Uutiset

Time-lehti nimesi Joe Bidenin ja Kamala Harrisin yhdessä vuoden henkilöksi

Lehden mukaan valitut osoittivat myötätunnon voiman jakautumisen voimaa vahvemmaksi.
Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden (oik.) ja varapresidentti Kamala Harris ovat yhdessä Time-lehden vuoden henkilö. Kuva: epa08876558
Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden (oik.) ja varapresidentti Kamala Harris ovat yhdessä Time-lehden vuoden henkilö. Kuva: epa08876558

Time-lehti on valinnut vuoden 2020 henkilöksi sekä Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valitun Joe Bidenin että tämän varapresidentin Kamala Harrisin. Finalistien joukossa oli myös heidän syrjäyttämänsä presidentti Donald Trump.

Lehden mukaan entinen varapresidentti, demokraatti Biden ja Kalifornian senaattori Harris, joka rikkoi lasikaton sekä sukupuolensa että ihonvärinsä puolesta, ”tarjosivat entistyksen ja uudistuksen samalla kertaa”.

Biden ja Harris voittivat marraskuussa vaaleissa, joita luonnehtivat myrskyisät kampanjat, koronaviruspandemia, talouden jyrkkä alamäki ja kiihkeä rasismikeskustelu. Vaaleihin osallistui eniten äänestäjiä vuosisataan.

Timen päätoimittaja Edward Felsenthal sanoi voittajista, että he onnistuivat ”eksistentiaalisessa debatissa siitä, millaisessa todellisuudessa me elämme”.

Hänen mukaansa myötätunnon voimat ovat osoittautuneet jakautumista voimakkaammiksi parantuvassa ja surevassa maailmassa.

Terveysalan työntekijät finalistien joukossa

Trumpin Time valitsi vuoden 2016 henkilöksi. Hän oli nyt kolmen muun finalistin joukossa. Kaksi muuta olivat covid-19-pandemian kanssa kamppailevat terveysalan työntekijät ja mustien oikeuksia ajava liike, joka sai uutta puhtia George Floydin kuolemasta poliisin käsissä viime toukokuussa.

Time aloitti vuoden henkilön nimeämisen vuonna 1927. Viime vuonna tittelin sai ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg kaikkien aikojen nuorimpana vuoden henkilönä.

Biden, 78, on puolestaan kaikkien aikojen vanhin ihminen, joka ottaa vastaan Yhdysvaltain presidentin viran 20. tammikuuta. Harris on ensimmäinen musta ja nainen sekä ensimmäinen aasialaista sukujuurta oleva varapresidentti Yhdysvalloissa.

Lisäksi Time nimesi eteläkorealaisen pop-yhtyeen BTS:n vuoden viihdyttäjäksi ja koripallotähti LeBron Jamesin vuoden urheilijaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic