Uutiset

Toimia Huhtasaaren tutkinnon purkamiseksi ei käynnistetä — purku raskas oikeusprosessi

Laura Huhtasaari kommentoi Twitterissä, että pyrki tutkielmaa tehdessään noudattamaan annettuja ohjeita eikä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä

Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK käsittelee keskimäärin vain yhden pro gradu- tai diplomityön vuodessa, kertoo TENK:n pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof.

Lopputyö tulee TENK:in käsittelyyn vain siinä tapauksessa, jos yliopisto huomaa vilpin lopputyön hyväksymisen jälkeen.

– Itse tutkinnon purkaminen on raskas oikeudellinen prosessi, Spoof sanoo.

Tutkintojen purkaminen on hyvin harvinaista ja vaatii sitä, että tutkinnon myöntänyt yliopisto vie asian eteenpäin hallinto-oikeuteen.

Jyväskylän yliopiston viestintäpäällikkö Liisa Harjula ilmoittaa, että yliopisto ei tällä erää aio kommentoida Huhtasaaren gradua ja nyt julkistettua toisen esiselvityksen päätöstä.

Yliopisto ei aio käynnistää toimia Huhtasaaren tutkinnon perumiseksi, sillä asia on hallinnollisesti vanhentunut. Huhtasaaren gradu hyväksyttiin vuonna 2003.

Tutkintotodistus on mahdollista perua hallintolain käyttölain nojalla. Korkein hallinto-oikeus päätti vuonna 2016, että päätös tutkintotodistuksen antamisesta voidaan purkaa, jos asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka olisi olennaisesti voinut vaikuttaa päätökseen.

Tuolloin KHO purki Itä-Suomen yliopistoon neljä vuotta aiemmin tehdyn filosofian maisterintutkinnon sillä perusteella, että yliopisto ei tiennyt tutkintoa myöntäessään vakavasta tutkimusvilpistä.

Jos joku asianomaisista on tyytymätön Jyväskylän yliopiston nyt antamaan päätökseen, TENK:iltä tulee pyytää asiasta lausunto seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Juttua päivitetään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti