Uutiset

Tieteen akateemikon arvonimet Kari Alitalolle ja Kaisa Häkkiselle

Akateemikon arvonimi on myönnetty emeritusprofessori Kari Alitalolle ja emeritaprofessori Kaisa Häkkiselle. Kuva: Aleksi Poutanen
Akateemikon arvonimi on myönnetty emeritusprofessori Kari Alitalolle ja emeritaprofessori Kaisa Häkkiselle. Kuva: Aleksi Poutanen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt tieteen akateemikon arvonimet emeritusprofessori Kari Alitalolle ja emeritaprofessori Kaisa Häkkiselle.

Akateemikon arvonimi voidaan myöntää Suomen Akatemian hallituksen esityksestä erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle.

Kotimaisia tieteen akateemikkoja on tällä hetkellä 14.

Tieteen akateemikon arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla. Edellisen kerran arvonimiä myönnettiin vuonna 2017.

Arvonimet syöpätutkijalle ja kirjallisuuden professorille

Akatemiaprofessorin, tutkimusjohtajan Kari Alitalon (syntynyt 1952) keskeisiä tutkimuskohteita ovat syövän syntymekanismit ja erityisesti imusuonisto merkitys syöpäkasvaimen leviämisessä sekä uusien täsmällisempien hoitostrategioiden tunnistaminen syövän kasvun ja leviämisen estämiseksi.

Alatalo on muun muassa löytänyt uusia veri- ja imusuoniston kehitystä sääteleviä kasvutekijöitä ja reseptoreita.

Yksi esimerkki hänen merkittävimmistä viimeaikaisista tutkimustuloksistaan on imusuonijärjestelmän löytyminen aivoista. Löydös on valittu vuoden 2015 läpimurtotutkimusten joukkoon.

Syövän hoitostrategioiden lisäksi Alitalon tutkimustuloksilla voitaneen hyödyntää sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa. Hänellä on lukuisia patentteja.

Allitalo on johtanut Helsingin yliopiston syöpäbiologian ja -lääketieteen tutkimusohjelmaa vuodesta 1999 alkaen.

Lisäksi hän on toiminut Turun yliopiston lääketieteellisen biokemian professorina, Suomen syöpäinstituutin tutkijaprofessorina ja Helsingin yliopiston syöpäbiologian professorina 1989–1993.

Alitalo nimitettiin pysyväksi akatemiaprofessoriksi vuonna 1993 ja hän toimi Akatemian palveluksessa yhtäjaksoisesti toukokuuhun 2020 asti.

Emeritaprofessori Kaisa Häkkisen (syntynyt 1950) keskeisimpiä tutkimusaloja ovat suomen kielen historia ja kehitys, äänne- ja muotorakenne, suomen kielen sanahistoria, etymologia ja kielentutkimuksen oppihistoria.

Häkkinen tunnetaan erityisesti etymologisista ja sanahistoriallisista tutkimuksistaan. 2000-luvulla hän on perehtynyt erityisesti vanhaan kirjakieleen ja Agricolan kielen tutkimukseen.

Häkkinen on toiminut Åbo Akademin suomen kielen ja kirjallisuuden vt. professorina ja professorina sekä Turun yliopiston suomen kielen professorina. Häkkinen toimi myös Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaanina 2004–2009.

Häkkinen on palkittu työstään muun muassa Tietokirjailija-palkinnolla ja WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnolla vuonna 2005. Vuonna 2017 hän sai Kirkon kulttuuripalkinnon ja vuonna 2018 hänet palkittiin elämäntyöpalkinnolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic