Uutiset

Toimittajamme Lontoosta: Brexitiä juhlitaan ja surraan aina perheriitoihin saakka – "Puhevälit poikki puoleksi vuodeksi"

Näkemyserot Britannian EU-erosta aiheuttavat edelleen pahoja erimielisyyksiä, sanoo Lontoossa asuva suomalainen. Pääkaupungin pormestari tarjoaa tänään kansalaisille ”henkistä tukea”.
Brexitin kannattajien ja vastustajien välinen kuilu on yhä syvä, vaikka ero tulee todeksi ensi yönä. Kuva: Petteri Kokkonen
Brexitin kannattajien ja vastustajien välinen kuilu on yhä syvä, vaikka ero tulee todeksi ensi yönä. Kuva: Petteri Kokkonen

”Bye bye EU, bye bye! Petturit, petturit, petturit! Hävetkää, hävetkää, hävetkää!”

”Voitte työntää brexitin hanuriinne, brexitin hanuriinne, brexitin hanuriinne!”

Näin huutavat Lontoon parlamenttitalon ympärille kokoontuneet mielenosoittajat omissa leireissään. Kyseiset huudot ovat painokelpoisimmasta päästä – huutokonsertissa kuuluu vielä paljon hävyttömämpiäkin huutoja.

Sävelet ovat peräisin jalkapallofanien lauluista, ja sanat on kehitetty vastapuolen solvaamiseksi.

”EU ei vastaa kenellekään”

Keskellä katua brexitin kannattaja yrittää sytyttää EU:n lippua huonolla menestyksellä.

– Brexit palauttaa suvereniteettimme EU:lta, joka ei vastaa kenellekään. En ole Eurooppaa vastaan, vaan liian suureksi ja kalliiksi kasvanutta EU:ta vastaan, sanoo Britannian lippuun sonnustautunut Simon Kilby.

Kilby on kotoisin rannikkokaupunki Torquaysta. Kaupunki ”meni piloille EU:n myötä”, hän sanoo.

– Meillä oli valtava kalastuslaivasto ja paljon pienteollisuutta. Nyt valtaosa teollisuudesta on kadonnut Puolaan ja kalastaminen on näivettynyt.

Tämän vuoksi Kilby sanoo kampanjoineensa brexitin puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.

Äärimmillään Brexit-juhlinta johti EU:n lipun polttamiseen. Kuva: Petteri Kokkonen
Äärimmillään Brexit-juhlinta johti EU:n lipun polttamiseen. Kuva: Petteri Kokkonen

”Historian synkin päivä”

Parin korttelin päässä parlamenttitalolta EU-mielisten kulkue odottaa lähtöään lyhyelle marssille.

Paikalla on muutamia satoja ihmisiä, samoin kuin brexit-leirissä. Mielenosoittajien välissä pyörii suuri joukko kuvaajia ja kansainvälisen median edustajia sekä poliiseja.

EU:n väreihin pukeutunut Madelaine Kay sanoo kuluvaa päivää Britannian historian synkimmäksi. Hän sanoo kampanjoineensa EU:ssa pysymisen puolesta vuosia.

– Brexit jakaa britit kahtia EU:n kannattajiin ja vastustajiin, neljään kansakuntaan eli Englantiin, Walesiin, Skotlantiin ja Pohjois-Irlantiin sekä nuoriin ja edistyksellisiin sekä iäkkäämpiin, jotka roikkuvat kiinni vanhoissa ajoissa, Kay sanoo.

Hän tulkitsee, että kyse on ennen kaikkea nationalismin noususta. Kuinka Britannia toipuu brexitistä?

– Ei aavistustakaan, Kay vastaa.

Maansa EU-eroa vastustanut Madeleine Kay pitää päivää Britannian historian synkimpänä. Kuva: Petteri Kokkonen
Maansa EU-eroa vastustanut Madeleine Kay pitää päivää Britannian historian synkimpänä. Kuva: Petteri Kokkonen

Eropäivä on molemmille puolille helpotus

Vaikea tätä on kokea minkäänlaisena juhlapäivänä, sanoo Lontoossa 1980-luvun lopulta asti asunut Satu Cooke.

Kaupungissa järjestettäviin brexit-juhliin – tai surujuhliin – hän ei aio osallistua. Samaa sanovat useimmat lontoolaiset.

Cookella on ollut Suomen ja Britannian kaksoiskansalaisuus pian parin vuoden ajan, mutta kansanäänestyksessä hän ei vielä päässyt äänestämään.

– Itse olen sitä mieltä, että koko kansanäänestystä ei olisi pitänyt järjestää, hän sanoo.

Useimmille ihmisille eropäivä on helpotus siitä huolimatta, onko brexitin kannattaja vai vastustaja, Cooke arvelee.

– Viimeiseen kolmeen vuoteen ei ole puhuttu juuri mistään muusta kuin brexitistä. Ihmiset ovat siihen todella turhautuneita, Cooke toteaa.

Ilmapiiri on vaikuttanut viime kuukausina Cooken mukaan siltä, että EU:n kannattajatkin haluaisivat päästä EU-eron kanssa eteenpäin, koska toiveet brexitin peruuntumisesta ovat mennyttä.

Jotkut jaksavat edelleen tuoda esille omaa näkemystään siitä, että Britannian olisi pitänyt pysyä EU:n jäsenenä. Kuva: Petteri Kokkonen
Jotkut jaksavat edelleen tuoda esille omaa näkemystään siitä, että Britannian olisi pitänyt pysyä EU:n jäsenenä. Kuva: Petteri Kokkonen

Kapellimestarina Nigel Farage

Lontoossa brexitin virallistumisesta otetaan ilo irti siitä huolimatta, että käytännön vaikutukset jäävät vähäisiksi. Britannia ja EU ovat sopineet vuoden loppuun kestävästä siirtymäajasta, jolloin arki jatkuu normaalina ja osapuolet neuvottelevat suhteensa EU:n ulkopuoliselle ajalle.

– Sitä monet britit eivät muista, vaan tätä iltaa juhlitaan kuin kaikki olisi nyt valmista, sanoo iltapäivämetrossa istuva lontoolainen eläkeläismies, joka ei halua nimeään yhdistettävän ”mihinkään brexitiin liittyvään”.

Britannia lakkaa olemasta EU:n jäsen keskiyöllä Brysselin aikaa eli kello 23 Britannian aikaa.

Päivä huipentuu Lontoossa Parlamentinaukiolla järjestettävään brexit-juhlaan, jossa yleisö odottaa viisareiden kääntymistä kello 23:een. Kapellimestarina toimii brexit-puolueen johtaja Nigel Farage, joka on yksi brexitin pääarkkitehdeista.

Lontoon pormestari Sadiq Khan järjestää puolestaan kaupungintalon luona illansuussa jäähyväistilaisuuden EU:lle. Khanin mediakommenttien mukaan tarjolla on lisäksi juridista apua ja ”henkistä tukea”.

Brexit-päivä on monille juhlapäivä, jota on odotettu. Kuva: Petteri Kokkonen
Brexit-päivä on monille juhlapäivä, jota on odotettu. Kuva: Petteri Kokkonen

Mieluummin keskustelematta kuin tapellen

Brexit on aiheuttanut pahoja riitoja ja välirikkoja jopa perheenjäsenten välillä, Satu Cooke kertoo.

– Esimerkiksi terveyskeskuslääkäri sanoi, että hänellä meni puhevälit poikki siskonsa kanssa puoleksi vuodeksi, koska toinen äänesti brexitin puolesta ja toinen vastaan.

Cooke sanoo itse olevansa niin kyllästynyt brexit-kiistelyyn, ettei hän halua enää keskustella aiheesta lainkaan.

– Jos joku ottaa brexitin esiin esimerkiksi illallisella, keskustelu muuttuu lähes aina riitelyksi. Toisilleen ventovieraat ihmiset voivat mennä nopeasti kommenteissaan hävyttömyyksiin.

Viime kuukausina keskustelu brexitistä on hiipunut, Cooke sanoo. On helpompaa välttää keskustelua kuin alkaa tapella.

Cooke uskoo, että tulevista sopimusneuvotteluista EU:n ja muiden kauppakumppanien kanssa ei juuri puhuta. Asia on liian tekninen ja monimutkainen verrattuna brexitin kyllä tai ei kysymykseen.

– Keskivertobritit, jotka eivät juuri seuraa politiikkaa, luulevat, että brexit on nyt taputeltu. Perehtyneemmät ihmiset taas ovat huolissaan, koska he tietävät, että edessä ovat todella vaikeat neuvottelut Britannian ja muiden maiden suhteista.

Uusimmat

Fingerpori

comic