella ryhmä keskusteli esimerkiksi autoverosta, mitä tietoja VM:n edustajien käyttöön annettiin ja saivatko nämä tiedot siitä, että selvityshankkeessa esitetään mahdollisuutta autoverosta luopumiseen.

LVM:n mukaan ”VM:n edustajat ovat osallistuneet keskusteluun aktiivisesti ja tuoneet valmistelutyöhön arvokkaan panoksensa tuomalla tietoa liikenteen verojen (autovero, ajoneuvovero, polttoainevero) rakenteista sekä verojen kehitysnäkemyksistä”.

Kyse oli toimintaympäristön sääntelyä selvittävästä projektiryhmästä. VM:stä siihen kuului keväästä alkaen apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen, ja LVM:n mukaan syksyllä ”mukaan kutsuttiin” neuvotteleva virkamies Juha Halonen budjettiosastolta sekä neuvotteleva virkamies Markus Teräväinen vero-osastolta.

LVM:n mukaan virkamiesten osallistumisesta sovittiin keväällä, jolloin VM nimesi kontaktihenkilöksi apulaisbudjettipäällikön. Lännen Media kysyi Majaselta, millä tasolla autoverosta ryhmästä keskusteltiin. Hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Ryhmällä oli LVM:n mukaan touko–kesäkuussa kolme ja syksyllä seitsemän kokousta. LVM:n mukaan Majanen osallistui lähes kaikkiin kevään kokouksiin ja joihinkin syksyn kokouksiin, ja syksyllä Halonen ja Teräväinen osallistuivat kokouksiin säännöllisesti.

Liikenneministeriön mukaan liikenneverkkoyhtiön valmistelussa oli VM:stä mukana kaikkiaan kahdeksan virkamiestä, joiden asiantuntemusta hyödynnettiin muun muassa verolaskelmissa. LVM:n viestintäpäällikkö Taina Pieski kertoi perjantaina Lännen Medialle, ettei ministeriöllä ole sen torstai-iltana kertomiin tietoihin mitään lisättävää.

Lännen Media uutisoi torstaina, että VM lähetti heti Live-selvityksen tultua julki muulle hallitukselle sähköpostin, jossa se kertoi, ettei VM:ään ollut tullut missään vaiheessa tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun, eikä VM ollut tällaisia henkilöitä asettanut. Ministeriö arvosteli myös sitä, ettei se ollut saanut pyynnöistään huolimatta valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi.

Tilanne ministeriöiden välillä kärjistyi julkisuudessa heti, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti viime viikon torstaina (19.1.) ministeriönsä liikenneverkkoselvityksen. Yhtiön perustamiseen kuuluisivat myös autoveron poisto, ajoneuvo- ja polttoaineverojen lasku ja uudet tiemaksut.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvosteli keinoja tuoreeltaan ja sanoi selvityksen olevan vasta pohja hallituspuolueiden jatkovalmistelulle.

Asiasta kehkeytyi muutamassa päivässä myrsky, ja maanantaina Berner pysäytti jatkovalmistelun ja kertoi sopineensa pääministeri Juha Sipilän  (kesk.) kanssa, ettei autoverosta luovuta.

Maria Kalliokoski

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic