Uutiset

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja tuomitsee Turkin toimet suomalaistoimittajaa kohtaan

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Ilkka Nousiainen tuomitsee Turkin antaman vankeustuomion suomalaistoimittajalle. Samalla hän tuomitsee maassa tehdyt toimittajien pidätykset ja oikeudenkäynnit.

-Tuomitsen tällaisen ja olen erittäin surullinen, että myös suomalainen toimittaja on joutunut kohteeksi, Nousiainen kertoo Lännen Medialle.

Yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden (WSJ) palveluksessa työskentelevä toimittaja Ayla Albayrak on tuomittu Turkissa kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Albayrakilla on sekä Suomen että Turkin kansalaisuus.

Lehden tiistai-iltana julkaiseman jutun mukaan tuomio annettiin terroristisen propagandan levittämisestä.

Taustalla oli WSJ:n mukaan Albayrakin artikkeli ja siihen liittyvä video, joka julkaistiin elokuussa 2015. Albayrak raportoi Kaakkois-Turkissa sijaitsevan Silopin alueen konfliktista Turkin viranomaisten ja Kurdistanin työväenpuolueen eli PKK-järjestön välillä. Sekä Turkki että EU pitää PKK:ta terroristisena järjestönä.

Wall Street Journalin päätoimittaja Gerard Baker on kiistänyt, että juttu olisi levittänyt terroristista propagandaa. Hän pitää syytöksiä perusteettomina.

-Artikkelin ainoana tarkoituksena oli tarjota objektiivista ja riippumatonta raportointia Turkin tapahtumista, ja siinä se onnistui, Baker kommentoi WSJ:n artikkelissa.

Albayrak ilmoittaa jutussa aikovansa valittaa päätöksestä. Hän oli tuomion antamisen aikana Yhdysvalloissa.

Ylen mukaan Albayrak on työskennellyt Wall Street Journal -lehdelle vuodesta 2010. Sitä ennen hän on toiminut avustajana muun muassa Helsingin Sanomille ja tehnyt juttuja muun muassa Ylelle.

Ulkoministeriö tietoinen

Suomen ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä vahvistetaan keskiviikkoaamuna Lännen Medialle, että ulkoministeriö on ollut tietoinen Albayrakia vastaan nostetuista syytteistä ja oikeudenkäynnin kulusta.

Tällä hetkellä asiaa hoitaa ministeriön mukaan Suomen suurlähetystö Ankarassa. Ministeriössä ei toistaiseksi kommentoida asian yksityiskohtia.

”Maailman suurin toimittajien vankila”

Turkki on Toimittajat ilman rajoja -järjestön ylläpitämällä lehdistönvapausindeksillä parhaillaan sijalla 155, kun sen alimpana, sijalla 180, on Pohjois-Korea.

Suomen-järjestön puheenjohtajan Nousiaisen mukaan Albayrakin tuomio osoittaa, että Turkki on kiristänyt entisestään otettaan maassa toimivaa mediaa kohtaan.

-Turkkihan on tällä hetkellä maailman suurin toimittajien vankila. Meidän pitäisi laajemminkin ottaa tähän kantaa Suomessa, sanoo Nousiainen.

Turkissa on nostettu lukuisia syytteitä ja tuomioita median edustajia kohtaan viime vuosina, ja syytteet ovat olleet vastaavia kuin Albayrakin tapauksessa. Muun muassa kesällä Turkissa käytiin Cumhuriyet-lehden 17 toimittajaa kohtaan oikeudenkäynti.

Tuolloin Toimittajat ilman rajoja -järjestön kattojärjestö RSF vaati syytteiden hylkäämistä ja syytettyjen vapauttamista. Turkin sananvapaustilanne on Nousiaisen mukaan este maan pyrkimyksille liittyä Euroopan unioniin.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi syyskuussa Euroopan parlamentille pitämässään Unionin tila -puheessaan, ettei Turkilla ole lähitulevaisuudessa edellytyksiä hakea EU:n jäsenyyttä. Myös hän vaati, että Turkki vapauttaisi vangitut toimittajansa.

-Toimittajat kuuluvat uutishuoneisiin eikä vankiloihin, sanoi Juncker.

Asiasanat

Fingerpori

comic