Uutiset

Toimittajamme Sotshissa: Niinistö sai Putinin puhumaan ympäristöstä myönteisemmin kuin ehkä koskaan – Natolle kritiikkiä

Presidenttien tapaamista seuraava Maarit Uber arvioi, että toista tuntia kestänyt tapaaminen helteisessä Sotshissa sujui poikkeuksellisen leppoisessa hengessä.
Presidentti Putin ja presidentti Niinistö ovat keskustelleet jo yli tunnin Sotshissa.

Presidentti Sauli Niinistö sai Suomen ympäristöaloitteille vastakaikua tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kuvasi median edessä, että havaittavissa on joukko oikeita asioita kehityksen viemiseksi oikeaan suuntaan. Niinistön mukaan kyse on mustan hiilen vastaisesta taistelusta ja muun muassa meriliikenteen päästöistä. Hän kiitti Venäjää myönteisestä suhtautumisesta hankkeisiin.

Putin korosti venäläisen osapuolen tehneen isoja sijoituksia Suomen talouteen. Venäjän presidentin kommenteissa ympäristönsuojelu nousi isompaan asemaan kuin ehkä kertaakaan aiemmin. Putin korosti asian koskettavan jokaista kansalaista kummassakin maassa.

Putin muistutti suomalaisten osallistumisesta ohjelmaan, jonka tarkoituksena on Pietarin lähellä sijaitsevan vaarallisten jätteiden kaatopaikan Krasnyi Borin uudelleen rakentaminen. Putin korosti ympäristöyhteistyön merkitystä suomalaisten kanssa. Etenkin arktisen ympäristön puhdistaminen on ollut useissa viime tapaamisissa Niinistön ohjelmassa.

Jo Sotshin tapaamisen alussa lausutut lyhyet alkusanat antoivat odottaa, että Niinistö ja Putin ovat nostaneet esiin Suomelle tärkeän arktisen yhteistyön.

Putin kertoi heti aluksi olevansa valmis osallistumaan, jos arktiselle neuvostolle järjestetään huippukokous. Suomi on parhaillaan arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Pohjoisiin kysymyksiin paneutuneen neuvoston kokouksiin osallistuvat muiden muassa suurvallat Yhdysvallat ja Kiina.

Syyria esillä kansainvälisistä aiheista

Niinistön ja Putinin tapaaminen kesti toista tuntia Etelä-Venäjän Sotshissa. Lehdistön eteen saavuttuaan presidentit aloittivat tutusti: Putin avasi luettelemalla tarkkoja lukuja kauppavaihdosta ja taloudesta. Putin myös kehui naapuruussuhteita Suomeen perinteisesti hyviksi.

– Yhdyn siihen näkemykseen, että meillä oli selkeä ja rakentava keskustelu, Niinistö sanoi.

Talouden osalta hän teki pienen lisähuomautuksen.

– Nähtävissä on hyvää kehitystä. Toivotaan, että se jatkuu. Sanon näin, vaikka joudun samalla toteamaan, että kauppa on Suomelle kovin alijäämäistä.

Putinilta tutut moitteet Natolle

Putin mainitsi medialle myös, että hän kannattaa Niinistön aloitteita lentoturvallisuuden parantamisesta.

Suomalaisen toimittajan kysymykseen Nato-suhteista Putin vastasi totutusti, ettei Venäjä lähennä joukkojaan Naton rajojen suuntaan. Hänen mukaansa myöskään Naton ei pitäisi lähestyä Venäjän rajoja.

– Meidän rajojemme tuntumassa nousee sotilashenkilöstön lukumäärä ja järjestetään paljon sotaharjoituksia. Nytkin on tulossa sotaharjoituksia lähellämme, muun muassa Itämeren alueella. Tietenkin meidän pitäisi seurata, mitä siellä tapahtuu, ja lujittaa omaa infrastruktuuriamme.

– Meidän täytyy reagoida siihen, että lähelle rajojamme ilmestyy Yhdysvaltojen ohjustorjuntajärjestelmän elementtejä. Järjestelmä ei ole pelkästään ohjustentorjuntaa varten, vaan sitä voidaan käyttää myös keskipitkän matkan ohjusten laukaisemiseen, Putin sanoi.

Venäjän johtajan mielestä Nato on haluton keskustelemaan yhteistyöstä, vaikka Venäjä toimii rakentavasti.

Niinistö: En kuullut kriittistä sanaa Suomesta

Niinistö muistutti todenneensa Putinille jo kuusi vuotta sitten, että Suomi, kuten jokainen itseään kunnioittava kansakunta, haluaa varmistaa itselleen maksimaalisen tilan itsensä puolustamiseen.

– En ole tällä matkalla kuullut yhtäkään kriittistä sanaa Suomea kohtaan.

Niinistö huomautti, ettei Suomella ole esimerkiksi sellaisia ohjuksia, joista Putin hetkeä aiemmin Natoa kritisoi. Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov näkyi samalla hetkellä tv-kuvissa kasvoillaan leveä virne, jonka merkitys jäi arvoitukseksi.

Niinistön mukaan myös Sotshin vierailun tarkoitus

Median kysymykset rajattu tiukasti

Etukäteen tapaamisen odotettiin keskittyvän kansainvälisiin kysymyksiin. Syyrian sotaa ei mainittu presidenttien avauskommenteissa, mutta Putin kertoi siitä mainitun tapaamisessa samoin kuin Ukrainasta.

Lehdistötilaisuus Sotshissa Putinin Botsharov rutshei -huvilassa alkoi runsaan puoli tuntia myöhässä aikataulusta. Suomalainen ja venäläinen media istuu salissa perinteisesti omilla puolillaan, vaikka paikan saisi valita vapaasti.

Kummankin maan toimittajille on luvattu kaksi kysymystä. Suomalaisten odotetaan nostavan esiin Venäjän suhtautumisen puolustusliitto Natoon. Putin on tänään pitänyt kokousta jo turvallisuusneuvonantajiensa kanssa Yhdysvaltojen-suhteista. Venäjän media saattaa näin keskittyä länsisuhteisiin laajemmin.

Putinin avustajat näyttävät hieman rennommilta kuin vastaavissa tilaisuuksissa usein. Helteinen Sotshi tuo kesäistä tunnelmaa.

Niinistökin naurahti mediapuheenvuoronsa päätteeksi, että tapaamisen tunnelmaa voisi kuvata ”aurinkoiseksi”.

Päivittyvä uutinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti