Uutiset

Toimitusjohtaja kommentoi Terrafamen miljoonatappioita: "Ei syytä huoleen, kyse globaalin kauppasodan aiheuttamasta epävarmuudesta"

Metallien hinnat olivat alkuvuoden erittäin alhaisella tasolla. Hintaliikkeet ovat myös olleet hyvin nopeita. "Nyt heinäkuun alussa nikkelin hinta kehittyi taas positiiviseen suuntaan. Jos kehitys jatkuu hyvänä, menemme positiivisin mielin syksyä kohti."
Jos joku luulee, että Sotkamossa sijaitsevalla Terrafamella on nyt alkanut alamäki, siitä ei toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan missään nimessä ole kysymys. Kuva: Juha Neuvonen
Jos joku luulee, että Sotkamossa sijaitsevalla Terrafamella on nyt alkanut alamäki, siitä ei toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan missään nimessä ole kysymys. Kuva: Juha Neuvonen

– Ei ole syytä huoleen, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kommentoi Lännen Medialle monimetalliyhtiön alkuvuoden miljoonatappioita.

Yhtiön liiketulos oli tammi-kesäkuussa miinuksella 16,1 miljoonaa, kun se vielä vuosi sitten oli alkuvuonna plussalla 5,8 miljoonaa euroa. Toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa liiketulos jäi 18,9 miljoonaa tappiolliseksi.

Jos joku luulee, että Sotkamossa sijaitsevalla yhtiöllä on nyt alkanut alamäki, siitä ei Lukkaroisen mukaan missään nimessä ole kysymys. Tappioilla ei ole välitöntä vaikutusta esimerkiksi henkilöstölle.

– Kyse on globaalin kauppasodan aiheuttamasta epävarmuudesta raaka-ainemarkkinoilla. Se näkyi metallituotteiden hinnoissa. Metallien hinnat olivat alkuvuoden erittäin alhaisella tasolla. Hintaliikkeet ovat myös olleet hyvin nopeita.

Yhtiön liiketulos jäi toisella kvartaalilla jälkeen ensimmäisestä neljänneksestä, mikä oli Lukkaroisen mukaan kuitenkin odotusten mukaista, koska toukokuussa oli tuotannon huoltoseisakki.

Nikkelin ja sinkin tuotantomäärät olivat Lukkaroisen mukaan Kainuussa kokonaisuutena hyvällä tasolla ja odotusten mukaisia. Omien kustannusten hallinta oli suunnitelmien mukaista, ja vakavaraisuus on hyvällä tasolla.

– Ainoa, mikä ei ollut suunnitelmien mukaista, oli hintakehitys.

Syksyn näkymistä Joni Lukkaroinen toteaa, että yhtiö jatkaa kannattavuuden parantamista tuotantomäärien kasvattamisella.

– Nyt heinäkuun alussa nikkelin hinta kehittyi taas positiiviseen suuntaan. Jos hintakehitys jatkuu hyvänä, menemme positiivisin mielin syksyä kohti.

Oppisopimuskoulutettavia haetaan

Tehdasalueelle nousee parhaillaan akkukemikaalitehdas, kun pääprosessialueiden rakennusten rakentaminen on alkanut. Uusien prosessi- ja kemianteollisuuden ammattilaisten rekrytointi alkaa syksyllä.

Sähköautojen akkujen tuotannossa käytetään nikkeli- ja kobolttisulfaattia, ja niitä Terrafame alkaa tuottaa uudessa akkukemikaalitehtaassaan.

Tällä hetkellä Terrafamella on omia työntekijöitä 745. Luvussa ovat mukana kesätyöntekijät ja oppisopimuskoulutettavat, joita on yhteensä 90. Lisäksi yhtiöllä työskentelee 654 henkilöä kumppaniyrityksissä.

Ensimmäinen oppisopimuskoulutus alkoi keväällä, ja parhaillaan on käynnissä haku seuraavaan ryhmään, joka alkaa syksyllä. 25:tä oppisopimuskoulutettavaa haetaan.

Lukkaroisen mukaan syy oppisopimuskoulutuksen käynnistämiseen on nimenomaan akkukemikaalitehtaassa, jonne tarvitaan 100–150 uutta kemianteollisuuden prosessiosaajaa.

– Koemme, että tekijöitä on vaikea rekrytoida, jos emme itse kouluta heitä.

Hakijoita on ollut hyvin. Ensimmäiselle kurssille oli 170 hakijaa, joista 25 otettiin. Lukkaroinen kiittelee, että hakijat ovat olleet korkeatasoisia.

Liikevaihto laski huhti-kesäkuussa viidenneksellä

Terrafamen liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä eli huhti-kesäkuussa 21,8 prosenttia verrattuna vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan ja oli nyt 60 miljoonaa euroa. Viime vuoden huhti-kesäkuussa liikevaihto oli 76,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski ensimmäisellä vuosipuoliskolla eli tammi-kesäkuussa kokonaisuudessaan 13,2 prosenttia vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tammi-kesäkuun 2019 liikevaihto oli 141 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana ajankohtana liikevaihto oli 162,4 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti