Uutiset

Tilat tarvitsevat nyt sitoutunutta työvoimaa – Viljelijällä pitää olla tieto, että tekijöitä on myös ensi viikolla

Leppä väläyttää Ukrainan uutispommin jälkeen palkkatukea ja joustoa kotimaisen työvoiman saamiseksi. Ilmaisena kannustimena ovat raitis ilma ja kunnon kohotus.
On aivan selvää, että nyt näitä ratkaisuja pitää saada nopeasti. Kun tilanne ulkomaisten kausityöntekijöiden saannista varmistui, niin kurssia pitää muuttaa myös hallituksessa, maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo. Kuva: Silja Viitala / arkisto
On aivan selvää, että nyt näitä ratkaisuja pitää saada nopeasti. Kun tilanne ulkomaisten kausityöntekijöiden saannista varmistui, niin kurssia pitää muuttaa myös hallituksessa, maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo. Kuva: Silja Viitala / arkisto

Ukrainan yllättävä veto kieltää kansalaisiaan lähtemästä muihin maihin kausityöntekijöiksi on saanut aikaan vipinää kotimaassa.

– Hihat on kääritty. Nyt on rivakasti rakennettava sellaiset kannusteet, joiden avulla tilat saavat työvoimansa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo Lännen Medialle.

Viime torstaina Suomeen saapui lento Ukrainasta tuoden työntekijöitä. Koneessa oli vajaat 200 ukrainalaista. Näillä näkymin lisää ei ole tulossa.

Normaalivuosina Suomessa työskentelee marja- ja vihannestiloilla noin 16 000 ulkomaalaista työntekijää. Heistä valtaosa on kotoisin Ukrainasta.

Kurssia muutettava

Lepän mukaan maatalousministeriö on ajanut erilaisten kannusteiden käyttöönottoa lomautetuille ja ylipäätään suomalaisille, jotta marja- ja vihannestilat saisivat kotimaista työvoimaa.

– On aivan selvää, että nyt näitä ratkaisuja pitää saada nopeasti. Kun tilanne ulkomaisten kausityöntekijöistä varmistui, niin kurssia pitää muuttaa myös hallituksessa.

Ministeri sanoo, että erilaisista kannustimista keskustellaan hallituksessa tällä viikolla.

– Aikaa ei ole hukattavaksi yhtään. Meillä on huutava tarve työntekijöistä ja mitä pidemmälle kesää kohti mennään, niin tarve vain kasvaa. Juhannuksen tienoilla ollaan maksimimäärässä.

Tarpeeksi tehokkaat

Leppä ei yksilöi tässä vaiheessa, mitä hallitukselta mahdollisesti saadaan.

– Ne pitää olla niin tehokkaat, että niiden avulla kannattaa lähteä töihin.

Esimerkkinä hän mainitsee palkkatuen sekä tuen sille, ettei työhön välttämättä menetä korvauksiaan.

– Ja ihan ilman hallituksen päätöstä työ tiloilla antaa raitista ilmaa. Työ on myös fyysistä kuntoa, joten samalla tulee hoidettua kuntoakin, hän puhelee.

Kuinka moni jaksaa?

Monikaan ei ole tottunut työskentelemään tiloilla ja tässä piileekin iso kysymysmerkki. Jaksavatko kaikki halukkaat olla koko sesongin ajan tilalla töissä?

– Tiloilla tarvitaan tietoa siitä, että työntekijä on siellä myös viikon päästä, eikä vain viikkoa. Sitoutumista tarvitaan.

Leppä kertoo, että hän haluaa uskoa siihen, että noin 16 000 kausityöntekijää olisi löydettävissä kotimaasta.

– Jotta näin käy, niin kaikkien eli tilojen, hallituksen ja järjestöjen pitää tehdä hartiavoimin töitä tavoitteen eteen.

Leppä on ilahtunut, että monelle tilalle on jo saatu kausityöväkeä.

– Omassa tuttavapiiristäkin voin kertoa, että varsinkin pienemmille tiloille on jo saatu tarvittava määrä työntekijöitä. Tiedän myös, että kaikilla ei ole läheskään riittävästi työvoimaa. Tilanne vaihtelee tiloittain.

Uusimmat

Fingerpori

comic