Uutiset

Tietoliikennehäiriöt sekoittivat Husin – Sama voisi tapahtua myös muissa sairaanhoitopiireissä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tietoliikennejärjestelmiin iski eilen vakava häiriö useiksi tunneiksi. Tietoliikenteessä on ollut ongelmia myös tänään, mikä ei tiettävästi liity eiliseen katkokseen.

Vastaavat tietojärjestelmäviat olisivat mahdollisia myös muualla, kertovat Lännen Median haastattelemat asiantuntijat kolmen sairaanhoitopiirin tietohallinto-osastoilta.

-Jos tietoliikenteessä on ongelma, se voi vaikuttaa kaikkiin järjestelmiin. Jos tietoliikenne katkeaa, seuraukset olisivat varmasti samat muissakin sairaanhoitopiireissä, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tieto- ja viestintäteknologiasta vastaava sairaalainsinööri Markus Markkinen.

Samoilla linjoilla on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja Ari-Pekka Paananen.

– On ihan todellinen tilanne kaikkialla, että tietoliikenteen virhe aiheuttaa järjestelmän toimimattomuuden. Vaikka itse järjestelmä toimisi, sitä ei voi käyttää, koska tietoliikenteen virta on pois päältä. En voi sanoa, ettei se olisi mahdollista. En pidä kuitenkaan hirveän todennäköisenä sitä, että yhden teknisen laitteen vioittuminen aiheuttaisi meillä koko päivän tai puolen päivän järjestelmän käyttämättömyyden.

Paananen korostaa, että toimittajaketjut ovat Husissa aavistuksen verran monimutkaisempia kuin Kanta-Hämeessä.

-Meillä lähitoimittajat ovat kokonaisvastuullisia ja tiedossa, eli palveluntuottajaketju on matalampi ja helpompi hallita meillä.

Markkisen mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä halutaan selvittää, mikä Husissa on mennyt vikaan, ja ottaa siitä oppia.

-Tämä on jatkuvaa kehittämistä myös varautumisen osalta. Ei voi sanoa, ettei voisi koskaan meillä sattua.

”Täydellinen varautuminen liian kallista”

Sairaanhoitopiireissä on varauduttu tietoliikennejärjestelmien häiriöihin varajärjestelmillä ja ongelmatilanteiden harjoittelulla.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on kahdennettu koko potilastietojärjestelmä ja siihen liittyvä verkko-osa, kertoo tietoliikennejohtaja Ari Pätsi.

-Olemme kahdentaneet potilasjärjestelmäpalvelimet, kuten myös lehtitietojen mukaan Husissa oli tehty. Yhden verkkoliitäntäpisteen kaatuminen ei kaada yhteyttä, vaan toinen ottaa sen vastaan automaattisesti siltä osalta, kun se on ollut kahdennettuna. On tietysti kohtalon ivaa, jos useampi kuin yksi kaatuu, Pätsi sanoo.

-Tämä on tällä hetkellä paras ja ainoa tapa pyrkiä estämään tuollaiset katkokset. Mutta kuten Husista huomataan, aina voi mennä pieleen monta asiaa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä harjoitellaan poikkeustilanteiden varalle ja yritetään varmistaa, että ainakin osa järjestelmistä olisi aina toiminnassa.

-Minimoimme riskejä, että ainakin osa saataisiin aina toimimaan. Tietojärjestelmien toimimattomuus ei kuitenkaan tarkoita, että sairaalan palvelut lakkaisivat, vaikka ne hidastuisivat, Ari-Pekka Paananen sanoo.

-Tämä on haastava ongelma, mutta siihen täydellinen varautuminen on ehkä jopa liian kallista. Jos haluttaisiin täydellisesti kahdennetut tietojärjestelmäkokonaisuudet, niiden ylläpito olisi erittäin raskasta, Paananen toteaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä tietoliikenne on varmennettu niin, ettei yksittäisen osan vika lamauttaisi koko toimintaa, Markus Markkinen kertoo.

-Varmentava ratkaisu ottaa asian hoitaakseen, jos joku komponentti vioittuu. Varmennuksia myös testataan säännöllisesti, että ne toimisivat tositilanteissa.

Lyhytaikaisia tietoliikenneongelmia

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tietojärjestelmissä on ollut vikatilanteita, mutta ei niin massiivista kuin eilen Husissa.

-Toki vikatilanteita menneninä vuosina on ollut, muttei noin laajaa. Olemme panostaneet tietoliikenteen kehittämiseen varmennukset ja testaukset huomioiden huomattavasti, jonka ansiosta viimeiseen vuoteen ei ole ollut mitään merkittävää ongelmaa, Markus Markkinen kertoo.

Kanta-Hämeessä on ollut ajoittain hidastumisia joissakin toiminnoissa, ja esimerkiksi ohjelmiin sisäänkirjautumisessa on ollut ongelmia. Ari-Pekka Paanasen mukaan ainakin lähivuosina tietoliikenteen ongelmat ovat olleet lyhytaikaisia.

Etelä-Pohjanmaalla ei ole ollut Ari Pätsin mukaan odottamattomia katkoksia muutamiin vuosiin potilasjärjestelmissä tai verkoissa.

-Pienempiä tietyn ohjelman osan ongelmia esiintyy kyllä kuukausittain. Kaikissa järjestelmissä sattuu joskus vikoja vastaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti