Uutiset

Tilanne Kirkukissa huolestuttaa Suomen kurdeja — "Voi seurata verinen sota"

Irakin armeija on vallannut kurdijoukoilta Kirkukin öljykaupungin Pohjois-Irakissa maanantaina. Kirkuk on ollut kurdijoukkojen hallussa vuodesta 2014 lähtien. Myös Kirkukissa ihmiset äänestivät syyskuun 25. päivä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä kurdien itsenäisyyden puolesta.

Irakin armeijan eteneminen huolestuttaa myös Suomessa asuvia kurdeja.

-Tämä on surullista kehitystä. Kun Isis-terroristijärjestö hyökkäsi Irakissa, Irakin armeija lähti silloin Kirkukin alueelta pois. Kurdien peshmerga-joukkojen ja kaupunkilaisten yhteistyöllä Kirkuk säästyi Isisin vallalta. Tästä voi seurata verinen sota, pohtii Welat Nehri Suomen Kurdiliitosta.

Nehri ei ollut yllättynyt Irakin armeijan hyökkäyksestä Kirkukiin.

-Hyökkäys olisi tapahtunut todennäköisesti, vaikka kansanäänestystä ei olisi pidetty. Irak oli jo aiemmin uhkaillut kurdeja, hän sanoo.

Tarkasti Kirkukin tilanteen kehitystä seurannut Nehri uskoo kurdien joukkojen keräävän nyt voimiaan muissa kaupungeissa. Toistaiseksi alueella ei ole uutistoimistojen mukaan ollut rajuja ja suuria taisteluita, koska kurdien joukot ovat ainakin paikoitellen vetäytyneet.

-Kurdien aseet eivät ole samaa tasoa Irakin armeijan aseiden kanssa. Kurdeilla ei ole raskasta aseistusta. Sellaisia ei annettu, vaikka kurdit taistelivat Isisiä vastaan ja menettivät tuhansia sotilaita. Nyt Irak käyttää länsimailta saamiaan aseita kurdeja vastaan, Nehri harmittelee.

Sekä kurdit että Irakin keskushallinto pitävät Kirkukin öljyrikasta aluetta omanaan. Alueen väestössä on kurdien lisäksi arabeja ja turkmeenejä.

Kurdien itsenäisyyspyrkimykset ovat herättäneet voimakasta vastustusta kaikissa alueen nykyvaltioissa eli Irakissa, Iranissa, Turkissa ja Syyriassa. Ongelmia aiheuttaa myös riitaisa tilanne sunni- ja shiia-muslimien välillä.

-Hyökkäys kärjistää entisestään Irakin sisäisiä ongelmia, Nehri toteaa.

Monilla Suomen kurdeista on läheisiä Kirkukin alueella.

-Mietimme lähipäivinä, mitä voimme täällä Suomessa tehdä. Mielenosoituksia voi tulla, Nehri miettii.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic