Uutiset

Timo Soini Arktisen neuvoston mahdollisesta huippukokouksesta: "Isoa kalaa kannattaa pyytää"

 

Ulkoministeri

Timo Soini

(ps.) aikoo edistää sitä, että Suomeen saataisiin Arktisen neuvoston huippukokous tulevina vuosina.

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy toukokuussa Suomelle vuosiksi 2017-2019. Suomessa järjestettävä huippukokous voisi tarkoittaa sitä, että Suomessa voisivat tavata sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump että Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat Arktisen neuvoston jäsenmaita. Soinin mukaan Suomen kannattaa pitää esillä huippukokouksen mahdollisuutta puheenjohtajuuden aikana aktiivisesti myös taustakeskusteluissa.

– Näitä kannattaa aina havitella ja ajaa. Se tietysti jää nähtäväksi, onnistuuko se, Soini sanoo Lännen Medialle.

Huippukokous olisi Soinin mukaan Suomelle ”erittäin merkittävä asia”, ja hän kertoo pitäneensä kokouksen mahdollisuutta esillä jo nyt. Aiemmin huippukokousta on ajanut myös muun muassa presidentti Sauli Niinistö.

Soini suhtautuu huippukokouksen mahdollisuuteen optimistisesti.

– Sanon näin, että isoa kannattaa aina pyytää, vaikka sen saisikin, toteaa Soini.

Timo Soini oli tiistaiaamuna puhumassa Ulkopoliittisen instituutin, Suomen ympäristökeskuksen ja Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä seminaarissa, jossa käsiteltiin Suomen tulevaa puheenjohtajuuskautta.

Hän korosti puheessaan sitä, että puheenjohtajuus on Suomelle merkittävä mahdollisuus.

– On selvää, että Suomeen tullaan kohdistamaan myös kansainvälistä huomiota, ja tämä huomio ja mahdollisuus meidän pitää käyttää. Emme usein ole sellaisissa pöydissä, joissa myös USA ja Venäjä ovat samaan aikaan, hän sanoi.

Arktisen alueen politiikan merkitys on maailman suurvaltioissa kasvanut ilmastonmuutoksen vuoksi, joten Suomen täytyisi käyttää puheenjohtajuus hyväksi ja pitää esillä tärkeinä pitämiään teemoja. Näitä ovat muun muassa ympäristönsuojelu.

– Myös arktisten alueiden ihminen on otettava huomioon, totesi Soini.

Suomessa järjestetään kesällä Oulussa EU:n arktisten asioiden foorumi, jossa käsitellään Euroopan unionin arktisen alueen politiikkaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti