Lounais-Häme Uutiset

Uuden sukupolven 5G-kännykät saivat Nokian insinöörit taas innostumaan raskaiden vuosien jälkeen

Suomessa toimii ainutlaatuinen 5G-teknologian Otava-testilaboratorio, jossa kehitetään verkkoteknologiaa.
Jani Leskinen uskoo 5G-teknologian olevan Nokialle se seuraava iso juttu. Hän esittelee 5G-kännykän prototyyppiä Oulun tuotekehityslaboratoriossa. Kuva: Matti Räty

Siinä se on. Iso, pienen tablettitietokoneen kokoinen mötikkä, joka vie vielä tarpeettoman paljon sähköä.

Nokian Oulun kehitysyksikön vetäjä Jani Leskinen pitelee käsissään 5G-kännykän prototyyppiä Nokian Oulun Otava-tuotekehityslaboratoriossa.

Jos matkapuhelimet olivat historiansa alkuhämärissä painavia, kömpelöitä ja epäkäytännöllisen isoja, niin samaa voisi sanoa uuden sukupolven 5G-kännyköiden prototyypeistä.

Siitä huolimatta useampi laitevalmistaja aikoo julkaista tämän vuoden aikana 5G-verkkoja tukevan älypuhelimen.

Kuluttajalle 5G konkretisoituu kännyköiden ja päätelaitteiden uusina sovelluksina. 5G:n tiedonsiirtonopeus on alkuvaiheessa monikymmenkertainen 4G-yhteyksiin verrattuna, mutta kasvaa vielä siitä.

5G-kännykällä on vielä kokoa, mutta useampi laitevalmistaja on ilmoittanut julkaisevansa ensimmäiset 5G-kännykkänsä tämän vuoden kuluessa. Kuvaaja: Matti Räty

Verkkopuoli ollut Nokian vahvuus

Raskaiden vuosien jälkeen Nokian insinööreillä on taas kova into päällä. Toivo on nyt pantu 5G:hen, laajakaistaiseen mobiiliverkkoon, jonka kehityksessä yhtiöllä on keskeinen rooli.

Oulun Ruskossa toimii Nokian tukiasematehdas ja tuotekehitysyksikkö, jossa on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen 5G-teknologian Otava-testilaboratorio (Over the Air Validation Area).

Verkkopuoli on ollut jo pitkään Nokian vahvuus.

– Monesti unohtuu, että olemme tehneet verkkoteknologioita jo 40 vuotta Oulussa yhteistyössä yliopiston ja VTT:n kanssa, kertoo Jani Leskinen.

Leskistä voi hyvällä syyllä sanoa Nokian mieheksi, sillä 22 vuotta sitten Oulun teknillisestä oppilaitoksesta insinööriksi valmistuttuaan hän meni suoraan Nokialle töihin.

Pitkän työuransa aikana hän on nähnyt nousut ja laskut. Vuosiin on mahtunut valtavia teknologisia murroksia, joista suurin on tänä vuonna osittain realisoituva 5G-verkkojen tuleminen.

3G mahdollisti ensimmäiset videopuhelut

Kun Leskinen aloitti testausinsinöörinä vuonna 1997, Nokialla elettiin kovimman kasvun aikaa. Ensimmäinen tekstiviesti oli jo lähetetty viisi vuotta aiemmin, ja Nokiakin oli lanseerannut 1994 Nokia 2010 -puhelimensa, jolla viestejä saattoi kirjoittaa.

– Olin aluksi tekemisessä kiinteän verkon kanssa. Se oli sellaista perinteisten lankapuhelimien kanssa painimista. Siitä siirryttiin tosin melko pian 2G-mobiiliverkkoihin ja alettiin kommunikoida laajemmin tekstiviesteillä puheluiden lisäksi.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia 3G teki jo tuloaan. Se mahdollisti ensimmäiset datayhteydet ja videopuhelut.

– 4G toi mobiilikaistan lähes kaikkien saataville, ja nyt jännityksellä odotamme 5G:n tulemista, joka mullistaa kaiken mahdollisen.

– Tähän asti on ollut mukava nähdä työuran aikana se, kuinka olemme tuoneet ihmisiä lähelle toisiaan. 5G on seuraava teollinen vallankumous, joka ei yhdistä pelkästään ihmisiä, vaan kaikkia asioita ja prosesseja. Silloin ollaan jo lähellä älykästä yhteiskuntaa.

Jani Leskinen ja Juha Hannula esittelevät Nokian liikkuvia testauskalustoja, joihin kuuluvat radioantennien ympärillä mittauksia tekevien drone-koptereiden ohella kenttätestausautot. Niillä mitataan verkon toimivuutta eri olosuhteissa. Kuvaaja: Matti Räty

Kasvua ja vaikeampia aikoja

Jatkuva sopeutuminen ja muutos – ne kuvaavat Jani Leskisen mielestä hänen toimialaansa parhaiten.

– Silloin kolme vuotta samassa firmassa vastaa sitä kuin olisi vaihtanut kokonaan työpaikkaa. Välillä on saattanut olla monta eri muutosohjelmaa kerralla käynnissä.

Matkan varrella on ollut kasvua ja vaikeampia aikoja. Niitä jälkimmäisiä ovat olleet ulkoistukset ja lukuisat yt-neuvottelut.

– Kun kollegoita on lähtenyt läheltä, se on koskettanut. Aina niistä on kuitenkin selvitty.

Oman työpaikkansa puolestakin Leskinen on välillä saanut välillä jännittää – lähimpänä lähtö on ollut vuonna 2007 Nokiaan ja Siemensin mentyä verkkoliiketoimintojen osalta yhteen. Seurasi synkkiä vuosia muutenkin, sillä silloin verkkoliikennetoiminta oli mollivoittoista.

– Se oli henkilökohtaisesti raskainta aikaa.

Testilaboratoriossa sata nokialaista

Nokialle 5G avaa Jani Leskisen mukaan mahdollisuudet toimia kokonaisvaltaisena järjestelmätoimittajana. Keskeisessä roolissa siinä on nimenomaan Oulun 5G-tukiasematuotekehityksen testilaboratorio Otava, jossa testataan verkkolaitteiden ominaisuuksia yhdessä kumppaneiden kanssa.

– Mahdollisuuksia on paljon verkkopuolella, mutta toki Nokia on tullut takaisin myös kännykkäbrändinä. Nokian vahvuus on nimenomaan muuntautuminen, sillä takana on 150-vuotinen historia sellusta kumisaappaisiin ja kännyköiden kautta verkkobisnekseen. Verkot ja 5G voivat olla seuraava iso juttu.

2 000 neliön testilaboratorio on jo käymässä liian pieneksi, sillä siellä testataan 5G-verkkoa erilaisissa olosuhteissa ilmarajapinnan yli.

Testilaboratoriossa työskentelee 100 nokialaista, mutta lisäksi tiloissa on aika ajoin väkeä eri operaattoreilta ja komponenttien valmistajilta eri puolilta maailmaa.

Testilaboratoriossa on toistakymmentä testilinjaa, joista näkyvin on valtava, tummanharmaa antenniseinä. Se on kuin suoraan scifi-elokuvan lavasteista nyppylämäisine pyramideineen.

Seinän toisella puolelle on asetettu 5G-kännyköitä, jotka lähettävät signaaleja tukiasemaradiolle ja sieltä internetiin.

Tiedonsiirron pitäisi toimia nopeasti silloinkin, kun tukiaseman ja kännykän välistä menisi älylaitteitaan käyttäviä teinejä täynnä oleva pikajuna tai kauko-ohjattava drone-kopteri. Tätäkin Otavassa tutkitaan luomalla otolliset olosuhteet.

Jatkossa tukiasema tunnistaa, millä etäisyydellä verkon tarvitsija älyluureineen on, ja pystyy siten takaamaan parhaan mahdollisen yhteyden.

Antenniseinä on kuin scifi-elokuvan lavasteista. Seinän toiselle puolelle sijoitetaan 5G-kännyköitä ja testataan, miten verkko toimii erilaisissa olosuhteissa. Kuvaaja: Matti Räty

Itsestään ohjautuvia tehtaita

5G-teknologian kehittäminen ei kuitenkaan Leskisen mukaan onnistu ilman tukeutumista muihin osaajiin, kuten toisiin yrityksiin, kaupunkiin ja yliopistoon.

– Meillä on jo nyt huutava pula softasuunnittelijoista. Pitäisi saada nuoria taas aktivoitua pitkän matematiikan pariin ja sitä kautta tekniikan opintoihin.

5G avaa uudella tavalla myös virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet. Siksi Nokialla on palkattu pelisuunnittelijoita suunnittelemaan sovelluksia virtuaalitodellisuusmaailmaan.

Leskinen mainitsee yhtenä 5G-verkon tuomana mahdollisuutena itsestään ohjautuvat tehtaat.

– Suomesta on viety paljon valmistavaa teollisuutta pois, mutta nyt on mahdollisuus, että kilpailukyky ja valmistava teollisuus saadaan takaisin Suomeen ja muihin länsimaihin.

Nokia kuuluu ruotsalaisen Ericssonin ja kiinalaisen Huawein ohella suurimpiin verkkolaitetoimittajiin. Nokian valtti on kuitenkin se, että se on ainoita 5G:n kokonaisratkaisujen rakentajia. Kilpailu on ollut Leskisen mukaan kovaa jo monen vuoden ajan, mutta hän uskoo nousun mahdollisuuteen.

– Olemme onnistuneet kääntämään kurssin aikaisemminkin, miksei se onnistuisi nyt.

Johtavasta kännykkävalmistajasta 5g:hen

Nokia tavoittelee paikkaa 5G-kehityksen kärkikolmikossa yhdessä Ericssonin ja kiinalaisen Huawein kanssa.

5G tarkoittaa leveämpää mobiilikaistaa, nopeampaa yhteyden muodostusta ja suuren laitemäärän liittämistä esineiden internetiin, jossa koneet ”keskustelevat” keskenään ja keräävät antureillaan tietoa ympäristöstä.

5G-verkkoja on aktiivisesti rakennettu viime vuodesta lähtien. Esikaupallisia testiverkkoja on jo olemassa, ja ensimmäisiä kaupallisia verkkoja on otettu käyttöön tämän vuoden aikana.

Nokian tarina jatkuu

Nokia toimii nykyisin sadassa eri maassa. Maailmanlaajuisesti sillä on noin 102 000 työntekijää.

Suomessa sillä on noin 6 000 työntekijää. Suurin osa väestä työskentelee tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa.

Enimmillään työntekijöitä oli vuonna 2000 Suomessa lähes 25 000.

Nokia oli maailman johtava matkapuhelinvalmistaja kymmenen vuoden ajan aina vuodesta 1998 lähtien.

Nykyisin verkkoyhtiö Nokia kehittää infrastruktuuria 5G-verkkoteknologioille ja esineiden internetille,

Nokia-matkapuhelimet palasivat markkinoille vuonna 2016, jolloin Nokia lisensoi brändinsä matkapuhelinvalmistaja HMD Globalille.

Valmistaa uudenlaisia wifi-laitteistoja ja toimittaa langattomia ja kiinteitä verkkoyhteyksiä eri puolille maailmaa.

Nokia yhdistyi ranskalais-yhdysvaltalaisen verkkolaitevalmistajan Alcatel-Lucentin kanssa vuonna 2016.

Aloitti Suomessa tammikuussa yt-neuvottelut, joiden perusteella voi hävitä 350 työpaikkaa.

Nokian liikevaihto oli odotettua parempi: 2018 loka–joulukuussa 6 869 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic