Uutiset

Tiistain palvelunestohyökkäyksen tekijä ei ole vielä selvillä

Keskusrikospoliisi selvittää, kuka tai ketkä lamauttivat verohallinnon, poliisin ja Kelan sähköisiä palveluita.
Moniin suomalaisiin viranomaispalveluihin voi kirjautua Suomi.fi-tunnistautumisen kautta.

Väestörekisterikeskus on tehnyt rikosilmoituksen tiistaisesta palvelunestohyökkäyksestä.

Tiistaina muun muassa verohallinnon, poliisin ja Kelan sähköisiin asiointipalveluihin tunnistautuminen ei onnistunut Suomi.fi-tunnistuksessa havaitun häiriön vuoksi. Suomi.fi-tunnistus on apuväline, jonka avulla voi kirjautua usean suomalaisen viraston tai laitoksen, kunnallisen viranomaisen tai tuomioistuimen sähköisiin palveluihin.

Häiriö johtui Suomi.fi-tunnistukseen hajautettuna toteutetusta palvelunestohyökkäyksestä. Selvittäjien mukaan tiistain palvelunestohyökkäys oli hyökkäyksenä tyypillinen.

– Tyypillisessä palvelunestohyökkäyksessä ohjataan kohteeseen tahallisesti paljon liikennettä ja saadaan se ylikuormittumaan, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista kertoo.

Leposen mukaan tekijöiden motiivit hyökkäyksille vaihtelevat.

– Takana on joskus silkka kiusanteko, mutta joissakin tapauksissa takana on kiristys. Motiivi voi olla myös aatteellinen. Tämäkin motiivi menee kiusantekoon, mutta jotkut tekevät palvelunestohyökkäyksiä vain siksi, koska pystyvät siihen, Leponen sanoo.

Motiivit vaihtelevat aatteesta ja kiristyksestä kiusantekoon

Hän huomauttaa, että tiistaisen palvelunestohyökkäyksen motiivi ei ole vielä tiedossa, kuten ei tekijäkään.

– Liikenne tuli ulkomailta, mutta se ei vielä kerro, missä epäilty tai epäillyt ovat. Liikennettä voidaan reitittää muualta kuin missä liikenteen alulle saajat fyysisesti ovat, Leponen kuvailee.

Keskusrikospoliisi käy parhaillaan läpi hyökkäyksestä kerättyä dataa ja etsii viitteitä tekijästä.

– Teemme raakaa data-analyysiä. Tekijöitä voi olla myös useampia, Leponen huomauttaa.

Ulkomainen verkkoliikenne estettiin hetkeksi

Väestörekisterikeskus selvitti hyökkäystä yhdessä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin ja muiden palvelutoimittajiensa kanssa. Palvelun toipumisen nopeuttamiseksi verkkoliikenne ulkomailta Suomi.fi-tunnistukseen estettiin tiistaina tilapäisesti.

Väestörekisterikeskuksen, Valtorin ja palveluntarjoajien tarkoituksena on jatkaa suojauksien kehittämistä, jotta palvelunestohyökkäykset saadaan jatkossa paremmin estettyä.

Uusimmat

Fingerpori

comic