Uutiset

Toimittaja Johanna Vehkoolle sakkoja Junes Lokan kunnian loukkaamisesta – Lokalle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan

Oikeus: Laki suojaa myös niiden ihmisen kunniaa, joiden oma kielenkäyttö muista ei ole asiallista. Oulun syyttäjävirasto kertoi pian päätöksen jälkeen nostaneensa syytteet Lokkaa vastaan.
Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin sakkoihin Junes Lokan kunnianloukkauksesta. Kuva: Teija Soini
Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin sakkoihin Junes Lokan kunnianloukkauksesta. Kuva: Teija Soini

Oululaista kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa vastaan on nostettu syyte kahdesta rikoksesta, joissa molemmissa on kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lokka on Aito suomalainen yhteislistan (Asyl) -valtuutettu.

Oulun syyttäjävirasto kertoi, että haastehakemus on toimitettu Oulun käräjäoikeuteen perjantaina 12. huhtikuuta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä mielenosoituksen yhteydessä englanniksi pidetyn puheen (video) lataamisessa Youtube- ja Facebook-sivustoille. Puheessa solvataan maahanmuuttajia ja islaminuskoisia. Syyttäjän mukaan vastaaja on kiistänyt teon.

Vehkoolle sakkoja Lokan kunnianloukkauksesta

Oulun käräjäoikeus antoi perjantaina päätöksensä jutussa, jossa toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin päiväsakkoihin Junes Lokan kunnianloukkauksesta.

Oikeus katsoi, että Vehkoo on loukannut Lokan kunniaa luonnehtimalla miestä ”natsipelleksi” ja ”tunnetuksi rasistiksi”. Vehkoo oli käyttänyt näitä ilmaisuja omassa Facebook-päivityksessään marraskuussa 2016.

Käräjäoikeuden mukaan kyseiset sanat ovat halventavia haukkumasanoja, joiden tarkoituksena oli Lokan halventaminen.

Vehkoo tuomittiin maksamaan 15 päiväsakkoa, joka on yhteensä 150 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan Lokalle 200 euron vahingonkorvaukset kärsimyksestä sekä Lokan oikeudenkäyntikuluja noin 6 000 euron edestä.

Kalevan mukaan Vehkoo aikoo valittaa asiasta Rovaniemen hovioikeuteen.

Johanna Vehkoo toistaa lehden haastattelussa, että hänen mielestään äärioikeistosta, sen ideologiasta ja toimintatavoista pitää voida puhua Suomessa ilman, että on vaarassa joutua syytteeseen.

– Tuomiossa on katsottu, että ideologiaan viittaavat termit olisivat loukkaavia, vaikka niillä viitataan poliittiseen toimintaan. Kun äärioikeisto on nousussa ympäri maailmaa ja Eurooppaa, lähettää tämä tosi vaarallisen signaalin. Ihmiset eivät uskalla puhua näistä asioista, mikä on uhka demokratiallemme.

Myös Vehkoon avustaja Martina Kronström kritisoi oikeuden antamia perusteluita.

– Olemme järkyttyneitä siitä, miten tuomio on perusteltu. Siinä on selvästi ohitettu suurin osa olennaisesta, meidän mielestämme riidattomasta näytöstämme, hänen avustajansa, asianajaja Martina Kronström kuvailee.

Oikeus: laki suojaa myös niiden kunniaa, joiden omat puheet muista eivät ole aina asiallisia

Tuomiossa todetaan, että vaikka Lokan oma kielenkäyttö eräitä henkilöitä kohtaan ei ole ollut asiallista, lainsäädäntö suojaa kuitenkin myös niiden ihmisen kunniaa, joiden oma kielenkäyttö muista ei ole asiallista.

Tällaistakaan henkilöä ei saa panetella, ja toisenlainen tulkinta johtaisi helposti kestämättömään tilanteeseen, tuomiossa kirjoitetaan.

Oikeus katsoi, että Lokkaan kohdistunut arvostelu oli irtaantunut Lokan politiikasta ja kohdistunut Lokkaan henkilönä, vaikka hän tapahtuman aikana oli vaaliehdokkaana ja osallistui useisiin julkisiin tapahtumiin.

– Arvostelu ei ole täyttänyt asianmukaisuuden vaatimusta. Mikäli Vehkoon tarkoituksena olisi ollut esittää Lokan harjoittamaan politiikkaan kohdistuvaa kritiikkiä, Vehkoon ei olisi ollut tarpeen käyttää nyt puheena olevia solvaussanoja. Voimakaskin arvostelu olisi ollut toteutettavissa muulla tavoin eli haukkumasanoja käyttämättä ilman, että menettely olisi kaventanut Vehkoon oikeutta ilmaista mielipidettään, oikeuden päätöksessä todetaan.

Vehkoo on tutkiva toimittaja ja yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista.

Junes Lokka on kaupunginvaltuutettu, joka tunnetaan muun muassa maahanmuuttokriittisistä mielipiteistä. Lokka on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Fingerpori

comic