Uutiset

Timo Harakan työryhmä esittää, että valtio ostaisi lentoja viidelle maakuntakentälle ensi vuoden loppuun asti – Finnair lopettaa nämä lennot maaliskuussa

"Kilpailutuksen jälkeen vuoden 2021 loppuun voimassa oleva tilapäisratkaisu tarjoaisi aikaa pidemmän aikavälin ratkaisulle sekä uusien markkinaehtoisten mallien kehittämiseen koronapandemian aiheuttaman akuutin kriisitilanteen yli", viiden maakunnan ja valtion työryhmä toteaa.
Finnair lopettaa kaupalliset lennot maaliskuussa Joensuuhun, Kokkolaan, Kajaaniin, Kemiin ja Jyväskylään. Kuva: Kimmo Penttinen
Finnair lopettaa kaupalliset lennot maaliskuussa Joensuuhun, Kokkolaan, Kajaaniin, Kemiin ja Jyväskylään. Kuva: Kimmo Penttinen

Finnair lopettaa kaupalliset lennot viiteen maakuntakaupunkiin kokonaan ensi vuoden maaliskuussa. Yhtiö kertoi asiasta torstaina tiedotteessaan.

Finnair lentää Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan maakuntakentille joitakin viikkovuoroja talvikaudella 2020–2021, joka kestää lokakuun 25. päivästä 2020 maaliskuun 27. päivään 2021. Tämän jälkeen Finnair lopettaa kaupalliset lennot näihin kaupunkeihin.

Liikenne- ja viestintäministeriön alueiden lentoliikennettä selvittänyt työryhmä eli liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) työryhmä esittää, että valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

Tuen tarkoituksena on edistää alueiden työllisyyttä ja vientiteollisuuden elpymistä sekä turvata lentoliikenteen riittävä alueellinen saavutettavuus tilanteessa, jossa lentoliikenne Suomesta maailmalle muutenkin alkaa elpyä. Valtion tuesta päätetään vuoden 2021 talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Kilpailutuksen jälkeen vuoden 2021 loppuun voimassa oleva tilapäisratkaisu tarjoaisi aikaa pidemmän aikavälin ratkaisulle sekä uusien markkinaehtoisten mallien kehittämiseen koronapandemian aiheuttaman akuutin kriisitilanteen yli.

Työryhmä korostaa, että Suomen ja alueiden saavutettavuutta on tarkasteltava ja kehitettävä pitkäjänteisesti valtakunnallisessa 12-vuotisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti.

– On tärkeää, että lentoliikenne turvataan koko maassa, myös poikkeusoloissa. Lentoliikennettä tulee kuitenkin kehittää pitkäjänteisesti ja kestävästi toiminnan tehokkuuden ja ympäristön ja ilmaston näkökulmasta, ministeri Harakka toteaa.

Työryhmä tiedotti torstaina, että sen esitystä tukee Finnairin tuore ilmoitus, että minimiyhteydet viiteen kaupunkiin palautetaan marraskuun alusta alkaen talvisesongin ajaksi.

– Finnairin ratkaisu luo sillan, jonka aikana valtion kilpailutus saadaan tehtyä ja 2021 loppuun jatkuva liikennöinti varmistettua, Harakka sanoo.

Työryhmä luovuttaa loppuraporttinsa maakuntalentoasemien lentoyhteyksistä Timo Harakalle toimikautensa mukaisesti syyskuun loppuun mennessä.

Osa viiden reitin lennoista lennettäneen kolmiolentoina

Finnair kertoo, että talvikauden lennot suunnitellaan kustannustehokkaasti niin, että ne mahdollistavat joitain tärkeimpiä yhteyksiä matkailuteollisuuden ja vientiyritysten tarpeisiin.

Tarkemmat lentovuorot ja aikataulut viidelle maakuntakentälle julkaistaan lähiviikkoina osana Finnairin talvikauden tarkistettua liikenneohjelmaa. Osa näiden viiden reitin lennoista lennettäneen kolmiolentoina, mikä mahdollistaa useamman kohteen palvelemisen tehokkaasti yhdellä lennolla.

Finnair joutui huhtikuussa sopeuttamaan lentämistään koronapandemian ja matkustusrajoitusten aiheuttamaan vähentyneeseen kysyntään ja lopetti lennot näihin kaupunkeihin. Kyseiset reitit olivat heikon kysynnän vuoksi silloisillakin vuoromäärillä kannattavuudeltaan haasteellisia jo ennen koronapandemiaa.

– Ymmärrämme lentoyhteyksien merkityksen maakuntien taloudelle, ja pyrimme vastaamaan matkailuteollisuudesta ja vientiyrityksistä tulevaan lentojen kysyntään. Nämä lennot mahdollistavat joitakin yhteyksiä tulevan talvikauden aikana, samalla kun maakuntalentojen tulevaisuutta pohtiva työryhmä etsii vaihtoehtoja alueiden saavutettavuuteen, sanoo Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.

– Maaliskuun 2021 jälkeen Finnair ei enää tarjoa kaupallisia lentoja näille viidelle kotimaan kentälle.

Finnair on joutunut karsimaan voimakkaasti liikennettään koronapandemian aiheuttaman kysynnän laskun vuoksi.

Yhtiö lentää lokakuussa noin 70–80 lentoa päivässä viimevuotisen yli 350 päivittäisen lennon sijaan ja pyrkii lisäämään lentoja verkostonsa keskeisille reiteille matkustuskysynnän elpymisen tahdissa.

EDIT: Muokattu otsikkoa ja jutun kärkeä maakuntalentoja käsittelevän työryhmän kommenteilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic