Uutiset

Trafin pääjohtaja irtisanoutui – Perustelee ratkaisuaan kuljettajatietopalvelun tietosuojaepäkohdista syntyneen tilanteen rauhoittamisella

Trafin pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui torstaina. Kuva: Anne Dammert/Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui torstaina.

– Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi olen päättänyt siirtyä sivuun Trafin pääjohtajan tehtävästä, Nykopp sanoo liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Trafin pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.

Useat suomalaiset ovat ilmoittaneet tietosuojavaltuutetulle Trafin kuljettajapalveluissa havaitsemistaan epäkohdista tietosuojassa. Palvelun avulla kuka tahansa on voinut hakea tietoa siitä, onko henkilöllä voimassa oleva ajo-oikeus tai muu vastaava lupa. Ylen uutisessa kerrotaan, miten palvelusta on voinut saada selville suomalaisten henkilötietoja.

Trafi otti sunnuntaina 9. joulukuuta kaikki sähköiset asiointipalvelut pois käytöstä varmistaakseen kuljettajatiedot-verkkopalvelun sulkeutumisen.

Ministeriön alustava arvio valmis – Trafin palveluita pyritään avaamaan mahdollisimman pian

Liikenne- ja viestintäministeriö sai keskiviikkona Viestintävirastolta pyytämänsä ensimmäisen alustavan asiantuntija-arvion Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sähköisten palveluiden tietosuojasta sekä Trafin pääjohtajalta arvion siitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Viestintäviraston selvitystä johtava pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo, että Trafin palvelukokonaisuuden tietoturvallisuuden taso on keskimääräistä paremmalla tasolla verrattuna valtiohallinnon muihin tarkastuskohteisiin, joihin sovelletaan vastaavia tietoturvavaatimuksia.

Ministeriö toteaa, että pyydetyt selvitykset saatiin määräajassa ja niitä on nyt arvioitu. Riskejä Trafin sähköisten palveluiden avaamiseen on edelleen ja siksi palveluita avataan yksi kerrallaan. Ensimmäiset palvelut pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian. Palveluita otetaan käyttöön sitä mukaa kun Viestintävirasto arvioi sen olevan mahdollista. Tarkemmista aikatauluista ilmoitetaan heti kun ne selviävät.

Ministeriö ei toistaiseksi julkaise tai luovuta saamiaan selvityksiä. Ministeriön saamat selvitykset pitävät sisällään viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan salassa pidettäviä tietoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti