Uutiset

Tiina Tunturi selvisi täpärästi - Ruotsin laivalla yöllä jälkihoitoa matkustajille

Kirsi Turkki Lännen Media

Naantalin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi astui neljän tuttunsa kanssa ulos lauantaiaamuna Silja Serenade-aluksesta Helsingin satamassa järkyttävissä tunnelmissa.

– En ole koskaan ollut yhtä pelottavassa tilanteessa, Tunturi kertasi perjantain terrori-iskua Tukholman Drottninggatanilla.

Laivamatka Helsinkiin yöllä sujui rauhallisissa tunnelmissa. Tavanomainen risteilyhilpeys laivalta puuttui. Varustamo järjesti matkustajille perjantai-iltana Tukholman iskuun liittyvän kriisin jälkihoitoa käsittelevän tilaisuuden laivalla.

Turun seudulta kotoisin oleva viiden hengen seurue käsitteli keskenään järkyttäviä tapahtumia. Ammattiapua oli omasta takaa, sillä seurueessa oli mukana Raision seurakunnan pappi, Jyrki Rautiainen ja johtamisen psykologian tohtori Timo Kultanen. Muut kaksi seurueeseen kuuluvaa olivat Katja Wallenlind ja Elina Herrala.

Seurue oli aivan lähituntumassa, kun kuorma-auto ajoi Tukholman ydinkeskustassa väkijoukkoon. He olivat lähdössä lounaalta yhteysbussiin, joka vie Silja Linen terminaaliin.

– Olimme noin parin minuutin päässä iskupaikasta, Tunturi kertoo.

He näkivät iskun jäljet jo ennen kuin hälytysajoneuvot tulivat paikalle.

– Ensin oli syvä hiljaisuus, ihmiset pysähtyivät, maassa makasi uhreja. Sen jälkeen tuli vartijoita, ihmiset alkoivat huutaa ja syntyi paniikki.

Paniikissa Tunturi tönäistiin nurin ja hän sai ruhjeen polveensa. Rautiainen auttoi Tunturin ylös ja matkaa piti jatkaa siihen suuntaan, josta oli tultu, koska eteenpäin ei päässyt. Tässä vaiheessa seurueesta eroon joutui tungoksessa Katja Wallenlind. Hän kertoo pelänneensä todella paljon.

– Tärisin paniikissa, kun en saanut yhteyttä muihin.

Puhelinverkko ruuhkautui Tukholmassa ja kesti melko pitkään ennen kuin Wallenlindiin saatiin yhteys. Siinä vaiheessa hän oli päätynyt Hötorgetille. Rautiainen lähti noutamaan Wallenlindia ja muu seurue käveli kohti Silja Linen terminaalia, koska julkinen liikenne ei toiminut ja takseja ei ollut saatavissa.

Seurue ehti laivaan, jonka aikataulua myöhästytettiin tunnilla.

Rautiainen arvioi, että järkytyksestä selvittiin helpommin siksi, että seurue pystyi tukeutumaan toisiinsa.

– Olemme puhuneet asiasta todella paljon sekä perjantaina että vielä lauantaina aamiaisella.

Ohi asian käsittely ei kuitenkaan ole.

– Jossakin vaiheessa tämä varmaan potkaisee takaisin, Kultanen mietti.

Tunturin mukaan myös matkustamisen jatkosta on puhuttu.

– Ehkä jatkossa matkustamista harkitsee enemmän, sillä iskut näyttävät tapahtuvan juuri siellä, missä tavalliset ihmiset liikkuvat päiväsaikaan. Kotiinkaan ei voi jäädä, Tunturi mietti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic