Uutiset

Tiilikainen Nato-puheenvuorosta: On hyvä, että keskustelua käydään yli rajojen

Ulkopoliittisen (UPI) johtaja Teija Tiilikainen ei näe, että tiistaina Lännen Median lehdissä julkaistu Nato-kannanotto toisi varsinaisesti mitään uutta keskusteluun aiheesta.

Tiilikaisen mielestä on lähtökohtaisesti hyvä asia, että keskustelua Nato-aiheesta käydään, varsinkin yli rajojen ja yhteisemmin mietittynä.

Mitään uusia sisältöargumentteja nyt julkaistu puheenvuoro ei Tiilikaisen mielestä tuo keskusteluun.

-On harvinaisempaa, että Nato-jäsenyyden puoltajat puoltavat Suomen ja Ruotsin yhteyttä ja yhteistä liittymistä. Muuta uutta puheenvuorossa ei oikeastaan ole.

Kirjoituksessa arvioitiin myös Venäjän reaktiota Suomen ja Ruotsin mahdolliseen yhteiseen Nato-jäsenyyteen. Puheenvuorossa Venäjän arveltiin hetkellisesti ärtyvän Nato-jäsenyydestä, mutta sitten hyväksyvän tilanteen.

Tiilikaisen mukaan arvio on jokseenkin linjassa Ulkopoliittisen instituutin kahden vuoden takaisen Nato-selvityksen kanssa.

-Meidän selvityksemme mukaan jäsenyyttä seuraisi varmasti reaktio jo Venäjän valtiollisen uskottavuuden ylläpitämiseksi. Meillä se nähtiin kuitenkin isompana strategisena muutoksena kuin nyt julkaistussa puheenvuorossa.

Tunnetut ruotsalaiset ja suomalaiset ulkopolitiikan tekijät ja tutkijat julkaisivat yhteisen puheenvuoron tiistaina Lännen Median lehdissä. Puheenvuorossa he kehottivat maitaan valmistelemaan samanaikaista Nato-jäsenyyttä. Kirjoittajien mukaan paras tilanne Pohjolan turvallisuudelle on, jos kaikki viisi pohjoismaata kuuluvat Natoon.

Lännen Median lehdet julkaisivat artikkelin yhtä aikaa ruotsalaisen Svenska Dagbladet -lehden kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic