Uutiset

Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – etsintäkuulutettu mies on vangittu poissaolevana

Oulussa sattuneet raiskaustapaukset kuumentavat paikkakuntalaisten tunteita. Poliisi vetoaa siihen, ettei oikeutta tule ottaa omaan käteen.
Oulussa poliisi tutkii useita raiskaustapauksia. Kuva: Kimmo Penttinen

Tietokatko Suomen ja Saksan poliisien välillä johti siihen, että seksuaalirikoksesta epäiltyä miestä ei saatu kiinni ja epäilty on edelleen tavoittamatta.

Tapaus liittyy Oulussa tapahtuneeseen raiskaustapaukseen, jossa kahdeksaa miestä epäillään alaikäisen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Poliisi julkaisi 11. joulukuuta kadoksissa olevan epäillyn kuvan ja nimen yleisöhavaintojen saamiseksi. Samana päivänä poliisi sai tiedon, että henkilö on Saksan poliisilla kiinniotettuna.

Viranomaisten tietokatkon vuoksi henkilö oli ehditty vapauttaa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen.

Kadoksissa oleva epäilty on vangittu Oulun käräjäoikeuden päätöksellä todennäköisin syin epäiltynä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Henkilöstä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Tutkinnassa kaikkiaan viisi tapausta

Oulussa poliisi tutkii tällä hetkellä kaikkiaan viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai törkeää raiskausta.

Tapaukset ovat herättäneet kaupunkilaisissa voimakkaita tunteita ja reaktioita ja nyt poliisi vetoaa siihen, ettei oikeutta tule ottaa omaan käteen.

– Vaikka viime päivinä olemme tiedottaneet useista samankaltaisista, törkeistä rikosepäilyistä, ei oikeutta saa missään tapauksessa ottaa omiin käsiin. Poliisi vetoaa siihen, ettei se joudu selvittelemään niin sanottuina viharikoksina tehtyjä rikoksia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä kohtaan, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa kaduilla liikkuneita ulkomaalaisia tai niiden näköisiä ihmisiä on uhkailtu käytöksellä ja puheella.

Poliisi korostaa sitä, ettei Suomessa oleskeleva ihminen saa joutua aiheettomasti epäilyksenalaiseksi, pilkatuksi tai tuntea olaan uhatuksi.

– Poliisin tietoon on saatettu eri tahoilta, että ulkomaalaisiin tai siltä näyttäviin ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä. Näin on tapahtunut vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa, poliisi kertoo.

Poliisitutkinnassa on myös kaksi Oulun Tuirassa tapahtunutta lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta, joista toisen epäillään olevan törkeä.

Tutkinnassa on myös marraskuussa tapahtunut törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, jossa uhrina on ollut 15-vuotias tyttö. Tapauksesta on epäiltynä yli 20-vuotias ulkomaalaistaustainen mies. Mies on vangittu maanantaina 17.12. todennäköisin syin epäiltynä näihin rikoksiin.

Lisäksi Oulun poliisilaitos tutkii lokakuussa tapahtunutta törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, jossa ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään syyllistyneen mainittuihin rikoksiin.

Tapauksiin liittyen kaikkiaan kymmenen henkilöä on vangittuna.

Tapaukset samankaltaisia, mutta eivät liity toisiinsa

Tutkinnassa olevat tapaukset eivät poliisin mukaan liity toisiinsa, mutta yhteistä ainakin osalle tapauksia on sosiaalisen median hyödyntäminen ja käyttö.

– Vaikka rikoksissa ei näyttäisi olevan liittymiä keskenään toisiinsa, on tämän kaltaisten rikosten viimeaikainen määrä sekä niiden samankaltaiset piirteet erittäin huolestuttava asia, poliisi kertoo.

Juttua korjattu kello 12.05. Tapauksiin liittyen on kymmenen henkilöä on vangittuna, ei pidätettynä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti