Uutiset

Toimittajalle vaaditaan sakkorangaistusta oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – nimitti natsiksi

Puolustuksen mukaan Junes Lokka on itse esiintynyt julkisuudessa rasistina ja natsina.
Oulun kaupunginvaltuutettu Junes Lokka syyttää toimittaja Johanna Vehkoota kunnianloukkauksesta. Kuva: Jarmo Kontiainen
Oulun kaupunginvaltuutettu Junes Lokka syyttää toimittaja Johanna Vehkoota kunnianloukkauksesta. Kuva: Jarmo Kontiainen

Toimittaja Johanna Vehkoolle vaaditaan sakkorangaistusta oululaisen kunnanvaltuutetun Junes Lokan (Aito suomalainen yhteislista) kunnian loukkaamisesta.

Asiaa käsitellään parhaillaan Oulun käräjäoikeudessa.

Syyte koskee rajatulle joukolle 2.11.2016 julkaistua Facebook-päivitystä, jossa Vehkoo luonnehtii Lokkaa rasistiksi ja natsiksi.

– Kyse ei ole siitä, että olisi arvosteltu Lokan menettelyä esimerkiksi politiikassa eikä kirjoituksessa ole käsitelty mitään yleiseltä kannalta merkittävää asiaa. Nimittelyä ei voida pitää hyväksyttävänä, joten tämän vuoksi syyte kunnianloukkauksesta on nostettu, syyttäjä perusteli oikeudelle.

Lokan mukaan Vehkoon päivitys on aiheuttanut hänelle vahinkoa, kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

– Natsiksi ja rasistiksi haukkuminen, mitä hän ei todellakaan omasta mielestään ole, ovat vaikuttaneet häneen ja aiheuttaneet kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa, hänen avustajansa, Lokan asianajaja Teemu Lamberg selitti.

Lokka vaatii syytetyltä 1500 euron kärsimyskorvauksia.

Puolustus: Vehkoon kirjoitukset eivät ole loukkaavia

Puolustuksen mukaan Vehkoon kirjoitus ei ole loukkaava, eikä Lokkaa ole nimitelty halventavalla tavalla. Puolustuksen mukaan Lokka on itse esiintynyt aktiivisesti julkisuudessa rasismin ja natsi-ideologian kannattajana.

– Lokka on itse julkisesti kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi. Silloin ei voi kokea mitään halveksuntaa siitä, että joku muu käyttää samoja sanoja, Vehkoota avustava asianajaja Martina Kronström selitti.

Oikeus ei antanut kuvauslupaa

Keskiviikkoaamuna alkaneessa oikeudenkäynnissä Junes Lokka olisi halunnut tallentaa videolle koko oikeudenkäynnin, mutta syyttäjä ja syytettynä oleva Johanna Vehkoo vastustivat tätä, joten oikeus ei suostunut siihen.

Lain mukaan tallentamista ei voida sallia, jos joku osapuolista vastustaa sitä.

Oikeudenkäynti Oulussa alkoi keskiviikkona kello 9. Myöhemmin iltapäivällä selviää, milloin mahdollinen tuomio annetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic