Uutiset

Tolstoi-junassa kiinniotetulla oli mukanaan kumiluotiase – silminnäkijä: "Hänet pantiin käsirautoihin ja vietiin pois junasta"

Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti perjantaina Tolstoi-junasta kiinni miehen, jonka epäillään vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Rajavartiolaitos tiedotti kello 16 jälkeen perjantaina, että koko juna tarkastettiin siksi, että mies oli tutkinnassa kertonut jättäneensä junaan aseen. Ase osoittautui myöhemmin kuitenkin kumiluotiaseeksi.

Varsinainen kiinniotto tapahtui silminnäkijä Alina Bayronovan mukaan rauhallisesti. Bayronova oli matkalla Moskovasta Suomeen, ja hän istui samassa vaunussa kuin mies, jonka Rajavartiolaitos otti kiinni aamupäivällä Vainikkalan rajanylityspaikalla.

Bayronovan mukaan mies näytti noin 30-vuotiaalta ja oli matkassa yksin. Miehen kansallisuutta ei Bayronova osannut sanoa.

-Tilanne vaikutti tavalliselta. Meidän passimme ja viisumimme tarkastettiin, ja sitten he [rajavartiomiehet] huomasivat jonkin olevan pielessä, ilmeisesti tämän miehen passissa. Sitten hänet pantiin käsirautoihin ja vietiin pois junasta, Bayronova kuvailee kiinniottotilannetta iltapäivällä Helsingissä vastassa oleville tiedotusvälineille.

Bayronovan mukaan juna seisoi Vainikkalassa noin kolme tuntia. Matkustajille annettiin hänen mukaansa tietoa hyvin vähän viivästyksen syystä.

Bayronova pääsi poikaystävänsä kanssa iltapäivällä kello 15 jälkeen lopulta Helsingin päärautatieasemalle Allegro-junalla, koska Tolstoi-juna peruttiin pitkittyneen rajatarkastuksen vuoksi.

Matkustajien lisäksi junasta poistui Helsingissä useita Rajavartiolaitoksen työntekijöitä.

Maahantulon edellytykset puuttuivat mieheltä

Yleisjohtaja Antti Nygård Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoi iltapäivällä Lännen Medialle, että kiinniotto tapahtui aamupäivällä kymmenen ja yhdentoista välillä, kun Tolstoi-juna oli ylittämässä Venäjän rajaa Suomeen.

Nygård totesi myös, että varsinainen kiinniottotilanne oli rauhallinen.

-Mistään dramatiikasta ei todellakaan ole kysymys, Nygård sanoo Lännen Medialle.

Varmuuden vuoksi Rajavartiolaitos tarkasti junan koirilla löytyneen aseen vuoksi.

Rajavartiolaitos tiedotti medioille aluksi, että mies olisi kansainvälisesti etsintäkuulutettu. Nygård kuitenkin tarkentaa, ettei kansainvälistä etsintäkuulutusta ole miehestä tehty.

Rajavartiolaitos oli saanut ennakkotiedon mahdollisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavasta henkilöstä oman tiedonhankintansa kautta.

-Tämä henkilö on tällä hetkellä rajatarkastuksessa kiinniotettuna maahantuloedellytysten puuttumisen takia, hän kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että matkustusasiakirjat, kuten passi ja viisumi, eivät ole olleet kunnossa. Nygårdin mukaan mies on ulkomaalainen, mutta hän ei tarkenna kiinniotetun kansallisuutta.

Rajavartiolaitos selvittää yhdessä poliisin kanssa, onko miestä syytä epäillä rikollisesta toiminnasta.

Nygård ei tutkinnan tässä vaiheessa paljasta, minkä tasoisen turvallisuusuhan vuoksi mies otettiin kiinni. Rajavartiolaitoksen mukaan asian selvittely kestää sen kansainvälisen luonteen vuoksi.

EDIT 13.4.2018 kello 16.18: Otsikko päivitetty, tieto kumiluotiaseesta lisätty.

EDIT 13.4.2018 kello 16.04: Juttua päivitetty silminnäkijän haastattelulla, kirjoitusasua korjattu ja otsikkoa muutettu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti