Uutiset

Tiukka maahanmuuttokriitikko ja sarkastinen älykkö ­— tällainen on PS:n uusi johtaja Jussi Halla-aho

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, 46, on ristiriitaisia tunteita herättävä poliitikko.

Vihervasemmistolaisille vastustajilleen hän on paholainen, mutta maahanmuuttokriittisille kannattajilleen mestari, jonka nettikirjoituksia seurataan melkein kuin jumalan sanaa.

Halla-aho on tullut tunnetuksi monikulttuurisuutta ja Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kärkevästi kritisoivista kannanotoistaan.

Hän perustui vuonna 2003 blogin Scripta -kirjoituksia uppoavasta lännestä. Sen vieraskirjan keskusteluista sai alkunsa Hommafoorumi-niminen keskustelupalsta, josta muodostui yhdysside hänen kannattajilleen.

Halla-aho oli perussuomalaisten sitoutumaton kansanedustajaehdokas Helsingissä jo vuoden 2007 eduskuntavaleissa, muttei tullut vielä valituksi. Eduskuntaan hän nousi perussuomalaisten jytkyvoiton saattelemana 2011.

Ei pelkää suututtaa

Ensimmäistä kertaa sukset olivat mennä ristiin perussuomalaisten kanssa vuonna 2009.

Kannattajat olivat keränneet Halla-aholle lähes 3800 kannattajakorttia siltä varalta, etteivät perussuomalaiset olisi hyväksyneet häntä eurovaaliehdokkaaksi. Häntä ei hyväksytty, mutta Halla-aho ilmoitti kannattajiensa pettymykseksi, ettei lähde ehdolle omalla listallaan.

-En pelkää tehdä ikäviä ratkaisuja enkä suututtaa omaa kannattajakuntaani, jos koen, että sellaiset ratkaisut ovat oikeita ja tarpeellisia, Halla-aho totesi ilmoittautuessaan maaliskuussa videolla perussuomalaisten puheenjohtajakisaan.

Hän sanoi pitävänsä vahvuutenaan paksua nahkaa ja kovaa päätä.

-En juurikaan pelkää, mitä minusta ajatellaan. Etenkään en pelkää sitä, mitä vastustajat minusta ajattelevat, hän totesi sarkastiseen tyyliinsä.

Blogikirjoituksesta sakkoja

Muiden eduskuntaryhmien vastustus johti siihen, että Halla-aho joutui kansanedustajana luopumaan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta kesällä 2012. Syynä oli hänen blogikirjoituksestaan saama oikeuden tuomio ja hänen vähättelevät kommenttinsa siitä.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Puheenjohtaja Timo Soinin odotettiin tekevän tuomiosta ankarat johtopäätökset, mutta niin ei käynyt.

Halla-ahon ja Soinin välejä ei kuvata läheisiksi. Soini on kirjassaan Peruspomo todennut Halla-ahon olleen lapsena raa’asti koulukiusattu avioerolapsi.

Kansanedustajakaudellaan Halla-aho erotettiin kerran kahdeksi viikoksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Syynä oli Facebook-kirjoitus, jossa hän toivoi Kreikkaan sotilasjunttaa ja panssareita nujertamaan lakkoilijat ja mellakoitsijat.

Europarlamenttiin Halla-aho valittiin vuonna 2014 maan toiseksi suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä. Hän on sanonut jatkavansa europarlamentissa myös perussuomalaisten puheenjohtajana, koska ei ole kansanedustaja.

Huono seurustelu-upseeri

Halla-ahoa pidetään erakkoluonteisena älykkönä.

-On totta, että olen huono seurustelu-upseeri enkä rakasta omaa ääntäni, hän myönsi puheenjohtajaehdokkaaksi ryhtyessään.

Koulutukseltaan Halla-aho on kielitieteilijä, joka väitteli muinaiskirkkoslaavista filosofian tohtoriksi 2006.

Halla-aho on elänyt lapsuutensa ja varhaisnuoruutensa Tampereella. Hän valmistui ylioppilastutkinnon jälkeen ensin hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta tarjoilijaksi vuonna 1994.

Helsingin Eirassa asuva Halla-aho on naimisissa filosofian tohtori Hilla Halla-ahon kanssa. Heillä on neljä lasta.

Lisäksi Halla-aholla on taaperoikäinen avioton lapsi kahdeksan vuotta kestäneestä salasuhteesta.

Jussi Halla-aho

Syntynyt 27.4.1971 Tampereella.
Kielitieteilijä. Väitteli filosofian tohtoriksi muinaiskirkkoslaavista vuonna 2006.
Työskennellyt tarjoilijana, tuntiopettajana Helsingin yliopistossa ja viisumivirkailijana Suomen Kiovan-suurlähetystössä.
Kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä 2011-2014.
Europarlamentin jäsen 2014-.
Helsingin kaupunginvaltuutettu.
Harrastaa muun muassa pistooli- ja kivääriammuntaa sekä tähtitiedettä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic