Uutiset

Tietoturvaskandaali ravisuttaa Ruotsin hallitusta – Löfven lupasi selvityksiä

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven astui maanantaina iltapäivällä tv-kameroiden eteen selittämään maassa meneillään olevaa tietoturvaskandaalia.

Löfven toisti tiedotustilaisuudessa sunnuntaina antamansa lausunnon, jossa hän kutsui Ruotsin kuljetushallituksen it-palveluiden ulkoistamiseen liittyvää skandaalia tapaturmaksi.

Löfven lupasi, että ulkoistusprosessista tehdään perusteellinen selvitys. Hän sanoi myös, että perustuslakivaliokunta tutkii hallituksen toiminnan asiaan liittyen.

Tietoturvaskandaali alkoi jo heinäkuun alussa, mutta Löfven kommentoi sitä nyt ensimmäisen kerran. Tiedotustilaisuuden yhteydessä kerrottiin, että tietoja ei ilmeisesti ole päätynyt vääriin käsiin.

Kaikki oppositiopuolueet ovat sanoneet, että esittävät ainakin osalle hallituksesta epäluottamusta, jos Löfven ei anna kunnollista selitystä tapahtumille. Löfven lupasi kutsua puoluejohtajat koolle huomenna.

Oppositio päättää kannastaan epäluottamusäänestykseen sen jälkeen, kun vastuulliset ministerit ovat antaneet selityksensä valiokunnille. Löfven ei halunnut kommentoida mahdollista äänestystä.

Ruotsin TV 4:n politiikan kommentaattori Ulf Kristofferson uskoo, että pahiten tutisevat infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin ja sisäministeri Anders Ygemanin jakkarat.

Vastaava ministeri kuuli asiasta tammikuussa

Skandaalissaon kyse Ruotsin kuljetushallituksen vuonna 2015 tekemästä Iit-palveluiden ulkoistuksesta.

Jättiurakka meni kilpailutuksen jälkeen IBM:lle, joka teetti työn Itä-Eurooppaassa. Siellä tietokantoihin ja rekistereihin pääsi käsiksi useita työntekijöitä, joille ei teetetty minkäänlaisia turvallisuusselvityksiä.

Itäeurooppalaiset pääsivät katselemaan, kopioimaan ja muokkaamaan Ruotsin ajokorttirekisteriä, joka sisältää kaikkien ajokortin haltijoiden kuvat. Lisäksi heillä oli pääsy siltoja, satamia, tunneleita ja metroa koskevaan arkaluontoiseen tietoon.

Sekä Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo että kuljetushallituksen tietoturva-asiantuntijat varoittivat ulkoistuksen sisältämistä riskeistä jo syksyllä 2015. Ulkoistuspäätös kuitenkin tehtiin vielä saman vuoden joulukuussa.

Ulkoistuspäätöksestä vastannut kuljetushallituksen pääjohtaja Maria Ågren sai potkut tammikuussa 2017. Tuolloin syyksi kerrottiin hänen ja infrastruktuuriministeri Johanssonin näkemyserot.

Heinäkuun alussa kuitenkin paljastui, että Säpo oli alkanut tutkia ulkoistusprosessia jo vuonna 2016. Tuolloin tuli myös julkisuuteen, että Ågren oli tuomittu 70 000 kruunun (noin 7700 euron) sakkoihin tietovuodosta.

Viime viikolla erotettiin myös kuljetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja sen jälkeen, kun paljastui, että hän tiesi lainvastaisesta menettelystä, muttei ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

Kuljetushallituksesta vastaava ministeri Johansson kertoo kuulleensa laittomuuksista vasta tämän vuoden tammikuussa. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan sisäministeri Ygeman ja puolustusministeri Peter Hultqvist ovat tienneet niistä jo yli vuoden ajan. Löfven kertoi, että kuuli asiasta tammikuussa samaan aikaan Johanssonin kanssa. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic