Uutiset

Toinenkin koronarokote on saamassa luvan Yhdysvalloissa – Kongressin jäsenet saavat rokotteen ensimmäisestä erästä

Lähes kolme miljoonaa Phizerin ja Bintechin rokotetta on jo liikkeellä. Modernan rokote sai tieteelliseltä paneelilta vihreää valoa, ja lupa tulee "nopeasti".
Yhdysvalloissa aloitettiin koronarokotukset viime viikolla, ja listan kärjessä ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuoltohenkilökunta. Catalina Gonzalez-Marques sai rokotteen Bostonissa viime viikolla. Lupa toisenkin valmistajan rokotteelle voi tulla vielä tänään. Kuva: epa08887905
Yhdysvalloissa aloitettiin koronarokotukset viime viikolla, ja listan kärjessä ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuoltohenkilökunta. Catalina Gonzalez-Marques sai rokotteen Bostonissa viime viikolla. Lupa toisenkin valmistajan rokotteelle voi tulla vielä tänään. Kuva: epa08887905

Yhdysvallat näyttää ottavan käyttöön kahden suuren rokotevalmistajan koronarokotteet ennen kuin EU ehtii hyväksyä ensimmäistäkään.

Riippumaton tieteellinen paneeli näytti Modernan rokotteelle vihreää valoa torstaina. Paneelin mukaan rokotteen hyödyt aikuisilla ovat suurempia kuin haitat.

Linjaus tarkoittaa käytännössä varmaa käyttölupaa liittovaltion ruoka- ja lääkevirastolta (FDA). The new York Times ennakoi, että viraston päätös saattaa tulla jo tänään.

Pfizerin ja Bontechin koronarokote sai käyttöluvan noin viikko sitten, ja vajaan kolmen miljoonan rokotteen erä lähti liikkeelle viime sunnuntaina.

Kumpikaan rokote ei ole saanut vielä käyttölupaa EU:ssa. Euroopan lääkeviraato EMA käsittelee Pfizerin ja Biontechin rokotteen lupa-asiaa ensi maanantaina.

Britannia sen sijaan aloitti rokotukset tällä tuotteella jo viime viikolla.

”Ei ole mitään syytä kieltäytyä tästä rokotteesta”

Torstaina kerrottiin, että kongressin jäsenille tarjotaan mahdollisuus koronarokotteeseen jo ensimmäisestä rokote-erästä. Asiasta ilmoitti kongressin lääkäri Brian Monahan.

Perusteluna on liittovaltion hallinnon toimintakyvyn varmistaminen.

– Suositukseni on yksiselitteinen: ei ole mitään syytä kieltäytyä tästä rokotteesta. Hyödyt ylittävät selvästi mahdolliset vähäiset riskit, Monahan totesi kongressin jäsenille ja henkilökunnalle lähettämässään kirjeessä.

Rokotetta tarjotaan ensin senaatin ja edustajainhuoneen jäsenille sekä välttämättömäksi katsotuille kongressin työntekijöille.

Senaatissa valtaa pitävien republikaanien päämies Mitch McConnell sekä edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi kertoivat omissa tiedotteissaan ottavansa rokotteen lähipäivinä.

Tänä vuonna rokotteita 20 miljoonalle

Viranomaisten mukaan Yhdysvalloissa on valmiina vajaat kuusi miljoonaa annosta Modernan rokotetta, jotka ovat valmiina kuljetettavasi osavaltioihin ja niiden suurimpiin kaupunkeihin.

Rokotteen etuna on Pfizerin ja Biontechin valmisteeseen verrattuna helpompi säilytettävyys ja kuljetettavuus. Jälkimmäinen edellyttää -70 asteen lämpötilaa, kun taas Modernan rokotteelle riittävät tavanomaiset kylmäsäilytystilat.

Yhdysvallat odottaa saavansa vielä tämän vuoden puolella kahta rokotetta yhteensä 20 miljoonalle ihmiselle.

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19 -tautiin on kuollut Yhdysvalloissa yli 300 000 ihmistä. Enimmillään kuolleisuus on noussut yhden vuorokauden aikana lähes 3 600:een.

Sairaalahoitoa edellyttävien potilaiden suuri määrä uhkaa saada maan terveydenhuoltojärjestelmän polvilleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic