Uutiset

Tjäreborg sai uuden isännän - suursijoittaja Stordalen ottaa komennon

Tjäreborgilaisten matka jatkuu. Uusi isäntä on liikemies Petter Stordalen.
Tjäreborgilaisten matka jatkuu. Uusi isäntä on liikemies Petter Stordalen.

Matkatoimisto Tjäreborgille ja sen pohjoismaisille sisaryhtiöille on löytynyt uusi isäntä.

Omistusjärjestelyistä kerrotaan parhaillaan Tukholmassa meneillään olevassa lehdistötilaisuudessa.

Tjäreborgin tulevaisuus oli epätietoisuudessa, kun sen omistava matkatoimisto Thomas Cook ajautui syyskuussa konkurssiin. Taustalla olivat yhtiön pitkään jatkuneet talousvaikeudet.

Nyt matkustava kansa saa hyviä uutisia. Thomas Cookin pohjoismaiden toiminnot saivat hetki sitten uudet isännät. Ostajina ovat hotelleista tunnetun, suursijoittaja Petter Stordalen Strawberry Group yhdessä Altor Fund V:n sekä TDR Capitalin kanssa.

Ostajat takaavat matkatoimistolle pääosin pohjoismaisen omistuksen. Näin matka Tjäreborgin mukana jatkuu.

Thomas Cook kertoi jo viime kuussa, että se etsii pohjoismaisille toiminnalleen uutta omistajaa. Pohjoismaiseen liiketoimintaan kuuluvat Tjäreborgin lisäksi tanskalainen Spies, Globetrotter, Ruotsissa ja Norjassa toimiva Ving ja lentoyhtiö Thomas Cook Scandinavia.

Thomas Cookin syyskuisen konkurssin takia sadoilla tuhansilla lomailijoilla oli ongelmia matkustuksessa. Myös Tjäreborgin matkailijoiden lentoja peruttiin.

Millainen mies löytyy kaupan takaa?

Stordalen on 56-vuotias norjalainen sijoittaja, kiinteistö-kehittäjä ja myös ympäristöaktivisti. Hänet tunnetaan ensisijassa Nordic Choice Hotels -hotelliketjun omistajana.

Häntä tituleerataankin yhdeksi maailman suurimmista hotellimoguleista, jonka yritysten liikevaihto on yli miljardi euroa.

Stordalen tunnetaan hotellimaailmassa toisinajattelijana, joka kannattaa kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa. Hän on perustanut vaimonsa Gunhild Stordalenin kanssa säätiön, jonka keskiössä on ympäristösuojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Moni matkustaja voikin jo miettiä, miten ympäristösuojeluun satsaava Stordalen aikoo ottaa huomioon lempiaiheensa uudella tontillaan. Pidetäänhän lentämistä ja nimenomaan lomamatkailua ympäristön kannalta hankalana.

Pohjoismaisten toimintojen konsernijohtaja Magnus Wikner hehkutti tyytyväisyyttään tiedotustilaisuudessa.

– Uusien omistajien taloudellinen tuki ja kokemus alalta antavat meille pitkäjänteistä vakautta sekä uudenlaisia mahdollisuuksia. Yrityskaupan seurauksena myös 2 300 henkilön työpaikat Tjäreborgilla, sen pohjoismaisilla sisaryhtiöillä ja lentoyhtiöllämme säilyvät.

Stordalen itse sai raikuvat aplodit mediaväeltä.

– Miehelle, joka rakastaa matkailualaa, tämä on suuri päivä.

Hän muistutti niistä 400 000 asiakkaasta, joilla on syys-, joulu- ja kesälomat varattuina Tjäreborgin, Vingin, Spiesin ja Globetrotterin kautta.

– Tehty sopimus merkitsee vakautta, ennustettavuutta ja turvallisuutta. Tjäreborg ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt ovat lomamatkojen markkinajohtajia omien konseptihotelliensa sekä toimivan online-varausjärjestelmän ansiosta.

Strawberry Group ja Altor ostavat molemmat 40 prosenttia ja TDR Capital 20 prosenttia pohjoismaisesta konsernista.

Koko toiminta siirretään uuden konsernin alle. Tämä järjestetään niin, että osa sisaryhtiöistä menee hetkellisesti konkurssiin, jotta kaikki saadaan siirrettyä uusien omistajien vastikään perustaman konsernin alle.

Yrityskaupan odotetaan olevaan kokonaisuudessaan valmis vuorokauden sisällä.

Uusimmat

Fingerpori

comic