Uutiset

Traktorimarssi herätti sympatiaa viljelijöitä kohtaan

Vaikka maatalouselinkeinon taloudellinen yhä ahdinkoisemmaksi käyvä tilanne puhuttikin, mahtui viljelijäväestön peltotreffeille valoisampiakin ajatuksia. Tapahtumassa vieraillut valtakunnallisen etujärjestön MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila totesi viimeviikkoisen traktorimarssin herättäneen käänteentekeviä merkkejä.

-Elämme nyt traktorimarssin jälkeistä aikaa, joka herättää kysymyksen, että mitä nyt, hän viestitti.

Marttilan mukaan Senaatintorille suuntautunut voimannäyttö on synnyttänyt odotettuakin yksimielisempää sympatiaa viljelijöitä kohtaan: jopa traktorimarssia aitiopaikalta seuranneissa helsinkiläisissä.

-Se oli meille tärkeällä tavalla onnistunut tapahtuma myös siksi, että huomasimme, kuinka vahvasti suomalaiset asettuvat kotimaisen ruoan taakse, hän summasi.

Traktorimarssi vahvisti Marttilan mukaan myös viljelijäväestön sanomaa, että nyt on tekojen aika.

Teoista akuuteimmaksi hän listasi viljelijöiden maksuvalmiuden saattamisen sellaiseksi, että elinkeinon harjoittajien pääsy kevätkylvöille tulee turvatuksi. Se tarkoittaa ainakin tukimaksatuksien saamista aikatauluunsa sekä niiden lykkäyksistä johtuvan rahoitusvajeen paikkaamista, mikä ei ole Marttilan mukaan kiinni keinoista vaan halusta.

Keskeinen tekijä maataloustuottajien aseman turvaamisessa ja parantamisessa on Marttilan mielestä myös kaupan markkina-asetelman saattaminen kaupan itsensä ja valtion välisin toimin reilusti toimivalle pohjalle. Seuraavaksi tärkeimpiin asioihin viljelijöiden toivelistalla kuuluu yleinen byrokratian purku lakiviidakon perkaamisineen täydennettynä sanktioiden kohtuullistamisella.

-Tiedostetaan kyllä, että näissä asioissa on menty mahdottomuuksiin, mutta tilanteen korjaamisessa vaadittavat toimet ovat jääneet hyvin vähiin.

Peltotreffit järjestäneen MTK Lounais-Hämeen yhteyssihteeri Mika Hannu summasi viljelijöiden ajatukset toteamuksella, että ruokaa pitäisi tuottaa, mutta maailmanpolitiikka sekoittaa elinkeinon harjoittamista.

Vuosittainen tapahtuma toteutui eilen illalla 15. kerran. Tilaisuuteen odotettiin 800 osanottajaa.

-Yleensä treffimme ovat keränneet paikalle kuutisensataa henkilöä. Nyt odotamme parinsadan lisäystä, koska Someron ja Punkalaitumen yhdistykset ovat mukana ensimmäistä kertaa täydentämässä perinteistä joukkoamme, Hannu totesi.

Tapahtuma palveli myös maaseutuhenkisten yritysten ja heidän asiakkaidensa tapaamistilaisuutena. Tuotteitaan ja palvelujaan esitteli tällä kertaa yhteensä 47 toimijaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti