Uutiset

Tölli: poliitikoille ei näytetty Viestikoekeskuksen papereita

Mahdollisten vuotajien piiri on pieni, kun poliisi parhaillaan selvittää, mistä Helsingin Sanomat sai Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskevia papereita haltuunsa. Mutta kuinka pieni, sitä Puolustusvoimat ei suostu kertomaan. Pääesikunnassa varmasti tiedetään, kenellä on ollut pääsy materiaaliin, johon HS lauantaisessa jutussaan viittasi. HS vihjaa, että se on päässyt tutustumaan jopa luokan yksi, eli kaikkein salaisimpaan materiaaliin.

-Ensinnäkin, ne jotka tarvitsevat niitä työssään; need-to-know -basis (tarvitsee tietää). Ja sitten ne, joille niitä jaellaan, pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara luettelee erittäin salaiseen materiaaliin oikeutettujen lyhyttä listaa.

-Jos puhutaan tietoturvaluokka I:stä, ne ovat äärimmäisen harvat (jotka pääsevät materiaaliin käsiksi), hän kuvaa.

Karhuvaara muistuttaa siitä, mitä ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi Iltalehdelle sunnuntaina. Vanhasen mukaan edes hän ei pääministeriaikanaan saanut näin salaisia papereita haltuunsa, vaan ne vietiin pois pääministerin luettua ne.

Karhuvaara ei suostu arvioimaan, onko HS:n näkemien papereiden jakelun piirissä ollut yli vai alle sata henkilöä.

-Ei minullakaan ole oikeutta käsitellä kaikkia asiakirjoja täällä. Ne eivät kuulu minulle, hän havainnollistaa.

Ulkopuolinen voi arvioida asiakirjojen haltijoiden määrää vain karkeasti. Viestikoekeskuksen henkilökunnan ja Puolustusvoimien johdon ohella jakelun piirissä voi olettaa olleen ehkä joitain kymmeniä ihmisiä. Tietenkään tietomurron mahdollisuutta ei voi täysin varmasti sulkea pois tässä vaiheessa.

HS:n jutun perusteella osa papereista liittyy vuonna 2015 perustetun sotilastiedustelutyöryhmän työhön. Sen tänä vuonna julkaiseman mietinnön perusteella työryhmään kuului yhteensä 26 henkilöä. Varsinainen jäsenmäärä oli pienempi, koska osa ryhmän jäsenistä vaihtui reilun vuoden pituisen työrupeaman aikana.

Puheenjohtajana toimi hallitusneuvos Hanna Nordström puolustusministeriöstä. Jäseniä ryhmässä oli eri ministeriöistä, poliisista ja Puolustusvoimista. Sen lisäksi ryhmään kuului pysyviä asiantuntijoita esimerkiksi Helsingin yliopistosta ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta.

Työryhmälle asetettiin parlamentaarinen seurantaryhmä, jota johti keskustan kansanedustaja Tapani Tölli. Seurantaryhmään kuului 11 jäsentä ja neljä varajäsentä. Jokaisella eduskuntapuolueella oli oma edustajansa ryhmässä. Ministeriöistä ryhmässä toimi kahdeksan asiantuntijajäsentä. Kaksi sihteeriä tulivat sisäministeriöstä ja suojelupoliisista.

Parlamentaarisella seurantaryhmällä ei kuitenkaan ollut pääsyä salaisiin papereihin, sanoo Tapani Tölli.

-Ei meillä näitä papereita ole. En nyt lähde sitä avaamaan, mitä yksittäisiä asioita olemme nähneet ja mitä ei. Seurantaryhmä käy läpi lainsäädännön valmistelua, me emme ole olleet operatiivinen valmistelija missään vaiheessa.

Töllin mukaan parlamentaarikkoja on pidetty ajan tasalla siitä, miten työryhmän työ edistyi. Viestikoekeskukseen kansanedustajat eivät ole käyneet tutustumassa eikä sen papereita heille ole esitelty. Myös Tölli arvioi, että materiaalin jakelu on tapahtunut hyvin pienessä piirissä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic