Uutiset

Timo Soini ottaa kantaa Gazan verisiksi yltyneisiin mielenosoituksiin: "Eskaloitumista yhä väkivaltaisemmaksi pitää välttää"

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on ilmaissut huolensa pääsiäisviikonloppuna Gazan kaistan ja Israelin rajan levottomuuksista.

-Olen syvästi huolissani Gazan rajan tilanteesta. Kehotan pidättyväisyyteen ja rauhallisuuteen. Tilanteen eskaloitumista yhä väkivaltaisemmaksi pitää välttää, Soini kommentoi ulkoministeriön Twitter-tilillä englanniksi pääsiäissunnuntaina.

Lisäksi hän kirjoittaa, että kahden valtion ratkaisuun johtavia rauhankeskusteluja olisi tarpeen jatkaa.

Taustalla mielenosoitukset rajalla

Pitkäperjantai oli yksi verisimmistä päivistä Gazan kaistalla pitkään aikaan, kun palestiinalaiset järjestivät näkyviä mielenosoituksia Israelin rajan tienoilla.

Eri lähteiden mukaan ainakin 16 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut laajoissa protesteissa. Gazan kaistalla tuhannet ihmiset ovat osallistuneet laajoihin mielenosoituksiin.

Israelin armeija on valvonut maansa rajaa ja ampunut kohti mielenosoittajia, jotka ovat lähestyneet rajaa.

Helsingin Sanomien mukaan mielenosoituksissa vaaditaan palestiinalaisalueilta paenneilta mahdollisuutta palata kotiseuduilleen. BBC:n mukaan mielenosoitusten on määrä kestää useita viikkoja.

Gazan kaistan ja Israelin rajan tilannetta on puitu viikonlopun aikana myös YK:n turvallisuusneuvostossa. Lisäksi Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini julkaisi oman kannanottonsa, jossa vaaditaan Israelin rajan tapahtumien tutkimista.

-Vaikka Israelilla on oikeus suojella rajojaan, voimankäytön tulee olla oikeasuhteista kaiken aikaa, Mogherini toteaa lausunnossaan.

YK:n turvallisuusneuvostossa ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen rajasurmien tutkinnasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic