Uutiset

Toimittajan kotiin suunnattu kotietsintä tehtiin hovioikeuden mukaan laillisesti, mutta aineistoa ei vielä voi täysin hyödyntää – tässä syy

Keskusrikospoliisi käynnisti tutkinnan Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017 julkaistusta jutusta, ja tutkinnan yhteydessä tehtiin myös kotietsintä toimittajan kotiin. Hovioikeus päätti perjantaina, että keskusrikospoliisilla oli etsinnälle perusteet.
Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017 julkaistusta jutusta käynnistyi esitutkinta, jossa poliisi teki kotietsinnän toisen jutun kirjoittaneen toimittajan kotiin.

Keskusrikospoliisi ei voi vielä täysin saada haltuunsa Helsingin Sanomien toimittajalta takavarikoitua aineistoa, vaikka kotietsintä tehtiin Helsingin hovioikeuden mukaan laillisesti.

Hovioikeus antoi päätöksen toimittajaan kohdistuneeseen takavarikkoon perjantaina. Päätöksessä hovioikeus arvioi, että poliisi sai takavarikoida ja saa tutkia aineistoa.

Aineisto on kuitenkin edelleen Helsingin hovioikeuden hallinnassa, eikä keskusrikospoliisi saa käyttää materiaalia. Tämä johtuu siitä, ettei päätös ole vielä lainvoimainen. Toistaiseksi krp on saanut käsitellä aineistoa vain etsintävaltuutetun kanssa.

Kyse on joulukuussa 2017 tehdystä erityisestä kotietsinnästä toimittaja Laura Halmisen kotiin. Halminen oli toinen kirjoittajista Viestikoekeskusta käsitelleessä jutussa, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 16.12.2017. Jutussa julkaistiin osia valtion korkeasti salaisiksi luokitelluista asiakirjoista. Halminen valitti kotietsinnästä käräjäoikeuteen ja lopulta hovioikeuteen.

Halmisen asianajaja Kai Kotiranta kertoo perjantai-iltapäivänä Lännen Medialle, että he harkitsevat vakavasti valitusluvan pyytämistä korkeimmalta oikeudelta.

– Teemme päätöksen mahdollisimman pian, hän sanoo.

Hovioikeuden päätöksellä on valitusaikaa joulukuun puoleenväliin asti, ja valitusluvan käsittelyaika korkeimmassa oikeudessa on yleensä useita kuukausia.

Sekä Helsingin hovioikeudesta että keskusrikospoliisista vahvistetaan, ettei takavarikoitua materiaalia saa täysin vapaasti vielä hyödyntää, kunnes päätös on saanut lain voiman.

Kotietsintä tehtiin joulukuussa

Poliisi teki kotietsinnän toimittajan kotiin päivä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi Viestikoekeskusta koskevan jutun. Puolustusvoimien pääesikunta teki HS:n jutussa julkaistujen salaisten asiakirjojen vuoksi tutkintapyynnön poliisille. Keskusrikospoliisi tutkii juttua epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Poliisi saapui paikalle palokunnan kanssa sen jälkeen, kun toimittaja oli asuintalonsa kellaritilassa hakannut kannettavaa tietokonettaan vasaralla. Hakkaamisen seurauksena oli syttynyt pieni tulipalo.

Samassa yhteydessä poliisi suoritti erityisen kotietsinnän toimittajan kotiin.

Kotietsinnästä päätti lopulta keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja eikä tuomioistuin, vaikka kyse oli erityisestä kotietsinnästä.

Toisin kuin yleisessä kotietsinnässä, lähtökohta erityisessä etsinnässä on, että päätöksen siitä tekee tuomioistuin. Laki kuitenkin antaa kiireellisissä tilanteissa tutkinnanjohtajalle oikeuden määrätä etsintä.

Erityinen kotietsintä eroaa tavanomaisesta kotietsinnästä myös siinä, että kotietsinnässä on mukana ulkopuolinen etsintävaltuutettu. Erityistä kotietsintää voidaan käyttää, jos etsintä kohdistuu paikkaan, jossa voi olla arkaluonteista tietoa. Tässä tapauksessa peruste oli, että toimittajan kotoa otetuissa tallennuslaitteissa oli mahdollisesti toimittajan lähdesuojan alaista materiaalia.

Hovioikeus: etsinnälle oli edellytykset

Hovioikeus katsoi, että kotietsinnälle oli edellytykset ja se oli tehty oikein.

Lisäksi hovioikeus arvioi, ettei pakkokeinoilla ollut pyritty murtamaan lähdesuojaa, vaikka aineistossa oli materiaalia, joka oli toimittajan mukaan lähdesuojan alaista. Poliisi sai myös oikeuden mukaan takavarikoida ja jäljentää takavarikoitua materiaalia, koska siellä ollut materiaali ei paljastanut tiedon lähdettä.

– Vaikka lähdesuoja on merkityksellinen vapaan lehdistön perustana, pakkokeinojen kohdentuminen toimittajaan ei sellaisenaan loukkaa lähdesuojaan perustuvaa vaitiolo-oikeutta, hovioikeus perustelee päätöstiedotteessa.

Helsingin käräjäoikeus päätyi aikanaan samaan johtopäätökseen.

Oikaisu 19.10. kl 21.26. Korjattu jutun alusta ja otsikosta tieto, ettei keskusrikospoliisi olisi voinut hyödyntää aineistoa täysin ennen lainvoimaista päätöstä. KRP on saanut käydä aineistoa läpi etsintävaltuutetun kanssa.

Juttua päivitetty 19.10 klo 14.48: Otsikkoa muutettu, kieliasua korjattu ja lisätty tieto, ettei takavarikoitua aineistoa saa vielä käyttää. Asianajajan kommentti lisätty.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti