Uutiset

Tiedustelulait vedettiin yllättäen pois täysistunnosta – Lakien perustuslainmukaisuus halutaan vielä varmistaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo linjauksestaan kello 14:n jälkeen.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo tiedustelulakien tilanteesta. Kuva: Silja Viitala/Arkisto

Tiedustelulakien säätämiseen tuli keskiviikkona mutkia. Eduskunta tiedotti aamupäivällä, että täysistunnossa ensimmäisessä käsittelyssä oleva hallintovaliokunnan mietintö siviilitiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä on poistettu keskiviikon täysistunnosta. Tämä on tehty hallintovaliokunnan toiveesta.

Tämän vuoksi myöskään siviilitiedustelulakeihin yhteydessä olevaa puolustusvaliokunnan sotilastiedustelua koskevaa hallituksen esitystä ei keskiviikkona käsitellä.

Puhemiesneuvosto on tiistaina keskustellut asiasta ja pyytänyt eduskunnan kanslian virkamiesarviota jatkokäsittelystä.

Perustuslainmukaisuutta arvosteltu

Useat oikeusoppineet, eräät korkeat virkamiehet ja jotkut kansanedustajat ovat arvioineet tiedustelulakien olevan edelleen ristiriidassa perustuslakien kanssa. Hallintovaliokuntaa on arvosteltu siitä, ettei se ole ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan lakiesityksiin esittämiä muutostarpeita.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) sanoi Helsingin Sanomissa, että valiokunta halusi varmistaa sataprosenttisesti, että hallituksen esitys on kunnossa.

Eerola pitää yhtenä mahdollisuutena sitä, että lakiesitykset palaavat takasin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Puhemies voi estää lain käsittelyn

Eduskunnan puhemiehen tehtävänä on estää sellaisen lain käsittely, jonka hän epäilee olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Puhemies Paula Risikko (kok.) valottaa näkemyksiään tiedotusvälineille kello 14:n jälkeen eduskunnassa.

On hyvin harvinaista, että toiseen käsittelyyn tuleva asia vedetään pois samana päivänä, kun käsittelyn on määrä alkaa eduskunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic