Uutiset

Toimittajamme Palestiinassa: Pikkukylän futistytöistä kuoriutui uusia Ronaldoja, ja nyt he murtavat Lähi-idän luutuneita sukupuolikäsityksiä

Paimenpoika johdattaa määkyvää lammaskatrastaan pitkin kivikkoista vuorenrinnettä, nuorukaiset hurjastelevat autoillaan kylän mutkaisilla teillä huudattaen stereoistaan arabipoppia, ja moskeijan minareetista kajahtaa monotoninen rukouskutsu.

Ilta-auringossa kylpevä noin 3 000 asukkaan Dura al-Qar’ on päällisin puolin kuin mikä tahansa muukin maalaiskylä Länsirannan palestiinalaisalueella. Aivan laidunmaiden, kylänraitin ja moskeijan kupeessa kytee kuitenkin vallankumous.

Se ei ole sinänsä uutta Palestiinassa, jonka kamppailulle Israelin jo puoli vuosisataa jatkunutta sotilasmiehitystä vastaan ei näy loppua. Myös Durasta on lähtenyt vapaustaistelijoita, tunnetuimpana heistä kuusi vuotta poliittisena vankina Israelissa ollut ”Palestiinan rautarouva”, myöhempi ministeri Rabiha Diab (1954–2016).

Poikkeuksellisen tästä vallankumouksesta tekee se, ettei sen kohteena ole Israel. Nyt kyse on vanhoillisen yhteiskunnan luutuneista sukupuolikäsityksistä, joita tytöt ja nuoret naiset ravistelevat varsin rauhanomaisesti – pelaamalla jalkapalloa.

Fifan pääsihteeri kävi kylässä

Tapahtumien ytimessä oleva kylän jalkapallokenttä näyttää harvinaisen vihreältä ja hyväkuntoiselta ottaen huomioon, että ollaan köyhällä ja rutikuivalla Länsirannalla. Täällä palloa potkitaan tyypillisesti pölyisillä kujilla tai muhkuraisilla hiekkakentillä.

Lähempi tarkastelu paljastaa, että kenttä on tekonurmea ja vieläpä varsin hyvälaatuista. Selitys löytyy kyltistä kentän laidalla: Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ollut rahoittamassa sitä.

Kun itse Fifan silloinen pääsihteeri Sepp Blatter kävi vihkimissä kentän käyttöön vuonna 2015, pikkukylän ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Paikalla oli runsaasti mediaa, ja tapahtuman innoittamina duralaiset nimesivät jopa kylänraittinsa Blatterin mukaan.

-On taitavien tyttöjemme ansiota, että saimme Fifalta tämän kauniin kentän, Duran tyttöjalkapallojoukkueen perustaja Youssef Zaghloul kertoo ylpeänä.

”Et voi pelata, koska olet tyttö”

VIDEO ESIM. TÄHÄN: Tältä näyttää Duran tyttöjoukkueen harjoituksista.

Yksi Zaghloulin mainitsemistatytöistä on parikymppinen Mariam Hamdan. Hän pomputtelee palloa taitavasti kentällä ja jakelee ohjeita nuoremmille tytöille, joiden harjoitukset ovat pääsemässä hyvään vauhtiin.

Hamdan kiinnostui jalkapallosta jo pikkutyttönä ja aloitti pelaamisen 6-vuotiaana veljiensä vanavedessä poikaporukoissa. Kaikki sujui hyvin 14-vuotiaaksi asti, kunnes sukulaiset ja naapurit alkoivat katsoa pahalla, kun murrosikäinen tyttö vietti aikaansa tällä tavoin kodin ulkopuolella poikien kanssa.

-Monet sanoivat minulle, etten voi pelata enää, koska olen tyttö. Isänikin oli aika tiukkana, sillä hänen mielestään jalkapallo on miesten peli. Haastoin kuitenkin heidät kaikki ja onnistuin jatkamaan, Hamdan kertoo.

Jatkamisen mahdollisti poikajunioreita tuolloin valmentanut Youssef Zaghloul. Hän kiinnitti huomiota poikien peleissä hyvin pärjänneeseen Hamdaniin ja päätti, että tämänkaltaisia lahjakkuuksia on tuettava.

-Olen sitä mieltä, ettei tyttöjä pidä kohdella tällä lailla eri tavoin kuin poikia, Bulgariassa ja entisessä Jugoslaviassa aiemmin asunut Zaghloul toteaa.

Syntyi idea kylän poikien ja tyttöjen yhteisestä joukkueesta.

Palestiinan mestareita

Lähi-idän konservatiivisella maaseudulla yhteisjoukkueeseen ei kuitenkaan oltu valmiita.

Seudulla on yleistä, että teini-ikään tulleiden tyttöjen sukulaiset alkavat kontrolloida näiden liikkumista kodin ulkopuolella varsin tarkasti. Vanhoillisimmat eivät ylipäätään hyväksy tyttöjen ja naisten harrastavan urheilua.

-Tähän liittyy paljon väärinkäsityksiä. Monien mielestä on perinteidemme vastaista, että tytöt pelaavat jalkapalloa. Itse olen toista mieltä, Youssef Zaghloul sanoo.

Sopuratkaisu löytyi, kun hän sai vihiä hankkeesta, joka tuki juniorijalkapalloa sillä ehdolla, että seurassa on toimintaa myös tytöille. Tätä varten Duran kouluista valittiin vuonna 2010 mukaan 25 tyttöä. Heistä syntyi pohja tyttöjen omalle joukkueelle, josta on tullut muutamassa vuodessa suuri ylpeydenaihe koko kylälle.

Zaghloulin valmennuksessa Duran tytöt ovat voittaneet muun muassa Palestiinan alle 14-vuotiaiden mestaruuden. Viime vuonna seuran kasvateista toistakymmentä pelasi eri ikäkausien tyttömaajoukkueissa. Kesällä 2014 Fifa lennätti taitavia duralaisia myös Brasiliaan seuraamaan jalkapallon MM-kilpailuja.

-Tyttöjemme ponnistelut ja kehitys ovat todella rohkaisevaa seurattavaa. Ja mikä hienointa, jalkapallo on lisännyt sukupuolten tasa-arvoa, tuonut iloa miehitysalueen arkeen ja antanut tytöille lisää vapautta liikkua kodin ulkopuolella, Zaghloul kertoo.

Vaikka vaikeuksia riittää yhä, Zaghloulin mukaan kyläläisten asenteet ovat muuttuneet. Vielä joukkueen alkuvuosina moni perhe suhtautui varsin nihkeästi esimerkiksi ajatukseen antaa tyttöjen matkustaa harjoitusleireille, mutta nyt siitä on tullut rutiinia.

Ronaldo, palestiinalaisten sankari

-Ai mikä? Kirjoitetaanko se Olé? Niin kuinjalkapallokatsomoissa huudetaan ”Olé, olé, olé!”, Duran tyttöjoukkueen valmennusryhmään kuuluva Dawlat Hamdan ilahtuu kuullessaan toimittajan etunimen.

Palestiinalaiset tuntevat hyvin kansainvälisen fanikulttuurin ja tunnustavat innolla väriä. Myös naisten jalkapallon suosio kasvaa koko ajan. Vuonna 2011 perustetussa Palestiinan naisten pääsarjassa pelaa kuusi joukkuetta. Sarjan historian ensimmäinen ottelu keräsi Al-Ramin kaupungin stadionille huimat 8 000 silmäparia.

Palestiinalaisten jalkapallohulluudesta kertoo paljon myös se, että jopa tavallisten linja-autojen kylkiä koristaa usein Real Madridin tai FC Barcelonan kookas logo merkkinä auton omistajan suosikkiseurasta. Myös useimpien duralaisten idolit löytyvät Espanjan kentiltä: lähes jokainen nimeää suosikikseen Cristiano Ronaldon tai Lionel Messin.

Palestiinalaisten sydämet sykkivät Ronaldolle paitsi tämän taitojen ja ulkonäön, myös Palestiinalle myönteisen hyväntekeväisyyden vuoksi.

Portugalilaistähden kerrotaan esimerkiksi lahjoittaneet yli 1,5 miljoonaa euroa sodan runteleman Gazan koulujen jälleenrakentamiseen. Pari vuotta sitten hänelle järjestettiin myös tapaaminen 5-vuotiaan palestiinalaispojan kanssa, jonka molemmat vanhemmat ja kaksi sisarusta olivat kuolleet israelilaissiirtokuntalaisen sytytettyä heidän kotinsa tuleen.

Haaveena ammattilaiskentät

-Cristiano, vastaa uteluun suosikkipelaajastaan myös Marian Hamdan, eikä hän suostu väittelyyn, vaikka toimittaja siihen yllyttääkin kehumalla Messiä vielä taitavammaksi.

Entinen Duran tyttöjoukkueen tähti on aikuistuttuaan lopettanut aktiivisen pelaamisen ja siirtynyt valmennuspuolelle, koska pikkukylässä hänelle ei riitä omantasoista, aikuista peliseuraa. Vaikka Palestiinassa on jo noin 600 rekisteröityä yli 14-vuotiasta naisjalkapalloilijaa, useimmat heistä ovat kaupungeissa.

Aikaa jalkapallolta vievät myös sairaanhoitajan opinnot Länsirannalla sijaitsevassa Birzeitin yliopistossa. Hamdan haaveilee lähtevänsä vaihto-opiskelijaksi Kuubaan, jossa voisi jatkaa myös pelaamista ja kehittyä ammattilaiseksi.

-Jalkapallo on antanut todella paljon merkitystä elämääni ja itsevarmuutta taistella sen puolesta, mihin uskon. Ellei minusta tule ammattilaista, niin lapsistani sitten ainakin! Aion ehdottomasti opettaa heidätkin pelaamaan, hän kertoo.

”Yleensä tytöt voittavat”

Syöttely-, kuljetus- ja potkutekniikkaharjoitusten päätteeksi Duran tekonurmella on pelin aika. Siinä noin 10–14-vuotiaat tytöt saavat vastaansa myös poikia, jotka ovat odottaneet vuoroaan malttamattomina kentän laidalla.

-Peluutan heitä poikia vastaan, jotta vastus on riittävän kova. Yleensä tytöt voittavat, valmentaja Youssef Zaghloul kertoo.

Tällä kertaa pelataan sekajoukkuein. Maalintekijöinä kunnostautuvat pääasiassa tytöt.

Kun aurinko katoaa lopulta taivaanrannan taa, sirkat aloittelevat yötä enteilevän konserttinsa ja minareetista kuuluu päivän viimeinen rukouskutsu, poikaporukka säntää varsin turvattoman näköiselle sähkökaapille sytyttämään kentän valoja. Sähköiskuilta onneksi vältytään, mutta valot eivät vain ota syttyäkseen, eikä peliä voida jatkaa.

Luvassa on vielä palautesessio, jota tytöt kuuntelevat tarkkaavaisina. Monen haaveissa siintää Mariam Hamdanin tavoin jalkapalloammattilaisuus, joka avaisi ovia maailmalle ja vapauteen.

Zaghloulin mukaan lahjakkaimmilla on mahdollisuuksia ammattilaisiksi, mutta se vaatii kovaa työtä.

-Yleisesti ottaen tytöt sitoutuvat harjoitteluun paremmin kuin pojat, hän muistuttaa.

Väkivalta ja politiikka värittävät jalkapalloa Palestiinassa

Jalkapallo on Palestiinan suosituin urheilulaji, mutta sen pelaaminen on varsin hankalaa ja toisinaan jopa hengenvaarallista.
Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla on omat jalkapallosarjansa, sillä Israel estää palestiinalaisilta lähes kaiken liikkumisen alueiden välillä. Jalkapallokulttuuri on vahvempi Gazassa, joka kuului hyvänä jalkapallomaana tunnettuun Egyptiin vuosina 1948–67.
Palestiina hyväksyttiin Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan jäseneksi vuonna 1998. Ensimmäisen ottelun Palestiinan maaperällä miesten maajoukkue sai pelata vasta kymmenen vuotta myöhemmin, kun Länsirannalla oli vaihteeksi rauhallista.
Pommitukset tappaneet jalkapalloilijoita
Kun Israel pommitti Gazaa vuodenvaihteessa 2008–9, kuolonuhrin joukossa oli myös kolme Palestiinan miesten maajoukkueen jalkapalloilijaa.
Kesäkuussa 2014 neljä noin 10-vuotiasta palestiinalaisserkusta kuoli Israelin ilmaiskussa gazalaiselle hiekkarannalle, jossa he olivat pelaamassa jalkapalloa.
Pari viikkoa myöhemmin Israelin ilmaisku tappoi Gazassa Palestiinan kaikkien aikojen parhaana keskikenttäpelaajana pidetyn Ahed Zaqoutin, 49, joka oli nukkumassa kotonaan. Hän oli täysin siviilihenkilö jopa Israelin mielestä.
Fifa harkitsi Israelin boikottia
Fifa perusti vuonna 2015 komitean pohtimaan Israelin asettamista kansainväliseen boikottiin, koska Israelin jalkapallosarjoissa pelaa ainakin kuusi Länsirannan siirtokuntiin perustettua joukkuetta. Israelin siirtokunnat miehitetyllä Länsirannalla ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. Viime syksynä Fifa päätti, ettei se kuitenkaan ryhdy boikottiin.
Palestiinan maajoukkueen otteluita on jouduttu toisinaan jopa perumaan, koska Israel ei ole myöntänyt palestiinalaispelaajille matkustuslupia. Vaikeuksista huolimatta Palestiinan miesten joukkue selviytyi vuonna 2015 ensimmäistä kertaa Aasian mestaruuskisojen lopputurnaukseen ja on varmistanut paikkansa myös ensi vuoden turnaukseen.
Palestiina hengittää jo Suomen niskaan
Viime marraskuussa Palestiinan miesten maajoukkue nousi ensimmäistä kertaa historiassaan Israelin ohi maailman jalkapallomaiden paremmuutta mittaavassa Fifa-rankingissa. Uusimmassa, maaliskuun listauksessa Palestiina on sijalla 73 ja Israel 94. Suomi on 68:s.
Lähteet: Mm. Fifa, Jerusalem Post, Daily Mail, Haaretz ja NY Times.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti