Uutiset

Timo Soini: Huhut siirtymisestäni Brysseliin ovat agenttitarinoita

Ulkoministeri Timo Soini (uv.) kommentoi Helsingin poliittisissa piireissä kiertävää huhua, jonka mukaan hän eroaisi hallituksesta ensi kesänä ja siirtyisi mahdollisesti Brysseliin.

-Ei näitä kaiken maailman agenttitarinoita kannata lehdistön monistaa, Soini sanoi Lännen Medialle puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Espoossa.

Huhuja on levittänyt muun muassa dosentti Arto Luukkanen (ps.) blogikirjoituksessaan.

Soini itse on kesälomallaan herätellyt suomalaisia mystisellä plokikirjoituksella, jossa puhutaan hänen jälkeensä tulleesta vedenpaisumuksesta.

-Se oli toteamus, mitä on tapahtunut ja mikä on tilanne. Sehän meni kansaan kuin häkä, Soini sanoi ja kertoi kirjoituksen olleen hänen kolmanneksi luetuin.

”Selvityspyynnön olisi voinut ojentaa”

Plokeissaan Soini on puolustellut perussuomalaisten perustajajäsentä, valtiopäiväneuvos Raimo Vistbackaa. Soinin mielestä on julkeaa, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lähetti haastemiehen tämän perään viemään selvityspyyntöä lojaalisuudesta.

-Ilman Visbackaa ei puoluetta olisikaan. Minusta ei ole asiallista lähestyä häntä haastemiehen kautta, varsinkin kun Vistbacka ja Jussi Halla-aho (ps.) tapasivat Seinäjoella kasvokkain. Siinähän sen paperin (selvityspyynnön) olisi voinut tökätä pöydän yli, jos jotakin asiaa oli.

”Puolustuskyvyllä ei pidä pelleillä”

Soini otti kantaa myös perussuomalaisten tulevan presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren heittoon, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi halutessaan valloittaa Suomen päivässä.

-Kun olen ollut kaksi kertaa itse presidenttiehdokkaana, niin toivoisin, että kaikki ehdokkaat tai sellaiseksi pyrkivät ottaisivat asian vakavasti ja miettisivät, mitä sanovat. Tämä pätee myös Huhtasaareen. Suomen puolustuskyky, turvallisuus ja suhteet muihin maihin ovat sellaisia asioita, ettei niillä pidä pelleillä, Soini sanoi.

”Kotihoidon tukea ei heikennetä”

Soini sanoi pitävänsä edelleen kiinni siitä, ettei lasten kotihoidon tukea budjettiriihessä heikennetä. Uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo näytti kuitenkin puheessaan vihreää sen mahdolliselle porrastamiselle, jos tuen kesto ja vanhempien valinnanvapaus säilyy.

-Kotihoidon tuki ei ole kaupan, muista perhevapaita voidaan puhua. Uskon, että tämä tulee olemaan hallituksen linja, Soini sanoi.

Todennäköisesti ei omaa presidenttiehdokasta

Soini ei ottanut kantaa mahdollisuuteen, että Uusi vaihtoehto menisi Sauli Niinistön taakse presidentinvaaleissa.

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon (uv.) mukaan Sininen tulevaisuus ei todennäköisesti aseta omaa presidenttiehdokasta. Hänestä ei ole edes varmaa, ottaako se kantaa presidenttiasiaan.

Terhon mukaan kannattajakorttien keräys Sinisen tulevaisuuden saamiseksi puoluerekisteriin on puolivälissä. Soini uskoo, että nimet saadaan kerättyä syksyn aikana.

Keskituloisten verokapina

Simon Elon mukaan hyvätuloisten solidaarisuusveron alaraja olisi budjettineuvotteluissa perusteltua pitää nykyisellään, jotta varakkaatkin kantavat kortensa taloustalkoisiin.

Hän puhui keskituloisten verokapinasta, jota eduskuntaryhmä tukee. Keskituloisen määritelmää ei kuitenkaan saatu.

Sampo Terhon mukaan yritystuista pitäisi osa suunnata pienyrittäjien arvonlisäveron alarajan nostoon.

Kampanjakatto vaaleihin

Soinin mukaan häntä ei harmita, että puoluetukilakiin tehtiin hänen vaatimuksestaan muutos, etteivät loikkarit voi viedä puoluetukea mukanaan, vaikka heitä on ryhmän enemmistö.

Soini ei pitänyt järkevänä, että puoluetukilakia lähdettäisiin nyt palauttamaan ennalleen.

-Sinulle käy uskosi mukaan. Koskaan en tee kompromissia sellaisten asioiden suhteen, joihin uskon.

Simon Elon mukaan Uusi vaihtoehto vaatii vaaleihin kampanjakattoa, joka olisi kuntavaaleissa 15 000, maakuntavaaleissa 30 000, eduskuntavaaleissa 40 000 ja eurovaaleissa 80 000 euroa.

Perussuomalaiset
hajosivat

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi 13.6 kolme päivää sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho oli valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi.
Kaksikymmentä ryhmästä irtaantunutta kansanedustajaa perusti Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän. Heistä yksi, Kike Elomaa, palasi sittemmin takaisin perussuomalaisiin.
Perussuomalaisten kaikki viisi ministeriä siirtyivät Uuteen vaihtoehtoon ja jatkoivat hallituksessa.
Uudella vaihtoehdolla on nyt 19 kansanedustajaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic