Uutiset

Toista kierrosta ei tarvittu presidentinvaaleissa – valtio säästi rahaa miljoonia euroja

Kansalaisten äänestyspäätös presidentinvaaleissa säästi valtion varoja noin 10 miljoonaa euroa, kertoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Lännen Medialle.

Valtio oli varautunut tämän vuoden talousarviossa siihen, että presidentinvaalit maksaisivat noin 23,8 miljoonaa euroa. Summa piti sisällään sekä ensimmäisen että mahdollisen toisen vaalikierroksen kulut.

Nyt, kun Sauli Niinistö valittiin suoraan ensimmäisessä vaalissa, säästi valtio siis rahaa.

Valtiolle suurin kuluerä vaalien järjestämisessä on kunnille maksettavat korvaukset. Säästö syntyy siis siitä, että valtio maksaa matalamman korvauksen, kun presidentinvaalit ratkesivat yhdellä kierroksella.

-Summa tarkentuu tässä matkan varrella, hän jatkaa.

Rahaa ovat voineet säästää Jääskeläisen mukaan myös kunnat, jotka osallistuvat äänestämisen järjestelyihin. Jääskeläinen ei osaa sanoa sitä, tuleeko kunnille sellaisia kustannuksia, joita valtion kuntakorvaus ei kata.

-Totta kai koko organisaatio oli varautunut toiseen kierrokseen. Kaikki ennakkoäänestyspaikat ja vaalipäivän äänestyspaikat oli toki tähän valjastettu, ja laskentapaikat, sanoo Jääskeläinen.

Uudet vaalit tänä vuonna edessä

Tämän vuoden talousarviossa on varattu rahaa myös maakuntauudistuksen mukanaan tuomiin maakuntavaaleihin. Oikeusministeriö on varautunut siihen, että vaalit maksaisivat noin 15,9 miljoonaa euroa.

Summa on lähellä sitä, miten paljon tavanomaisen valtiollisen vaalin järjestäminen Jääskeläisen mukaan maksaa.

-Sellainen perus valtiollinen vaali maksaa noin 16 miljoonaa, hän kertoo.

Täksi vuodeksi oikeusministeriö on myös varannut 300 000 euroa vuoden 2019 eduskuntavaalien järjestelyihin. Lisäksi ensi vuoden saamelaiskäräjien valmisteluun on varattu 200 000 euroa.

Asiasanat

Fingerpori

comic