Uutiset

Traficom rauhoittelee: Mobiilidatan käyttö ei kaada verkkoja - Etätöitä tekevien kannattaa noudattaa työpaikan ohjeita

Verkkojen käyttö vuorokausitasolla kasvaa, mutta samalla tapahtuu siirtymää iltakäytöstä päiväkäyttöön. – Viestintäverkot on rakennettu niin, että huippukuormituksen päällekin on mitoitettu kapasiteettia, sanoo Traficomin johtaja.
Johanna Kukko teki keskiviikkona etätöitä someen töölöläisessä kahvilassa Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen
Johanna Kukko teki keskiviikkona etätöitä someen töölöläisessä kahvilassa Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Viestintäverkot eivät kaadu, vaikka mobiilidatan käyttö on kasvanut voimakkaasti koronaviruksen vuoksi.

– Päivittäinen tiedonsiirtomäärä kyllä kasvaa, mutta verkot kestää sen. Datakäytössä tapahtuu siirtymä illasta päiväkäyttöön, sanoo johtaja Jukka-Pekka Juutinen liikenne-ja viestintävirasto Traficomista.

Normaalisti verkon käyttö on suurimmillaan ilta-aikaan, jolloin katsotaan suoratoistopalveluja ja pelataan pelejä.

Etätyön ja -opiskelun yleistyminen lisäävät nyt verkon päiväkäyttöä. Operaattorit kertoivat alkuviikolla 10-30 prosentin datakäytön kasvusta. DNA:lla yhden aamupäivän datakäytön kasvu oli 34 prosenttia.

– Se ei ole selitettävissä millään tavallisella liikenteen kasvulla. Arvioinkin merkittävän osan kasvusta johtuvan lisääntyneestä etätyöstä , DNA:n välitysverkkojen johtaja Ville Virtanen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Tuolloin koululaiset edes olleet vielä silloin siirtyneet etäopiskeluun kotiin, sillä koulut suljettiin vasta keskiviikosta alkaen.

Käyttötottumuksia ei tarvitse muuttaa

Loppuuko siis kapasiteetti?

– Viestintäverkot on rakennettu niin, että huippukuormituksen päällekin on mitoitettu kapasiteettia. Verkon käyttäjien ei tarvitse rajoittaa käyttötottumuksiaan, vakuuttaa Jukka-Pekka Juutinen.

Lisääntyvä etätyö ja -opetus eivät Juutisen arvion mukaan muuta tilannetta. Dataliikenne on saattanut joidenkin operaattoreiden tukiasemien alueella hidastella jo ennen poikkeusaikoja.

– On normaalia, että ihmisten palattua töistä kotiin, kertyy kuormitusta ja tiedon siirto hidastuu. Mutta etätyön, etäopiskelun ja ihmisten kotonaolon kasvun ei pitäisi aiheuttaa ongelmia.

Etätyötä ja etäopiskelua varten Jukka-Pekka Juutinen antaa kuitenkin yhden ohjeen. Se johtuu vpn-yhteyksien rajallisesta määrästä.

– Kannattaa noudattaa oman työpaikan tai oppilaitoksen ohjeita. vpn-yhteyksien osalta voi muodostua pullonkauloja ja datan käyttö hidastuu.

Yritykset ja oppilaitokset käyttävät vpn-teknologiaa siihen, että etätyöläiset ja -opiskelijat pääsevät suljettuun verkkoon muualta kuin työpaikalta tai luokasta.

Vpn-yhteyksien lisenssien määrä on kuitenkin mitoitettu yleensä normaalia työpaikkatyöskentelyä silmällä pitäen ja se määrä ei ehkä riitä, kun koko henkilöstö alkaa tekemään etätöitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic