Uutiset

Toimittajamme Etiopiassa: Presidentti Niinistö ja Etiopian pääministeri Abiy puhuivat samaa kieltä yhteisestä vaikuttamisesta - "EU ei ole enää se, missä nuijaa heilutetaan", Niinistö harmitteli

Niinistö pääsi ensimmäisten joukossa tapaamaan tuoreen rauhannobelistin. Hän oli tyytyväinen tapaamiseen, jossa puhuttiin konkreettisista asioista kuten metsänistutuksesta ja bisneksestä yritystasolla Suomen ja Etiopian välillä.
Presidentti Sauli Niinistö kehui Etiopian vahvaa eteenpäinmenoa. Presidentti tapasi Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin virallisella vierailullaan Addis Abebassa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia /
Presidentti Sauli Niinistö kehui Etiopian vahvaa eteenpäinmenoa. Presidentti tapasi Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin virallisella vierailullaan Addis Abebassa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia /

Presidentti Sauli Niinistö kehui Etiopian vahvaa eteenpäinmenoa tavattuaan tiistaina virallisella vierailullaan Addis Abebassa Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin.

– Tietyllä tavalla on vaikuttavaa, kun havaitsee ihmisessä sellaista päättäväisyyttä, että nyt mennään eteenpäin. Asenne on tärkeä, Niinistö korosti suomalaislehdistölle tapaamisen jälkeen.

Pääministeri Abiyllä tätä asennetta Niinistön mielestä on.

– Nobel tuli ansioista. Moni on pitänyt Etiopian ja Eritrean sotimista loputtomana, mutta on erinomaista, ettei tälle ajatukselle tarvitse antautua.

Niinistö kertoi puhuneensa Abiyn kanssa samaa kieltä Euroopan ja Afrikan yhteistyöstä ja yhteisestä eurooppalaisesta vaikuttamisesta. Niinistö kertoi, että Abiyn mukaan yhä useampi afrikkalainen johtaja pitää Eurooppaa keskeisenä yhteistyökumppanina.

Afrikan unionin suunnitellusta vapaakauppa-alueesta Niinistö totesi vain, että se on pitkä prosessi, mutta sama koskee Afrikkaa kuin Eurooppaa: sekin olisi vahvempi vaikuttaja, jos maat tekisivät tiiviimpää yhteistyötä.

Niinistön mielestä EU:n rooli ei nyt ole se, minkä soisi sen olevan.

– EU ei ole se, missä nuijaa heilutetaan. EU:lla ei enää ole samaa roolia, joka sillä oli vielä vuosituhannen alussa.

Niinistö sanoi kuitenkin olevansa optimisti ja uskovansa, että alamme ymmärtää yhteisen ulkopolitiikan ja muun yhteistyön merkityksen.

Ilmastonmuutoksen mittaamisessa suomalaisyrityksille mahdollisuuksia

Niinistö oli tyytyväinen siitä, että lyhyessä tapaamisessa puhuttiin konkreettisista asioista eikä julkilausumista. Metsien istutus oli yksi näistä. Siinä maamme voivat tehdä yhteistyötä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

– Olen Suomessa yrittänyt puhua samaa. Esimerkiksi ruoantähteistä luopumisesta ja kierrätyksestä meillä oli samanlaisia ajatuksia. Asennemuutoksen merkitys on valtavan suuri.

Suomella on ollut kahdenväliset suhteet Etiopian kanssa jo 60 vuotta ja kehitysyhteistyötä maamme ovat tehneet vuodesta 1967. Nyt suomalaisella elinkeinoelämällä on mahdollisuuksia myös bisnekseen Etiopiassa ja muualla Afrikassa.

– ICT, puhdas vesi, jätevesi, koulutus korostetusti, maaseutualueiden kehitys, Niinistö luetteli alueita, joilla suomalaisyrityksillä olisi annettavaa.

Niinistö puhuu ilmastoseminaarissa

Niinistön mukana Abiytä pääsi tapaamaan myös suomalaisyritysten delegaatio, jossa oli ainakin mittaustekniikkaa kehittävän Vaisalan edustajia. Vaisalalla oli puheenvuoro myös tiistaina iltapäivän ilmastoseminaarissa.

Ilmastonmuutokseen liittyvien ilmiöiden mittaaminen on tärkeää Etiopialle, joka elää muutoksen ytimessä. Kuivuus ja ilmastopakolaisuus koskettavat sitä päivittäin. Siirtolaisuudesta Niinistö ja Abey eivät kuitenkaan ehtineet puhua.

Niinistö olisi toivonut ehkä myös keskustelua etnisistä kysymyksistä, mutta ne ”jäivät toisiin pöytiin”.

Niinistön ohjelmassa Etiopiassa on myös alustus UN Womenin edustajan kanssa sukupuolten tasa-arvosta, jonka merkitystä hän haluaa Etiopian-vierailullaankin korostaa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic