Uutiset

Tietomurtoja ja identiteettivarkauksia – yrityksiin kohdistuva rikollisuus kasvussa

Jopa puolet suuriksi yrityksiksi luokiteltavista yrityksistä arvioi, että niiden liiketoimintaan kohdistuvien rikosten tai väärinkäytösten määrä on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Asia käy ilmi Keskuskauppakamarin ja Helsingin seudun kauppakamarin sekä Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen kauppakamarien laatimasta selvityksestä, johon vastasi yli 750 yritystä eri puolilta Suomea.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 44 prosenttia kokoon katsomatta arvioi rikosten tai väärinkäytösten kasvaneen.

Suurimmaksi rikosten nousi kaikilla kaupan toimialoilla tietomurrot. Identiteettikaappauksien määrä puolestaan on selvässä kasvussa.

Jälkimmäiset ovat erityisesti suurten yritysten ongelma. Kyselyyn vastanneista suurista yrityksistä 28 prosenttia ilmoitti, että niiden identiteetti oli kaapattu tai yritetty kaapata. Pienissä yrityksissä tämä osuus oli vain viisi prosenttia.

Suuret yritykset kohtasivat myös petoksia useammin kuin pienet tai keskisuuret yritykset.

-Petosten tekotavoissa hyödynnetään usein sitä, että suurissa yrityksissä työntekijät eivät aina tunne toisiaan, Keskuskauppakamarin asiantuntija Kaisa Saario sanoo.

Yritysten rikosturvallisuus 2017 on neljäs koko Suomen kattava selvitys, jossa tarkastellaan yrityksiin kohdistuvan rikollisuuden kehitystä ja yritysten keinoja torjua rikollisuutta. Aiemmat vastaavat selvitykset on julkaistu vuosina 2012, 2008 ja 2005.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic